Iată care sunt semnele care ne avertizează că sistemul cardiovascular nu funcționează cum trebuie
1. Dureri de coloana vertebrală, omoplați și gât
Durerea acută care apare treptat și este localizată între omoplați sau coloana vertebrală superioară, poate fi un simptom al unei afecțiuni care vă pot pune viața în pericol – sindrom coronarian acut sau infarctul miocardic. Durerile în acest caz au un caracter constrângător, sunt de lungă durată și nu dispar sub influența analgezicelor.
2. Sindromul „abdomenului dureros”
Conceptul clasic de „abdomen dureros” include patologia chirurgicală cauzată de afectarea sistemului digestiv (apendicită, ulcer). Cu toate acestea, „abdomenul dureros” poate apărea sub orice formă de infarct miocardic și se caracterizează nu printr-un atac de cord, ci prin dureri abdominale ascuțite, tensiune musculară, diaree și febră.
IMPORTANT ! Orice sindrom de durere în abdomen și centura umărului care durează mai mult de 15 minute și care nu răspunde la medicamentele utilizate în mod obișnuit poate fi un semn indirect al infarctului miocardic.
3. Paloarea triunghiului nazolabial (zona nas – gură)
Triunghiul nazolabial este o zonă cu multe artere și vene. Culoarea palidă sau „vânătă” a acestei zone, care este semnificativ diferită de culoarea pielii din jur, poate indica malformații ale inimii și insuficiență cardiacă.
4. Greață, arsuri la stomac, vărsături
Sunt în cazuri rare un semn de infarct miocardic. Formarea lor este asociată nu cu o problemă a stomacului, ci cu transmiterea impulsurilor din nervii toracici în momentul morții celulelor miocardice și are o natură reflexă.
5. Durerea de spate ascuțită, care nu permite respirația
Acest simptom este mai tipic pentru patologia neurologică, dar un atac de durere insuportabilă, în care o persoană îngheață într-o poziție și nu poate respira, poate indica un infarct miocardic.
6. Tuse severă și respirație șuierătoare
O tuse umedă în bolile cronice de inimă apare o dată cu hipertensiunea pulmonară.
Presiunea crescută duce la pătrunderea treptată a lichidului în plămâni și provoacă o tuse cu respirație șuierătoare umedă. Simptomul este dat de boli de inimă, în absența semnelor de pneumonie (temperatură, spută purulentă). Simptomul necesită o atenție specială, deoarece poate indica edem pulmonar.
7. Respirație bruscă cu expirație afectată, care amintește de un atac de astm bronșic.
Una dintre rarele manifestări ale infarctului miocardic. Scăderea bruscă a respirației cu expirație puternică și zgomotoasă necesită o distincție imediată de un atac de astm bronșic ( caracterizat printr-o lipsă de răspuns la medicamentele anti-astm) .
8. Decolorarea limbii
Paloarea, înnegrirea sau orice culoare de pe vârful limbii este un simptom nespecific care este caracteristic multor boli de inimă. Decolorarea limbii în acest caz este permanentă și nu poate fi tratată.
9. Xantoamele
Xantoamele sunt formațiuni nedureroase de 2-5 mm, constituite din depozite grase. Xantoamele pot apărea în orice loc, și sunt un semn al aterosclerozei iar în 40% din cazuri sunt detectate pe pleoape la pacienții cu boli coronariene.
10. Deficiențe de vedere sau auditive tranzitorii
Pierderea pe termen scurt (în câteva secunde) a vederii sau a auzului poate fi un simptom al unei rupturi de vas în creier (accident vascular cerebral hemoragic), precum și insuficiență arterială acută sau cronică.
11. Durerea la nivelul mușchilor gambei
Simptomul se manifestă printr-un atac de durere acută care nu are nicio cauză aparentă și este adesea observat în repaus sau în timpul somnului. Formarea sa este asociată cu multe boli ale arterelor picioarelor.
12. Căderea părului
Alopecia (căderea părului) este caracteristică afectării arteriale atât a capului, cât și a gâtului (apoi cad genele, sprâncenele, mustața) și părul de pe întregul corp. Căderea părului de pe picioare este un simptom comun al îngustării arterelor la nivelul extremităților inferioare (arterită).
13. Ridurile lobului urechii și creșterea părului în canalul urechii
Indică un nivel crescut de lipoproteine cu densitate mică și foarte mică în sânge (ateroscleroză ). Ateroscleroza se caracterizează printr-o îngustare progresivă a lumenului vascular al oricărei părți a corpului. Simptomul este detectat la 20% dintre pacienții cu ischemie a arterei coronare.
14. Pete pe picioare
Apariția petelor albastre pe suprafața picioarelor este cauzată de lipsa circulației sângelui urmată de congestie venoasă. Simptomul este caracteristic defectelor aortice și îngustării arterelor picioarelor.
Concluzie:
Bolile cardiovasculare congenitale și dobândite, acute și cronice au manifestări atipice foarte numeroase caracteristice oricărei vârste. Cunoașterea acestora și atenția la sănătatea dvs. vă vor permite să acordați atenție sănătății dvs. la timp, să efectuați un tratament adecvat și să evitați multe complicații periculoase.
Acestea sunt, simptome neobișnuite, care ne atenționează despre problemele sistemului cardiovascular.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.