14 semne ale maturității psihologice conform lui Abraham Maslow

14 semne ale maturității psihologice conform lui Abraham Maslow

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 October 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi

Abraham Maslow, cunoscut pentru “piramida lui Maslow”, care reprezintă ierarhia nevoilor umane, a identificat 14 semne ale maturității psihologice a unei persoane.

Ce înseamnă maturitatea psihologică? Pe scurt, este abilitatea unei persoane:

  • de a se comporta adecvat în funcție de situație;
  • de a înțelege modul de acțiune;
  • de a avea capacitatea de a analiza evenimentele negative din viață,
  • de a-și asuma responsabilitatea pentru contribuția personală la situație;
  • de a avea capacitatea de a urmări și corecta manifestările propriilor emoții;
  • de a înțelege posibilitatea existenței diferitelor puncte de vedere.

Vestea neplăcută este că Maslow credea că doar 1% dintre oameni ating maturitatea psihologică în întregime. Atingerea maturității psihologice nu are nicio legătură cu vârsta unei persoane, cu toate că se dezvoltă în funcție de mediul înconjurător și circumstanțele vieții.

Întrebarea, probabil, este ce facem cu aceste circumstanțe negative: le considerăm experiențe și tragem concluzii de pe urma lor sau preferăm să căutăm vinovatul pentru ele?

Care sunt semnele maturității psihologice, în opinia lui Maslow?

1. Acceptarea de sine și a celorlalți așa cum sunt, cu toate calitățile și defectele lor, dând dovadă de toleranță. Absența formelor artificiale și nepotrivite de comportament, precum și respingerea unor astfel de manifestări negative din partea altora.

2. Simțul unității cu întreaga umanitate, manifestat prin simpatie față de oameni.

3. Gândirea critică în ceea ce privește cultura din care face parte o persoană – înțelegerea aspectelor pozitive și negative ale tradițiilor culturale. Mai degrabă, simțul de apartenență la întreaga umanitate decât la membrii unei singure culturi.

4. Autonomie și independență față de mediul înconjurător, rezistență la factorii stresanți.

5. Naturalețe și simplitate în comportament, spontaneitate în manifestări. Respectarea anumitor ritualuri și tradiții acceptate în societate, dar privirea lor cu un umor blând, ca o manifestare conștientă a conformismului la nivelul comportamentului exterior.

6. O atitudine detașată față de multe evenimente, rezistență și calm în fața evenimentelor negative, ceea ce le permite să facă față neplăcerilor cu liniște și să fie mai puțin afectați de factorii exteriori. Au tendința de a căuta izolare.

7. Experiența unor momente culminante legate de o senzație bruscă de fericire, plenitudine, conștientizare a unui “adevăr absolut” sau a unității tuturor lucrurilor. Inclusiv senzația de dispariție a eului propriu, ceea ce le permite să se vadă pe sine și/sau situația dintr-o altă perspectivă.

8. Relații sincere și profunde cu cei apropiați, prietenie cu alți oameni care se auto-realizează: un cerc destul de restrâns de oameni cu care au relații foarte profunde. Absența ostilității, răutății sau conflictelor în interacțiunile interpersonale.

9. Capacitatea de a-și orienta acțiunile către obiective, respectând normele morale interne, simțind binele și răul.

10. Orientare constructivă și concentrare asupra scopului lor de viață. Acești oameni asociază activitatea lor cu valori, o privesc din perspectiva eternității, nu a momentului prezent. Absența preocupării pentru problemele trecătoare.

11. Democrație în relații, dorința de a învăța și de a împrumuta experiența altora.

12. Perspicacitate în percepție: abilitatea de a găsi mereu ceva nou în ceea ce știu deja, de a privi lucrurile cunoscute și circumstanțele cu o perspectivă neașteptată.

13. Creativitate care se manifestă în toate situațiile, în acțiuni, gânduri și comportament.

14. O percepție mai liberă de prejudecăți, stereotipuri și nevoile actuale ale realității, interes pentru nou și necunoscut.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!