14 calități speciale ale oamenilor puternici din punct de vedere mental

14 calități speciale ale oamenilor puternici din punct de vedere mental

Publicat de Tudor Mihalache pe 25 July 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Oamenii puternici din punct de vedere psihologic au un set special de calități care le permit să perceapă în mod adecvat realitatea și să nu cedeze problemelor. De exemplu, ei acționează activ, mai degrabă decât să aștepte pasiv; au dezvoltat empatia și capacitatea de compasiune. Cum poți recunoaște o persoană puternică din punct de vedere psihologic?

Puterea psihologică, intelectuală și emoțională depinde în mare măsură de capacitatea de a vedea realitatea așa cum este ea și de capacitatea de a răspunde „corect” la această realitate.

Ce calități disting oamenii puternici din punct de vedere psihologic

Această putere se manifestă atât în ​​ceea ce facem, cât și în ceea ce alegem să nu facem. Ideea este să răspundem la emoțiile care apar într-un mod sănătos și productiv. Ce calități disting oamenii puternici din punct de vedere psihologic?

1. Sunt autosuficienți

Ei au un simț clar și dezvoltat al propriului „eu”. Nu sunt codedependenți, nu sunt predispuși la manipulare sau control. Ei știu să-și rezolve propriile probleme. Nu le este frică de singurătate, dar nici de compania oamenilor nu le este frică. Ei nu vor să fie „salvați” și nu încearcă ei înșiși să „salvați” și să-i schimbe radical pe alții.

Nu au nevoie de ceilalți pentru a face față emoțiilor lor și nici nu își scot emoțiile asupra celor din jur.

2. Au o stimă de sine sănătoasă

Uneori, stima de sine ridicată și sănătoasă este confundată cu narcisismul, care se caracterizează prin falsa încredere în sine, lipsă de respect față de ceilalți, tendința de a-i manipula pe ceilalți, căutarea semnelor de statut, bani, faimă, putere etc.

În același timp, o persoană nu supraestimează, dar nici nu își subestimează stima de sine. Își cunoaște bine și își acceptă punctele forte și punctele slabe. Știe să se evalueze, așa că nu depinde de complimentele altora și reacționează calm la critici.

3. Acționează activ, nu așteaptă pasiv.

Își dau seama că sunt stăpâni pe propria lor viață. Dacă apar probleme, ei cântăresc toate opțiunile posibile și iau o decizie.

O persoană pasivă în astfel de situații simte de obicei o supraabundență de stres sau alienare, ca urmare, devine paralizată și incapabilă de acțiune. Cei care sunt obișnuiți să reacționeze la ceea ce se întâmplă o fac de obicei automat, în loc să ia decizii deliberate. Oamenii care sunt predispuși la pasivitate sau la reacții automate de cele mai multe ori nu realizează deloc ce decizii iau.

Oamenii puternici și activi sunt conștienți de propriile emoții, gânduri și motive. Ei iubesc viața, în ciuda provocărilor pe care le aduce.

4. Gândesc rațional și trăiesc în prezent

Aceștia văd realitatea așa cum este, cu ajutorul rațiunii, logicii, observației și a bunului simț. Oamenii iraționali, la rândul lor, chiar dacă raționează logic, ajung totuși la concluzii care li se par rezonabile, dar se dovedesc obiectiv a fi foarte miopi sau pur și simplu absurde.

Personalitățile puternice sunt capabile să accepte realitatea fără să se înșele sau să-și piardă controlul asupra emoțiilor. Ei trăiesc în momentul prezent, nu se opresc asupra trecutului sau să își facă griji la nesfârșit cu privire la viitor.

5. Sunt „inteligenți din punct de vedere emoțional” și capabili să privească în interiorul lor.

Oamenii puternici sunt conștienți de propriile emoții. Ei știu cum se simt, de ce și ce semnificație au aceste experiențe în contextul vieții lor.

Ei evită forfota. Sunt capabili să facă o pauză și să se gândească la tot ce se întâmplă în lumea interioară și exterioară. Aceștia iau decizii pe baza sentimentelor lor reale și a circumstanțelor reale. Sunt capabili să depășească vechile traume mentale pentru a crește și a se dezvolta în continuare .

6. Au dezvoltată empatia și compasiunea

Oamenii puternici din punct de vedere psihologic se înțeleg bine pe ei înșiși, motiv pentru care sunt capabili să-i înțeleagă pe ceilalți. Empatia nu înseamnă neapărat că ei sunt întotdeauna de acord cu ceilalți sau că aprobă acțiunile lor. Dar ei înțeleg bine cum se simt oamenii, ce gândesc și de ce se comportă așa. Deoarece sunt conștienți de experiențele altor oameni, ei sunt întotdeauna gata să arate simpatie pentru cei care sunt cu adevărat răniți.

7. Sunt adaptabili

Capacitatea de adaptare este una dintre cele mai bune calități în viață. Sunt capabili să se adapteze rapid la schimbări și să-și păstreze calmul într-o situație neașteptată sau neplăcută. Deoarece circumstanțele neprevăzute din viață sunt inevitabile, capacitatea de adaptare oferă un mare impuls de încredere. Prin urmare, oamenii puternici, deși permit opțiuni pentru desfășurarea evenimentelor, nu își fac prea multe griji în legătură cu acest lucru, deoarece știu că în acest caz vor face față tuturor.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache