12 Semne de avertizare serioase ale unui nivel scăzut de magneziu în organism

12 Semne de avertizare serioase ale unui nivel scăzut de magneziu în organism

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Prin comparație, puține vitamine și minerale sunt la fel de importante pentru sănătatea umană precum magneziul. Magneziul este implicat în peste 300 de reacții biochimice din organism, în normalizarea tensiunii arteriale, metabolism, în reglarea sistemului imunitar, în metabolismul proteinelor, calciului și magneziului. Prin urmare, este foarte important să ai cantitatea necesară de magneziu în organism.

Deficitul de magneziu este o problemă comună și poate fi cauza multor boli. De ce în ziua de azi este atât de greu să obții doza necesară de magneziu din alimente? Înainte era mult mai ușor.

Potrivit experților, cantitatea de minerale din alimentele noastre a fost redusă drastic de-a lungul anilor datorită agriculturii intensive. În SUA, de exemplu, între anii 1914 și 1992, cantitatea de nutrienți din mere a scăzut cu 82%, spun ei.

Un alt motiv pentru carența de magneziu este faptul că oamenii și-au schimbat alimentația. Astăzi consumăm mai rar alimente precum fasolea, semințele, peștele, nucile și legumele cu frunze verzi, care sunt principalele surse de magneziu.

Iată 12 semne că ai putea avea deficit de magneziu

1. Oboseală cronică

Magneziul este de obicei recomandat persoanelor care suferă de oboseală cronică, lipsă de forță sau energie. Un studiu brazilian a arătat că o sursă suplimentară de magneziu nu numai că poate crește rezistența la sportivi, ci poate aduce beneficii și persoanelor în vârstă cu boli cronice.

2. Crampe musculare

Dacă aveți adesea crampe musculare (de obicei la gambe), aceasta poate fi dovada unei deficiențe de magneziu în organism. „La oamenii sănătoși, cauza contracției involuntare a mușchilor sau a unui grup muscular este adesea lipsa de magneziu din organism”, spun experții.

3. Migrene

Persoanele care suferă de migrene au adesea o lipsă de magneziu, ceea ce crește tensiunea musculară. Potrivit cercetărilor, o sursă suplimentară de magneziu poate ameliora greața, vărsăturile, sensibilitatea la lumină și sunet la persoanele cu migrene.

4. Probleme de somn

Îți este greu să dormi? Te trezești des în miezul nopții? Acesta poate fi un semn al unei deficiențe de magneziu. Pentru a scăpa de aceste probleme, este suficient să crești doza zilnică. Studiile efectuate în SUA arată că suplimentarea cu magneziu poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

5. Hipertensiune arterială

Astăzi, hipertensiunea arterială este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică din întreaga lume occidentală.

Magneziul este considerat un analog natural al blocajelor canalelor de calciu, care sunt medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale. Rezultatele unui mare studiu britanic din 2013 au arătat că persoanele cu un aport mare de magneziu aveau vase de sânge sănătoase și tensiunea arterială normală.

6. Dureri la nivelul articulațiilor

Mulți oameni au dureri la nivelul articulațiilor, dar pentru unii se întâmplă mai des și mai sever. În acest caz, o creștere a aportului de magneziu va ameliora durerea articulațiilor și, deoarece excesul acestuia poate avea doar efecte secundare minore sau deloc, de ce să nu încercați?

7. Constipație

Magneziul este necesar pentru funcționarea normală a intestinelor. Lipsa de magneziu poate duce la constipație, deoarece acest mineral este necesar organismului pentru a înmuia scaunul și pentru a absorbi lichidul.

8. Astm

Studiile au arătat că, odată cu creșterea magneziului în sânge, respirația se îmbunătățește la persoanele care suferă de astm. Experții au raportat, de asemenea, o corelație puternică între creșterea aportului de magneziu și scăderea simptomelor de astm.

9. Depresie

Magneziul poate juca un rol critic în funcționarea creierului și starea de spirit. Unii experți consideră că nivelurile scăzute de magneziu din alimentele moderne pot fi cauza unor cazuri particulare de depresie și boli mintale.

10. Deficit de calciu

Deficitul de magneziu duce la rândul său la deficit de calciu, deoarece magneziul este necesar pentru ca organismul să absoarbă calciul.

11. Pofta de dulciuri

Dacă corpul tău nu are suficient magneziu, te va anunța de acest lucru prin intermediul poftelor puternice de ciocolată sau bomboane. Sprijinind un aport regulat de magneziu prin nuci, semințe și fructe, puteți opri pofta de dulciuri.

12. Aritmie

Bătăile neregulate ale inimii pot fi cauzate și de o deficiență de magneziu. Potrivit unor cercetători, magneziul protejează vasele de sânge și poate contracara apariția aritmiei.

Cum să creșteți aportul de magneziu

Suplimentele de magneziu pot fi achiziționate de la o farmacie sau un magazin de produse naturiste.

Aportul zilnic recomandat de magneziu este de 280 de miligrame pentru femei și 350 de miligrame pentru bărbați. Nu uitați să vă sfătuiți cu medicul înainte de a utiliza suplimente alimentare!

Alimente bogate în magneziu

  • Cacao: Ciocolata neagră pură conține aproape 500 de miligrame de magneziu la 100 de grame de ciocolată
  • Legume cu frunze verzi: salată verde, spanac, rucola
  • Fructe: banane, caise, avocado, piersici, prune
  • Nuci: migdale, caju, nuci
  • Leguminoase: fasole și linte
  • Cereale: orez brun, ovăz
  • Cartof
  • Dovleac

Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!