11 sfaturi care nu permit altora să te manipuleze

11 sfaturi care nu permit altora să te manipuleze

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 October 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Întotdeauna vor exista persoane care vor încerca să te manipuleze, fie că o fac într-un mod mai subtil sau mai direct. Iată câteva sfaturi pentru a te proteja de manipulări:

1. Nu face promisiuni dacă nu poți să le onorezi.

Amintește-ți cât de des ai făcut promisiuni sub presiunea altor oameni. Manipulatorii vor încerca să te împingă să faci promisiuni și apoi să exploateze sentimentul tău de vinovăție.

Cel mai bine este să nu promiți nimic, dar dacă ai promis ceva, asigură-te că te ții de cuvânt. Astfel, vei gândi de două ori înainte de a prelua angajamente suplimentare.

2. Nu te implica dacă nu ți se cere.

Uneori, intențiile bune pot face mai mult rău decât bine. Cu toții știm unde duc adesea intențiile bune, mai ales dacă nu am fost rugați să ajutăm. Dacă pare evident că cineva are nevoie de ajutor, întreabă-l dacă este dispus să-l primească de la tine.

3. Nu refuza o cerere.

Orice cerere presupune recunoștință. Manipulatorii sunt obișnuiți să ofere promisiuni goale sau să uite de serviciile primite. Respectă cererea, dar nu ezita să ceri o favoare în schimb, poate chiar în avans.

4. Trăiește în prezent (nu în trecut sau viitor).

Aceasta este una dintre cele mai importante legi, care te ajută să contracarezi ușor manipulările bazate pe comparații cu tine din trecut. Manipulatorii folosesc adesea manipularea “Nu erai așa înainte”, care poate fi contracarată simplu cu “A fost atunci, dar acum este acum”.

5. Nu stabili un scop, fără să știi ce se va întâmpla după

Dacă scopul este stabilit greșit, atunci după ce este atins, te vei simți gol pe interior. Cel mai probabil, acest scop ți-a fost impus din exterior. Întotdeauna întreabă-te pe tine și pe ceilalți: “Ce urmează după asta?”.

6. Nu te atașa excesiv.

Cât de des ne legăm de o persoană, un lucru sau o activitate? Cât de tare poate fi această atașare fără a pune în pericol echilibrul tău emoțional? Ce gol încerci să umpli în conștiința ta cu această atașare?

Răspunsul poate varia de la o persoană la alta. Amintește-ți doar că aceste legături emoționale pot fi folosite ușor pentru șantaj.

7. Nu te amesteca.

Această frază poate face minuni, cu condiția să o spui înainte de a te simți iritat.

8. Nu există eșecuri.

Această lege te învață să folosești orice oportunitate, inclusiv eșecurile tale. Nu există eșecuri, ci doar mod de îmbunătățire. Uneori, cei din jur vor fi dornici să-ți amintească de eșecurile tale sau să se plângă că totul merge prost. În astfel de situații, amintește-ți: nu există lucruri bune sau rele, există doar percepțiile tale.

9. Nu judeca și nu critica pe nimeni

Uneori este greu să nu critici sau să nu judeci pe alții. Dar critica nu ajută pe nimeni – nici pe tine, nici pe cei din jur, ține minte asta. Atunci când ești judecat, ascultă, dar nu critica în schimb.

Poți pune întrebări precum: “Care este urmarea acestui lucru?”, “Cum crezi că ar trebui să schimbăm situația?”, “De ce crezi că numai evaluarea ta este corectă?”.

10. Nu duce vorba mai departe, dacă nu ai dovezi clare

Nu spune mai departe o informație fără a o verifica și fără a o face propria ta experiență, abilitate sau competență.  Dacă nu verifici informația pe care o distribui mai departe, oamenii vor înceta să aibă încredere în tine. Du-te mai departe și întreabă persoanele cum au verificat informația pe care ți-au dat-o.

11. Cere întotdeauna permisiunea atunci când vrei să faci ceva

Acest lucru te va proteja de eforturi inutile și îți va crea imaginea unei persoane politicoase, deoarece nu încalci limitele altora și, în același timp, evidențiezi limitele tale. Doar asigură-te că întrebi cu încredere interioară, de exemplu, oferindu-ți ajutorul.

Aceste legi creează un scut mental împotriva manipulărilor asupra conștiinței tale și te ajută să-ți aperi limitele. Folosește-le cu zâmbetul pe buze.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!