11 lucruri despre planeta noastră pe care probabil le vei auzi pentru prima dată

11 lucruri despre planeta noastră pe care probabil le vei auzi pentru prima dată

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in CuriozitățiStiinta

Credem că știm aproape totul despre planeta noastră. De fapt, nu este așa – unii oameni de știință glumesc despre faptul că oamenii au descoperit mult mai puțin despre Pământ decât despre întregul univers.

Am adunat pentru tine câteva lucruri interesante despre planeta noastră, care te-ar putea surprinde foarte mult.

Primul lucru pe care probabil l-a auzit toată lumea – Everest este cel mai înalt munte de pe planetă

Înălțimea vulcanului Mauna Kea deasupra nivelului mării este de 4.205 metri, dar cea mai mare parte este ascunsă sub apă. Înălțimea totală a acestui vârf, situat pe Insulele Hawaii, este de 10.203 metri, adică cu 1.355 mai mult decât Everestul.

Pământul are limite superioare

Linia Kármán este o linie convențională situată la o altitudine de 100 km deasupra nivelului mării. În ciuda faptului că atmosfera Pământului se termină mult mai sus, Asociația Internațională a Aviației a recunoscut acest semn ca granița dintre atmosferă și spațiu.

Cel mai uscat loc de pe Pământ este în Antarctica

Se crede că cel mai uscat loc de pe planeta noastră este deșertul chilian Atacama, unde nu au existat precipitații de câteva mii de ani. Dar există un loc pe Pământ în care nu au căzut de 2 milioane de ani, iar acestea sunt văile uscate ale lui McMurdo , situate în Antarctica. În plus, aici bat cele mai puternice vânturi de pe planetă.

Din totalul apei de pe Pământ doar 3% este dulce

97% din apa de pe planeta noastră este conținută de mări și oceane, însă aceasta nu este bună de băut din cauza salinității ridicate și a cantității mari de minerale. Din restul de 3% din apă, 70% este conținută în ghețari, iar alte 20% se află în Lacul Baikal .

Cel mai vechi templu de pe Pământ are aproximativ 12.000 de ani

Ruinele celui mai vechi complex de temple din lume, Gobekli-Tepe, sunt situate pe teritoriul Turciei moderne. Desenele găsite pe rămășițele plafoanelor au oferit oamenilor de știință oportunitatea de a sugera că în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, o cometă a căzut pe Pământ , ceea ce a provocat o scădere a temperaturii pe întreaga planetă.

Luna a fost cândva parte a Pământului

Conform teoriei prezentate de oamenii de știință elvețieni, în urmă cu 4,36 miliarde de ani, Pământul s-a ciocnit tangenţial cu ipotetica planetă Theia, care a smuls o parte a mantalei, transformând-o într-un satelit natural al planetei noastre.

După 250 de milioane de ani, continentele se vor uni din nou

După cum știți, singurul continent Pangeea, care a existat în urmă cu 335-175 de milioane de ani, s-a împărțit în Laurasia și Gondwana, care mai târziu s-au împărțit în cele care există astăzi.

Conform previziunilor oamenilor de știință , în 250-300 de milioane de ani, toate continentele vor deveni din nou o singură entitate și vor forma un supercontinent numit Ultima Pangeea.

O bacterie a distrus aproape toată viața de pe Pământ

Potrivit teoriei oamenilor de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, cauza extincției în masă, în timpul căreia 90% dintre speciile de viețuitoare au dispărut de pe fața Pământului, a fost doar o bacterie numită „methanosarcina”.

Creșterea numărului său în apele Oceanului Mondial cu 252 de milioane de ani în urmă a provocat și singura extincție în masă a insectelor cunoscută oamenilor de știință. Se crede că a dat „drumul către viață” arhozaurilor, strămoșii dinozaurilor.

O mare parte a planetei noastre este mereu scufundată în întuneric

După cum știți, Oceanul Mondial ocupă 71% din suprafața globului. Grosimea stratului de apă iluminat de lumina soarelui nu depășește 200 de metri, iar restul stratului de apă este în întuneric. În consecință, cea mai mare parte a planetei noastre este scufundată în întuneric la orice oră din zi sau din noapte.

Diferența de timp dintre statele vecine poate fi mai mare de o zi

În ciuda faptului că distanța dintre Samoa Americană și Insulele Line, care aparțin Kiribati, este de doar aproximativ 2.000 km, diferența de timp este de 25 de ore.

Cum era Pământul acum 4,5 miliarde de ani?

Dacă ne-am întoarce înapoi cu 4,5 miliarde de ani, am vedea planeta noastră roșu-galben, nu albastră. Ca urmare a coliziunii dintre Pământ și Theia, ar fi existat un inel de resturi în jurul planetei, datorită căruia s-a format Luna. La acel moment, Luna strălucea aproape la fel de mult ca Soarele de astăzi și influența gravitația planetei noastre de 25 de ori mai puternic.

Datorită influenței mari a Lunii, pe Pământ apărea valuri uriașe de lavă, iar planeta făcea o rotație în jurul axei în doar 6 ore.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!