10 reguli principale de siguranță pentru a conduce noaptea fără accidente

10 reguli principale de siguranță pentru a conduce noaptea fără accidente

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2022 in CuriozitățiLifeStyleSfaturi si Trucuri

Potrivit statisticilor, noaptea probabilitatea de a fi implicat într-un accident crește de câteva ori. Dar dacă vă amintiți și respectați cele zece reguli de bază ale conducerii pe timp de noapte, vă veți putea proteja de astfel de necazuri.

Iată de ce ar trebui să ții cont atunci când conduci pe timp de noapte:

1. Reglarea farurilor

Dacă mașina nu are capacitatea de a regla farurile în modul automat, înainte de a pleca într-o călătorie pe timp de noapte, trebuie să faceți acest lucru manual. Pentru a face acest lucru, trebuie să țineți cont de numărul de pasageri și de ocuparea portbagajului.

Deci, dacă stă o persoană pe bancheta din spate, setați rotița care ajustează poziția farurilor la „1”, dacă sunt două, atunci la „2”, în cazul unui portbagaj încărcat, utilizați modul „3”.

Încercați să nu uitați ca atunci când vă apropiați de cineva din față, pe același sens, stingeți faza lungă pentru a nu orbi celălalt șofer prin oglinda retrovizoare.

2. Parbrizul

Ar fi bine să vă faceți obiceiul de a curăța parbrizul în fiecare lună nu doar să-l spălați pe exterior, ci și din interiorul habitaclului. Petele mici unsuroase degajate de materialele mașinii și transpirația oamenilor și un strat ușor de murdărie sunt invizibile în timpul zilei, dar noaptea în aceste zone farurile de la mașinile care se apropie sunt refractate. În cazuri deosebite, poate apărea o pierdere completă a vizibilității pentru o perioadă. Iar acest lucru este plin de consecințe grave.

3. Farurile nu se aprind doar noaptea

Chiar și la amurg, trebuie să porniți faza scurtă. O mașină care conduce cu farurile stinse este un pericol nu numai pentru sine, ci și pentru ceilalți participanți la trafic, cum ar fi pietonii, bicicliștii.

4. Atenție la trecerea pe lângă vehiculele din sens opus

Chiar dacă tu și șoferul care conduce pe sensul opus ați comutat farurile pe faza scurtă, acest lucru nu exclude posibilitatea orbirii temporare. Deși va fi o perioadă foarte scurtă de timp, va trebuie să conduci orbește. Și din moment ce nu este nevoie de multe secunde pentru a face un accident, cel mai bine pentru a fi în siguranță este să vă mutați piciorul de pe pedala de accelerație pe frână până trece și puteți observa clar drumul în față. În caz de pericol, acest lucru va crește viteza de reacție.

5. O lumină ciudată

Dacă în depărtare a fulgerat un far pe banda din sens opus – aceasta nu este neapărat o motocicletă, poate fi o mașină, iar un șofer beat poate fi la volan. Asumând inițial cea mai proastă opțiune, este mai bine să încetinești pentru orice eventualitate și să te încadrezi puțin pe marginea drumului.

6. Nu orbi ceilalți participanți la trafic

Autohams – acesta este cuvântul prin care pot fi numiți cei care nu sting faza lungă când se întâlnesc cu un vehicul. Pentru a nu rămâne fără vedere temporar la întâlnirea cu un astfel de șofer, în timp ce conduceți, încercați să priviți puțin în lateral, spre marginea drumului. În acest caz, nici cele mai strălucitoare faruri nu vă vor orbi. Concentrați-vă atenția vizuală pe suprafața benzii dumneavoastră.

7. Urcări și coborâri – pantă și rampă

Când vă apropiați de o urcare, nu uitați că, dacă apare o mașină care se apropie în partea de sus, vă va orbi inevitabil, chiar și cu faza scurtă. Și trebuie să fii pregătit pentru asta. Dar, în același timp, tu însuți îl vei orbi pe celălalt șofer dacă te afli pe un deal.

8. Drum necunoscut

Este foarte periculos să conduci noaptea pe drumuri necunoscute. În acest caz, fiecare rută poate fi plină de pericole. Calitatea vederii pe timp de noapte este mult redusă, virajul (curba) se poate dovedi a fi mult mai brusc decât părea înainte de a intra în el. În general, în astfel de situații, trebuie să conduceți cu o viteză astfel încât să aveți timp să încetiniți în timp.

9. Camioanele ca pericole potențiale

Iată de cine ar trebui să fii cu siguranță atent în timpul călătoriilor de noapte, este vorba despre camioane. Dimensiunile lor reale rar se potrivesc cu dimensiunile luminilor. Deci, de exemplu, acestea pot transporta obiecte care sunt mai lungi decât lățimea sau lungimea remorcii. Acest lucru este foarte periculos, așa că trebuie să fii extrem de atent.

10. Acuitate vizuala

Noaptea este un mediu străin pentru ochiul uman, așa că acuitatea vizuală scade dramatic, chiar și cu farurile aprinse. Pentru a vedea mai bine în întuneric – pune o felie mică de lămâie sub limbă – ajută. Această tehnică a fost folosită de piloții din cel de-al Doilea Război Mondial în timpul bombardamentelor nocturne.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!