10 reguli de comunicare cu părinții în vârstă: cred că toții copii ar trebui să le știe

10 reguli de comunicare cu părinții în vârstă: cred că toții copii ar trebui să le știe

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 December 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Îți este greu să comunici cu persoanele în vârstă? Te enervezi uneori când vorbiți cu ei? De ce se întâmplă asta? Poate pentru că ei te critică constant, îți dau sfaturi și se amestecă în viața ta? Artistul Alexandru H., fost director de artă într-o companie mare, știe răspunsul la această întrebare. Acum Alexandru lucrează într-un cămin pentru bătrâni, unde conduce un grup de sculptură în lemn. Majoritatea elevilor săi au peste 80 de ani.

În cartea „Mamă, nu fi tristă! Cum să înveți să comunici cu părinții în vârstă și, în același timp, să nu-ți pierzi mințile.” Alexandru le explică tinerilor cum să comunici corect cu persoanele în vârstă.

Iată regulile de bază ale comunicării cu persoanele în vârstă, pe care le-a învățat de-a lungul multor ani de lucru cu aceștia.

1) În niciun caz nu vă certați cu persoanele în vârstă, și nici nu încercați să-i convingeți de ceva.

Este imposibil să faci asta. Dacă continui să te cerți, nu vei face decât să strici relația. Nu îi poți schimba, trebuie să te împaci cu asta. Încearcă să te schimbi, în primul rând, pe tine însuți. Schimbați-vă atitudinea față de modul în care abordezi situația.

Când ești în interiorul situației, vezi doar o față a monedei: cât de încăpățânați sunt bătrânii tăi, câte neplăceri îți provoacă… Încearcă să te pui la locul lor – și vei vedea că se simt foarte rău. .

2) Ia lucrurile în propriile mâini.

Ai părinți în vârstă care te enervează? Desigur, nu este ușor să te împaci cu ceea ce au devenit. Îți amintești de ei când gândeau într-un mod complet diferit! Așadar, este timpul să preiei controlul în propriile mâini. Cum poți să faci asta?

Schimbă în mod discret vectorul relației: jucați rolul unui copil. Acest proces este lung și complicat. Ai răbdare și folosește simțul umorului.

Luați frâiele puterii în mâini treptat, fără presiune. La întrebările părinților: „Ce făceai?”, „Unde erai?” nu poti raspunde. În loc să răspunzi, glumește sau pune întrebări contrare. Asta creează confuzie.

Nu intra într-un conflict cu bătrânii. Chiar dacă este vorba despre siguranța și sănătatea unei persoane, căutați o altă abordare.

3) Nu le aminti bătrânilor despre durere.

Persoanele în vârstă apreciază cu adevărat tot ceea ce îi poate distrage cumva de la senzații fizice neplăcute, gânduri rele și griji. Dacă vrei cu adevărat să mulțumești părinților, acordă-le timpul tău. De asemenea, cu cât petreci mai mult timp cu părinții tăi, cu atât vor trăi mai mult.

4) Acceptați bătrânii așa cum sunt.

Există o singură modalitate de a îmbunătăți relațiile cu părinții în vârstă. Înțelegeți și acceptați un simplu fapt: de acum înainte, relația voastră va fi doar atât – complicată și contradictorie.

Permite seniorilor să fie ceea ce sunt. Nu le lua ideile în serios.

5) Pune-te în locul lor.

Cu toții îmbătrânim mai devreme sau mai târziu. Unii deja de la o vârstă fragedă se simt bătrâni. Rudele în vârstă s-au apropiat cel mai mult de oprirea finală. Vei ajunge și tu acolo – este doar o chestiune de timp.

Prin urmare, încearcă să te pui în locul părinților în vârstă. Este înfricoșător să te gândești, dar în timp gândul aduce ușurare.

Nu uita: comunicarea cu persoanele în vârstă este într-un anumit sens comunicare cu sine, compasiunea și dragostea pentru ei este dragoste pentru sine la bătrânețe.

6) Spune la revedere.

Începeți fiecare zi cu o inimă curată. Nu trage certurile de ieri în ziua de azi. Ține minte: părinții tăi sunt cei mai apropiați oameni de tine. Nu trage negativitatea mai departe. Uită de necazuri. Nu te certa cu bătrânii. Înfruntă noua zi – și pe cele vechi – cu un zâmbet.

7) Nu vă învinovățiți.

„Am greșit că nu am făcut astfel” este un gând care apare în mintea multor persoane de vârstă mijlocie atunci când se gândesc asupra relației lor cu părinții. Dar nu este vina noastră. Este timpul. – Procesul invers – procesul de îmbătrânire – este întotdeauna deprimant.

8) Nu vă așteptați la plăcere de la comunicare.

Comunicarea cu o persoană în vârstă este o chestiune care necesită experiență și cunoștințe. Este deosebit de dificil să vorbești față în față cu un bătrân. Înainte de conversație, adaptează-te la faptul că nu va fi ușor. Nu vă așteptați la plăcere de la o astfel de conversație – atunci nu veți fi dezamăgiți.

„Când vin la ore cu elevii mei, știu că oboseala mea nu depinde de timp. Mă pot sătura de oricare dintre ei în primele 10 secunde. Dar sunt gata pentru asta. Înțeleg de ce mă enervez, ce mă enervează. Amintiți-vă – bătrânii par a fi creaturi fără valoare. Iar interesul față de ei din partea noastră este un dar pentru ei!” – scrie Alexandru.

9) Arătați interes cu adevărat pentru persoanele în vârstă.

„Odată una dintre elevele mele, are și ea 90 de ani, o femeie foarte pesimistă, nu a venit la ore. Am sunat-o să aflu ce s-a întâmplat. Era uimita: „Mă suni?! Voi veni acum”. A fost surprinsă că cineva are nevoie de ea, că nu a fost uitată”, spune Alexandru.

Vârstnicilor le este greu să creadă că cineva are nevoie de ei. Le este greu să se privească în oglindă, nu se plac. Interesul tău față de ei vă va ajuta relația.

10) Analizați modul de a fi al bătrânului.

Potrivit lui Alexandru, ne enervăm în prezența persoanelor în vârstă pentru că nu înțelegem un simplu fapt: persoana de lângă noi este diferită. Ea nu vede bine, nu aude bine, nu poate merge bine, ca să nu mai vorbim de ce este înăuntru. Bătrânul doar seamănă cu noi. Iar timpul curge altfel pentru el.

„Înțelege: persoanele în vârstă sunt persoane care trăiesc într-un sistem de coordonate diferit”, spune Alexandru.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!