10 probleme de sănătate despre care vă atenționează unghiile

10 probleme de sănătate despre care vă atenționează unghiile

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 December 2022 in Sanatate

Unghiile sănătoase sunt un indicator al unui corp sănătos, iar cele mai mici modificări ale acestora indică o afecțiune a organismului.

Cele mai frecvente afecțiuni ale unghiilor sunt fragilitatea, crăparea, petele albe sau creșterea lor ,,în valuri”. În medicină, există chiar și un domeniu care se ocupă de sănătatea unghiilor – onicologia – una dintre ramurile dermatologiei. Dar un medic competent va acorda întotdeauna atenție unghiilor, deoarece acestea pot spune multe despre problemele interne ale corpului. Putem spune chiar că unghiile sunt o oglindă a sănătății.

O unghie sănătoasă este uniformă, netedă, roz, ușor strălucitoare. Placa unghiei se reînnoiește complet în 3-6 luni, iar unghiile cresc de la 0,5 la 1 mm într-o săptămână. La femei, procesul de creștere este mai rapid decât la bărbați, iar la mâna de lucru (de obicei cea dreaptă) este și mai rapid. Iarna, creșterea lor încetinește.

Medicina antică tibetană a asociat fiecare deget cu un organ:

  • Degetul mare este asociat cu creierul și craniul,
  • degetul arătător cu plămânii,
  • degetul mijlociu cu intestinul subțire,
  • degetul inelar cu rinichii,
  • degetul mic cu inima.

Dar nu ne putem baza pe spusele străvechi, ci mai mult pe pregătirea studenților la medicină, cărora li se spune chiar de la început că modificările unghiilor sugerează un început de boală sau existența unei boli deja avansate. Apropo, dacă unghiile nu cresc bine , ar trebui să contactați un endocrinolog. Astfel de modificări apar la boala tiroidiană.

1 . Cel mai evident simptom al unghiilor îl reprezintă creșterea lor în jos. Aceste unghii sunt convexe, mai proeminente și formează ca un bulb pe deget. Această stare a unghiilor indică slăbiciune a inimii și a plămânilor.

2. Ridurile lungi de pe unghii indică o absorbție slabă a alimentelor în sistemul digestiv.

3. Când unghia crește în sus, adică este concavă, astfel încât să poată reține chiar și o picătură de apă, poate determina o deficiență de fier.

4. Petele albe de pe unghie indică lipsa de zinc sau calciu. Dar ele pot arăta și o abundență în anumite organe: pe degetul inelar, petele albe indică o cantitate mare de calciu în rinichi, iar pe degetul arătător, ele indică acumularea de calciu în plămâni.

5. Culoarea palidă a unghiilor indică anemie, roșeața excesivă indică un exces de globule roșii, iar galbenul indică slăbiciune hepatică sau icter. Unghiile albastre indică o inimă și plămâni slabi. O culoare verzuie a pielii de la baza degetului mare va indica problemele digestive. Unghiile incolore sunt dovezi ale stresului și ale alergiilor, totuși, chiar și o răceală obișnuită le poate face incolore pentru o perioadă.

6. Dacă pata de la baza unghiei (cea semi-rotundă de lângă cuticulă, care este de obicei puțin mai deschisă la culoare decât restul unghiei) este albastră, acest lucru poate indica anomalii la nivelul ficatului, iar dacă  este roșie, acesta este un semn de insuficienta cardiacă.

Medicii tibetani știau multe despre petele de la baza cuticulei. De exemplu, la persoanele care au probleme cu plămânii (sau fumătorii înrăiți), petele vor fi mici și subțiri.

Dacă pata de pe degetul arătător este redusă semnificativ sau chiar absentă, trebuie să acordați o atenție deosebită stării intestinelor, ficatului și pancreasului. Procesele inflamatorii și bolile ginecologice se reflectă și în petele de la baza unghiilor degetelor arătător.

Dacă pata de pe unghia degetului mijlociu lipsește, persoana are probleme cu tensiunea arterială, vene și capilare.

Pata de pe unghia degetului inelar reflectă activitatea sistemului endocrin. Absența unei pete pe unghia acestui deget indică o tulburare metabolică și probleme cu sistemul limfatic.

Pata de pe unghia degetului mic este responsabilă pentru starea inimii și a intestinului subțire. De aceea, odată cu înaintarea în vârstă, pata de la degetul mic este cea care dispare prima. Intestinul subțire funcționează mai rău și ca urmare pata dispare.

Toate acestea duc la tulburări în activitatea sistemului endocrin (pata de la degetul inelar devine mai subțire), apoi inima va avea probleme (pata de pe unghia degetului mijlociu dispare), iar intestinul gros este ultimul care este afectat.

7. Formarea de valuri sau goluri în unghie (în afara situațiilor în care unghia este lovită) sugerează un deficit de proteine.

8. Îngroșarea unghiilor este un semnal de bronșită cronică, pleurezie, fibroză pulmonară, astm bronșic.

9. Decojirea unor straturi de pe unghii – semnalează o deficiență a aportului de sânge periferic, boli vasculare.

10. Unghiile casante au propriul nume medical – onicorexie. Acesta poate fi un semnal că organismul suferă de psoriazis, eczeme și alopecie neregulată.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!