Știați că puteți duce o viață complet normală chiar și cu 20% funcție renală? De aceea deteriorarea treptată a rinichilor noștri trece adesea neobservată pentru o perioadă destul de lungă de timp.
Rinichii noștri sunt niște organe foarte importante. Aceștia produc hormoni, filtrează sângele, absorb mineralele, produc urină și mențin un echilibru sănătos acido-bazic, un om nu poate trăi fără rinichi.
Ca să vă păstrați rinichii sănătoși, trebuie să evitați următoarele obiceiuri:
1. Obiceiul de a bea sucuri acidulate
Potrivit unui studiu, consumul a două sau mai multe băuturi carbogazoase pe zi (atât dietetice, cât și originale) poate crește riscul apariției bolilor de rinichi. Doisprezece mii de persoane au participat la studiu, iar aceia care au consumat mai multe sucuri carbogazoase aveau mai multe proteine dăunătoare în urină.
2. Fumatul
S-a constatat că fumatul este asociat cu ateroscleroza. Îngustarea și întărirea vaselor de sânge afectează alimentarea cu sânge a tuturor organelor vitale, inclusiv a rinichilor. Conform rezultatelor unui studiu, două țigări pe zi sunt suficiente pentru a dubla numărul de celule endoteliale din sângele nostru. Astfel, arterele se deteriorează, iar funcția renală va fi grav afectată.
3. Lipsa vitaminei B6
O alimentație sănătoasă este importantă pentru o funcție renală bună. Deficitul de vitamina B6 crește riscul apariției pietrelor la rinichi. Pentru o funcție renală optimă, trebuie să luați cel puțin 1,3 miligrame de vitamina B6 zilnic. Cele mai bogate surse de vitamina B6 sunt peștele, mazărea, ficatul de vită, cartofii și legumele care conțin amidon, precum și fructele, în afară de citrice.
4. Lipsa mișcării sau a exercițiilor fizice
Mișcarea este un alt mod de a vă proteja rinichii. Femeile aflate în postmenopauză care fac exerciții fizice prezintă cu 31% mai puține șanse de a dezvolta pietre la rinichi. În general, menținerea unei greutăți normale va reduce șansele apariției pietrelor la rinichi.
5. Deficitul de magneziului
Dacă nu procurați suficient magneziu din alimentație, corpul nu poate absorbi în mod corespunzător calciul, ceea ce poate duce la exces de calciu și pietre la rinichi. Pentru a preveni acest proces, mâncați legume verzi, fasole, semințe și nuci. Avocado este foarte sănătos și este, de asemenea, o sursă bună de magneziu.
6. Tulburări frecvente de somn
Pentru rinichi, este foarte important să ai un somn odihnitor. Tulburările cronice de somn pot provoca boli de rinichi, deoarece țesutul renal este reînnoit noaptea, astfel încât privarea de somn poate provoca leziuni directe acestui organ.
7. Deficitul de apă
Pentru ca rinichii noștri să își îndeplinească funcțiile, au nevoie de suficientă apă. Dacă nu bem apă suficient de des, toxinele pot începe să se acumuleze în sânge din cauza lipsei de lichid care le spală de obicei. Se recomandă să beți cel puțin doi litri de apă pe zi.
8. Golirea târzie a vezicii urinare
Când simțiți nevoia de a merge la toaletă, trebuie să vă duceți cât mai repede. Păstrarea urinei în vezică are efecte negative asupra rinichilor. Dacă acest lucru se întâmplă în mod regulat, există riscul creșterii presiunii urinare în rinichi, ceea ce poate duce la insuficiență renală sau incontinență.
9. Consumul excesiv de sare
Sarea este importantă pentru organism, dar trebuie folosită cu măsură. Aportul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială și poate pune prea multă presiune pe rinichi. Nu este indicat să mănânci mai mult de 5,8 grame de sare pe zi.
10. Consumul excesiv de cofeină
Uneori consumăm prea multă multă cofeină, fără să ne dăm seama. Cofeina se folosește în multe băuturi răcoritoare și sucuri carbogazoase, așa că fără să ne dăm seama, tensiunea noastră arterială va crește, iar rinichii noștri vor avea de suferit.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.