Sămânța, cu ajutorul căreia se înmulțesc plantele florale, conține pentru a putea da startul unei noi vieți un aport bogat de nutrienți necesari atât viitoarei plante, cât și organismului nostru. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit pe scară largă semințele de plante pentru hrană și medicamente. Astăzi ți-am pregătit o listă cu 10 tipuri de semințe care conțin cea mai mare cantitate de proteine, vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și acizi sănătoși.
Încercați să le includeți în alimentația dvs., iar acestea vă vor proteja organismul de boli, vă vor ajuta să duceți un stil de viață sănătos și să devină o garanție a longevității active.
Cele mai bune semințe:
1. Semințe de chia
Dacă vrei să știi care este mâncarea perfectă, atunci încearcă semințele de Chia. Este un campion în conținutul de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre, proteine și grăsimi sănătoase.
Semințele de chia conțin de cinci ori mai mult calciu decât laptele și de două ori mai mult potasiu decât bananele. Pentru vegetarieni, acest produs este pur și simplu de neînlocuit! Consumul de semințe de chia poate ameliora durerile articulare, poate ajuta la pierderea în greutate, vă poate oferi un plus de energie și vă poate proteja împotriva bolilor grave precum diabetul și insuficiența cardiacă. Semințele de chia pot fi consumate crude, adaugate în mâncărurile gata preparate sau amestecat cu suc, iaurt, lapte și chiar direct în apă.
2. Semințe de in
Inul este cea mai valoroasă sursă de acizi grași omega-3, care sunt indispensabili pentru prevenirea aterosclerozei. 100 de grame de semințe conțin 22 de grame de omega-3. Pentru comparație: în 100 de grame de nuci – 6 grame de acizi grași, iar în 100 de grame de macrou – doar 5 grame.
Semințele de in au un conținut ridicat de mangan, magneziu și fibre alimentare grosiere, care îmbunătățesc digestia și scad colesterolul din sânge. Acest produs este un supliment excelent pentru dieta persoanelor care duc un stil de viață sănătos.
3. Semințe de cânepă
În mod surprinzător, semințele de cânepă sunt un produs foarte hrănitor! Conține toți cei douăzeci de aminoacizi, inclusiv nouă esențiali, adică cei pe care organismul uman nu îi produce, precum și un număr mare de proteine simple care cresc imunitatea și rezistența la efectele toxinelor.
Semințele de cânepă stimulează starea de spirit și cresc nivelul de energie, totul datorită conținutului lor ridicat de magneziu. Apropo, o lingură din această sămânță poate asigura 45% din necesarul zilnic de fier.
Semințele de cânepă pot fi adăugate la toate tipurile de smoothie-uri, consumate la micul dejun cu fulgi de ovăz.
4. Boabele de rodie
Rodia este cunoscută de mult timp ca cel mai bun remediu pentru anemie. Pentru persoanele care suferă de anemie este suficient să consumi câte o jumătate de cană de suc diluat de rodie de 3 ori pe zi cu 30 de minute înainte de masă timp de 2 luni.
Semințele de rodie sunt unul dintre puținele dulciuri care nu sunt doar acceptabile, ci și sănătoase pentru diabetici. Consumand doar o jumătate de linguriță de suc de rodie de 4 ori pe zi înainte de mese, îți poți scădea semnificativ nivelul zahărului din sânge. Rodiile sunt extrem de bogate în polifenoli (o formă specială de antioxidanți), care reduc riscul de insuficiență cardiacă. De fapt, sucul de rodie are și mai multă activitate antioxidantă decât ceaiul verde și vinul roșu.
Proprietățile benefice ale rodiei nu se limitează la cele enumerate mai sus. Ajută la recuperarea cartilajului afectat de artrită, are capacitatea de a atenua procesele inflamatorii și de a contracara enzimele care distrug țesutul cartilajului.
5. Semințe de dovleac
Mulți dintre noi iau pastile pentru a compensa lipsa de vitamine B, în timp ce semințele de dovleac pot face acest lucru mult mai eficient. Sunt bogate în tiamină, riboflavină, nicotinamidă, acid pantotenic, vitamina B6 și folați.
Semințele de dovleac sunt considerate cea mai valoroasă sursă de acizi grași polinesaturați omega-3 și vitamina E, care sunt necesare pentru sănătatea pielii, a unghiilor și a părului, ceea ce este deosebit de important pentru femei.
Datorită prezenței aminoacidului cucurbitin, semințele de dovleac ajută la combaterea helminților, deși nu la fel de eficient ca medicamentele farmaceutice. În orice caz, semințele de dovleac pot fi folosite pentru a preveni apariția paraziților.
6. Sâmburele de caise
După ce am mâncat o caise, aruncăm, fără să ne gândim, sâmburele, al cărui conținut, după cum s-a dovedit, depășește cu mult pulpa în ceea ce privește numărul de vitamine. Sâmburii de caise sunt apreciați pentru conținutul de vitamine (PP, B15, B17) și minerale (fier, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, calciu).
Gustul amar al acestuia este dat de vitamina B17, sau amigdalina. Biochimistul Ernst T. Krebs, descoperitorul amigdalinei, a recomandat consumul de zece până la douăsprezece sâmburi de caise pe zi, pe tot parcursul vieții, pentru a se proteja de ca n cer.
7. Semințe de susan
Susanul apare în multe legende și povești și pe bună dreptate, deoarece acest produs este o adevărată sursă de vitamine, minerale și alte substanțe utile. Semințele de susan conțin puternic antioxidant sesamină, care este utilă pentru prevenirea multor boli și scade colesterolul din sânge.
8. Semințe de chimion
Chimenul este adesea confundat cu chimionul, arată foarte asemănător, deoarece aparțin aceleiași familii, dar sunt complet diferite ca gust și proprietăți. Semințele de chimen sunt mai mici și mai subțiri la aspect, au un miros pronunțat de nucă, amar și acru.
Chimionul este mai amar, cu o aromă distinctă şi bogată, mai aspră și mai bărbătească, în timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note florale şi piperate.
Semințele de chimion acționează ca analgezic, sedativ, expectorant, diuretic. Planta întărește intestinele, îmbunătățește digestia, îmbunătățește pofta de mâncare, ajută la a face față greaței, tratează dizenteria și eczemele.
9. Sâmburi de struguri
Compoziția semințelor de struguri include antioxidanți vegetali foarte puternici – substanțe capabile să prevină bolile cardiovasculare, să încetinească procesul de îmbătrânire și să neutralizeze efectele agresive ale mediului extern.
Potrivit unui studiu efectuat pe șoareci de laborator, polifenolii conținuti de sâmburi pot reduce rata de creștere a tumorilor cu 67%.
10. Seminte de amarant
Cu cât oamenii de știință studiază mai mult această plantă, cu atât mai multe fapte uimitoare descoperă. Semințele de amarant conțin ulei, amidon, diverse vitamine, oligoelemente, pectină, caroten, lizină, săruri minerale. În Japonia, amarantul este apreciat pentru conținutul său super la fel de mare ca și carnea de calmar!
Semințele de amarant sunt folosite pentru a face făină care nu conține gluten. Făina de amarant ajută la reducerea zahărului din sânge, ajută la pierderea în greutate, are un efect pozitiv asupra activității tractului gastrointestinal.
Ai grijă de sănătatea ta!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.