10 avantaje ale seleniului: imunitate, protecție pentru inimă, sănătatea glandei tiroide, reglarea somnului

10 avantaje ale seleniului: imunitate, protecție pentru inimă, sănătatea glandei tiroide, reglarea somnului

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Seleniul s-a descoperit relativ recent, acesta are un impact semnificativ asupra sănătății glandei tiroide, a imunității robuste și a protecției inimii. Selenul (Se) este un mineral bogat în nuci braziliene, carne de pasăre, pește, cereale și ouă.

Interesant este faptul că în trecut (înainte de prima jumătate a secolului XX), era considerat o toxină.

Știi de ce este atât de important seleniul?

1. De el depinde  producția principalului antioxidant endogen – enzima glutation.

Oricât de multe polifenole din legume și fructe am consuma, acestea sunt doar un sprijin.

Sistemul nostru intern de neutralizare a radicalilor liberi este mult mai puternic și mai important. Și dacă nu avem seleniu, riscăm să ajungem la o deficiență periculoasă de glutathion. Acest lucru înseamnă că sistemul nostru de apărare internă nu funcționează eficient.

2. De asemenea, seleniul se leagă de aminoacidul cisteină și formează compuși foarte importanți – selenoproteine. Acestea transportă seleniul în țesuturi, ajutând organismul să lupte împotriva proceselor inflamatorii, să susțină sistemul imunitar și glanda tiroidă.

Avantajele seleniului pentru sănătate:

  1. Combaterea inflamațiilor.
  2. Întărirea imunității.
  3. Funcționarea normală a glandei tiroide.
  4. Reglarea ritmului circadian și normalizarea somnului.
  5. Starea de spirit bună și liniștea.

Deoarece plantele obțin seleniul din sol, este destul de dificil să acoperiți deficiența prin hrana de origine vegetală. Ouăle și peștele sunt mai sigure.

Cu toate acestea, cred că consumul a 2-3 nuci braziliene pe zi este o idee foarte bună.

Deficitul de seleniu slăbește nu numai glanda tiroidă, ci și inima.

În schimb, nivelul său crescut este în mod inexplicabil legat de markerii diabetului.

Consider că administrarea suplimentelor de seleniu nu este recomandată – în special fără monitorizarea nivelului său în organism.

În general, seleniul este un jucător destul de puternic, cu multe funcții și competențe.

Poate suprima inflamația în mod independent, poate activa sistemul intern de antioxidanți, vă poate sincroniza cu ciclul de lumină și întuneric de 24 de ore (ceea ce înseamnă că vă poate ajuta să lucrați și cu tulburări de somn).

De asemenea, pentru a vă asigura că somnul este bun, trebuie să obțineți zilnic din aminoacidul cisteină, care conține sulf. Mâncați usturoi, ceapă și broccoli.

Cum influențează seleniul diferite procese ale organismului:

1. Glanda tiroidă. Cele mai mari concentrații de seleniu se găsesc în glanda tiroidă iar un deficit semnificativ de seleniu afectează grav funcția acesteia.

2. Combaterea virușilor. Deficitul de seleniu slăbește sistemul imunitar și agravează chiar și infecțiile ușoare. Complicațiile lor afectează adesea inima.

Consumul adecvat de seleniu protejează celulele imunitare și contribuie la producerea de anticorpi.

3. Funcții cognitive. Consumul de pește are un efect pozitiv asupra funcționării creierului, iar adesea acest lucru se atribuie omega-3. Cu toate acestea, peștele conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de seleniu, care lucrează împreună cu omega-3 și îmbunătățește semnificativ capacitatea de învățare, coordonare, concentrare și memorie.

4. Imunitate. Deficitul de seleniu reduce funcția imunitară. Oamenii cu deficit cronic suferă adesea de alergii, infecții respiratorii virale și astm.

5. Sănătatea inimii. Seleniul protejează împotriva bolilor de inimă, deoarece permite producerea normală a glutathionului și menține vasele de sânge în stare bună. Protecția antioxidantă de calitate este deosebit de importantă pentru inimă.

6. Reducerea anxietății. Conform cercetărilor, suplimentarea cu seleniu îmbunătățește starea de spirit, reduce nivelul anxietății și conferă energie persoanelor cu depresie și sindrom de oboseală cronică.

Cauzele deficitului de seleniu:

  • Dietă săracă.
  • Boli inflamatorii intestinale.
  • Utilizarea corticosteroizilor.
  • Utilizarea contraceptivelor.

Nivelul crescut de seleniu este uneori asociat cu diabetul, dar mi se pare că acest lucru nu este suficient de bine dovedit: de exemplu, la femeile gravide, seleniul este cel mai adesea deficitar, însă diabetul se dezvoltă în continuare.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!