Vinul rosu, consumat cu masura, ca medicament, scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelor in varsta cu aproximativ 30-50%. In cazul persoanelor care deja au suferit un atac de cord, vinul rosu are puterea de a preveni un alt atac. Vinul rosu poate creste valoarea HDL, colesterolul bun, si previne formarea LDL, colesterolul rau.
De asemenea, poate preveni formarea cheagurilor de sange si reduce deteriorarea vaselor, cauzata de depunerile de grasime. Studiile au consemnat ca persoanele care consuma regulat si moderat vin rosu, si aici se refera in special la oamenii din regiunea mediteraneana, prezinta un risc mai mic in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Consumul moderat de vin rosu reduce, de asemenea, inflamarea vaselor sanguine la fumatorii cronici.
Vinul, care este bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine – A, B1, B2, PP si saruri minerale, asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. De aceea, dintotdeauna, vinul a fost recomandat, chiar si de medici, pentru proprietatile sale antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.
De altfel, medicina populara recomanda vinul rosu batranilor, ca fortifiant, convalescentilor, lauzelor si persoanelor anemice, bolnave si palide. La tara, copiilor palizi si debili li se dadea, la masa, cate un paharel de vin rosu, 30 ml, pentru stimularea poftei de mancare si imbunatatirea circulatiei sangelui.
La nivelul aparatului digestiv, vinul rosu, natural, netratat, favorizeaza digestia si previne balonarile. Dupa o masa bogata in carne si grasimi, un pahar de vin ajuta la evacuarea rezidurilor din intestin, reducand in acest fel, riscul aparitiei ulcerului gastric sau duodenal. Vinul rosu se bea la temperature camerei si nu rece, de la frigider.
Abuzul de vin dauneaza, ca orice exces. Moderat, in cantitate rezonabila, chiar si hipotensivii pot bea cate un pahar de vin rosu pe zi.
Despre abuzul de vin, Petrarca spunea: “Vinul este nevatamator, daca se respecta doza si daca se bea cu moderatie si cumpatare. Primul pahar de vin taie setea, al doilea da buna dispozitie, al treilea da placere, al patrulea tine in spate betia, al cincilea mania, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul, iar al noualea boala sigura”.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.