Un obicei gresit al omului este de al judeca pe celalalt – daca vrei sa-l ajuti, nu-i scoate ochii!

Un obicei gresit al omului este de al judeca pe celalalt – daca vrei sa-l ajuti, nu-i scoate ochii!

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 February 2020 in De Suflet

“Trebuie să ne dorim să scăpăm de viața pe care am plănuit-o pentru a avea viața care ne așteaptă.” – Joseph Campbell

Una dintre obisnuintele rele de care este dificil sa ne debarasam este si aceea de a-i judeca pe ceilalti. N-am gasit nici un studiu pana acum care sa spuna ca, a-i judeca pe ceilalti ar fi ceva bun.

Problema este ca daca nu-i judecam pe ceilalti ar trebui sa-i iubim. Singura situatie in care ne abtinem de la a-i judeca pe ceilalti este atunci cand ii iubim. Pe cel pe care il iubesti nu-l judeci deloc. A te deschide afectiv fata de toti cei care te inconjoara este un lucru dificil si atunci preferam sa-i judecam decit sa-i iubim. Ori de cite ori judeci, nu esti in iubire. Mai ales atunci cand judeci pe baza de mimetism social sau pe baza unor date superficiale, a unor etichetari sumare, fara a cunoaste exact situatia si omul pe care il judeci, arati prin aceasta ca te afli departe de fluxul iubirii si ca obisnuinta de a-i judeca pe ceilalti este adinc inradacinata in tine.

In general, ii judecam pe ceilalti pentru ca ne simtim bine sa stim ca exista oameni „inferiori” noua. Nu prea acceptam usor ca cineva sa ne fie superior. Daca cineva dovedeste prin anumite calitati ca este superior, primul impuls a-l multora dintre noi este acela de a-i cauta macar un cusur, macar un defect, care sa-i stirbeasca valoarea, care sa-l plaseze fata de noii pe o pozitie inferioara. De regula nu ne simtim bine in preajma unui om valoros, superior, pina cand nu-i gasim macar un aspect prin care sa ne fie inferior. Ne simtim bine abia dupa ce putem spune ceva de genul: „Da, este inteligent, dar uite ca e prea slab sau e prea gras sau n-are noroc in dragoste!” sau mai stiu eu ce cusur ii gasim. Constientizati-va aceste obiceiuri si incepeti sa faceti ceva pentru a le transforma. Sint paguboase tare de tot pentru visteria sufletului astfel de obiceiuri!

Este mai usor sa-i judeci pe ceilalti decit sa-i iubesti. Instinctiv omul este ca si apa – cauta calea cea mai usoara, calea minimului efort. Mergand insa pe aceasta cale nu poti sa ajungi decit cel mult intr-o groapa. Daca vrei sa te inalti trebuie sa faci efortul de a transforma obisnuintele paguboase in calitati cu adevarat divine. A nu-i mai judeca pe ceilalti este inceputul iubirii si totodata al transformarii autentice!

Este foarte greu sa nu judeci pe cineva in lumea in care traim, o lume care nu vede frumusetea oamenilor pentru ca prefera sa observe defecte ori cauta scuze pentru defectele proprii. E greu sa nu judeci atunci cand vezi lucrurile din partea ta, cand crezi ca tu esti cel care are dreptate si nici societatea nu prea ne ajuta, ba chiar ne indeamna sa fim critici, si nu in sensul bun. Iubeste.

“Cine va spune multe lucruri pozitive va fi considerat un om pozitiv. Deși nu face altceva decât să-i vorbească de bine pe ceilalți, majoritatea vor decide că și el este o persoană bună. Un mecanism util și frumos.” – Gloria BeckDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!