Trebuie sa ne eliberam, sa dam pagina si sa traim numai cu ceea ce ne ofera prezentul. Trecutul a trecut. Nu astepta sa ti-l dea nimeni inapoi…

Trebuie sa ne eliberam, sa dam pagina si sa traim numai cu ceea ce ne ofera prezentul. Trecutul a trecut. Nu astepta sa ti-l dea nimeni inapoi…

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 May 2019 in De Suflet

“Când n-am mai avut nimic de pierdut, am câștigat totul. Când am încetat să mai fiu cine eram, m-am găsit pe mine însumi. Când am cunoscut umilința, chiar și atunci, mi-am continuat drumul și am înțeles că eram liber să-mi aleg soarta.”

Este bine de stiut cand anume se termina o etapa din viata. Daca insisti a te mentine in ea dincolo de timpul rezonabil, iti vei pierde bucuria si simtul a ceea ce se afla in afara ei. Inchide cicluri, sau usi, sau capitole. Important este sa le poti inchide si sa lasi in urma momente ale vietii, momentele care se incheie.

Ti-ai terminat munca?

Ti s-a incheiat o relatie?

Nu mai locuiesti in acea casa?

Poti petrece mult timp din prezentul tau, scufundindu-te in “de ce”-uri, in a revedea caseta si a incerca sa intelegi cum si pentru ce motiv se intamplara cutare si cutare lucruri. Dar te vei consuma degeaba si la nesfarsit, caci in viata, tu, eu, prietenii, fiii, fratii tai, noi toti, ne indreptam inevitabil catre a inchide capitole, catre a da pagina, a termina etape sau momente din viata, si de a merge inainte. Nu ne putem afla in prezent, ducind dorul trecutului. Nici macar intrebandu-ne “de ce”.

Ceea ce s-a intimplat, s-a intamplat, si trebuie sa te eliberezi, sa te desprinzi de trecut. Faptele trec, si trebuie lasate sa treaca! Schimbarile externe pot simboliza procese interioare de evolutie. A uita, a se desprinde, a se avanta. In viata, nimeni nu joaca cu cartile insemnate, asa ca ai de invatat cum sa pierzi si cum sa cistigi.

Trebuie sa ne eliberam, sa dam pagina si sa traim numai cu ceea ce ne ofera prezentul. Trecutul a trecut. Nu astepta sa ti-l dea nimeni inapoi, nu te astepta sa te recunoasca nimeni, nu astepta ca, vreodata, cineva sa-si dea seama cine ai fost. Lasa deoparte resentimentul. Repetarea cu incapatanare a “filmului tau personal” iti va face rau sufletului si mintii, si te va invenina si amari. Viata nu se afla decat inainte, niciodata inapoi.

Daca treci prin viata lasind “usi deschise” pentru orice eventualitate, niciodata nu te vei putea desprinde de trecut, nici nu vei trai ziua de astazi cu multumire. Iubiri sau prietenii pe care nu ti le scoti din suflet? Posibilitati de a te intoarce? La ce? Nevoie de explicatii? Cuvinte nerostite? Taceri care au invadat cuvintele? Daca le poti infrunta chiar acum, fa-o.

Daca nu, lasa-le sa se duca, inchide capitolele! Spune-ti tie insuti ca nu le mai vrei inapoi. Dar nu din mandrie sau orgoliu, ci pentru ca TU nu mai faci parte din acel loc, din acea inima, din acea incapere, din acea casa, din acel birou. Tu insuti nu mai esti cel de acum doua zile, sau trei luni, sau un an. Prin urmare, nu exista nimic catre care sa te intorci. Inchide usa, da pagina. Nici tu nu vei fi acelasi, nici mediul la care te intorci nu va fi acelasi, caci nimic nu ramane imobil sau static in viata. Pentru sanatatea ta mintala si sufleteasca, desprinde-te de ceea ce nu se mai regaseste in viata ta.

Adu-ti aminte ca nimeni si nimic nu este indispensabil. Nici o persoana, nici un loc, nici o munca. Nimic nu este vital pentru a trai, pentru ca atunci cind ai venit pe lume, ai venit singur. Este, asadar, obisnuit sa traiesti cu tine insuti, si este o indatorire personala sa inveti sa traiesti singur, fara acea apropiere umana sau fizica, de care iti vine atit de greu sa te desparti astazi.

A se desprinde este un proces de invatare care, din punct de vedere uman, se poate realiza. Adu-ti aminte, nimic si nimeni nu sunt indispensabili. Este numai obicei, rutina, nevoie. Deci, inchide, incheie, curata, arunca, oxigeneaza, desprinde-te, scutura-te, elibereaza-te.

Sunt multe cuvinte care inseamna sanatate mintala, si oricare vei alege, te va ajuta sa mergi inainte in liniste.

Asta e viata !

de Paulo Coelho

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!