Tot ceea ce simte sufletul, corpul ne arată prin diverse moduri. Stresul ne afectează întreg organismul!

Tot ceea ce simte sufletul, corpul ne arată prin diverse moduri. Stresul ne afectează întreg organismul!

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 December 2020 in Remedii NaturisteSanatateSfaturiViata

Termenul „stres” a fost inventat de omul de știință canadian Hans Selye, împrumutându-l de la materialele de rezistență. Stresul este presiunea, stresul cauzat de impactul mediului asupra unui obiect și înseamnă oboseala materialului cauzată de acest stres. De atunci, cuvântul „stres” a început să fie folosit internațional și reprezintă o anumită stare psiho-fizică a unei persoane. Puteți încerca mult timp să definiți „stresul”, dar un lucru este sigur că „stresul” este opusul calmului, liniștei.

Deci, ce este mai exact stresul?

Stresul este răspunsul adaptativ al organismului la schimbările din mediul pentru care corpul nu a fost pregătit.

Stresul este necesar. El învață organismele să se adapteze la situații noi, adesea extreme, îl ajută să supraviețuiască, să mobilizeze forțe noi și să le îmbogățească cu experiențe noi.

Același Hans Selye a remarcat că stresul provoacă trei reacții ale corpului la expunerea pe termen lung:

1. utilizarea tuturor rezervelor mentale. Corpul se răzvrătește împotriva emoțiilor negative.

2. dependență, adică rezistență la stres.

Și dacă încărcătura continuă, atunci:

3. epuizare nervoasă și fizică, care determină o slăbire accentuată a întregului organism.

În primul rând, vasele de sânge reacționează la condițiile stresante, pereții lor se îngustează, iar spasmele musculare în momentul tensiunii nervoase puternice pot duce la o creștere bruscă a tensiunii arteriale, afectarea activității cardiace și chiar stop cardiac.

De exemplu, ulcerul stomacului sau ulcerul duodenal poate fi cauzat de stresul din organism, care provoacă vasospasm în pereții stomacului și tulburări circulatorii locale ale membranei mucoase. Rezistența sa la secreția crescută de suc gastric și aciditatea crescută scade. Sucul gastric mănâncă membrana mucoasă, și apare ulcerul.

Sub influența oricărui stres, creierul eliberează în sânge un hormon al stresului, care, cu expunere prelungită, duce la întreruperea activității:

  • inimii (tahicardie, tensiune arterială crescută, accident vascular cerebral, infarct)
  • stomacului
  • vezica biliară, ficat
  • tractului digestiv (ulcer stomacal, ulcer duodenal, indigestie, iritarea colonului)
  • rinichi
  • organe reproducătoare la femei (blocarea procesului de ovulație, nereguli menstruale, infertilitate datorată unei tulburări nervoase sau mentale, inflamație a vezicii urinare)
  • la bărbați (dificultăți de erecție, scăderea activității spermei, ejaculare prematură)
  • piele (eczeme, urticarie, solzoase, acnee)

Stresul prelungit reduce rezistența organismului la boli. Sistemul imunitar, care este responsabil pentru mobilizarea apărării organismului, slăbește. Numărul de limfocite din sânge scade, care sunt necesare pentru combaterea bacteriilor, virușilor, tumorilor.

În cazurile severe, se dezvoltă depresia.

Ceea ce mâncăm și bem este esențial pentru rezistența organismului. Și, prin urmare, influențează rezistența la stres.

Vitamina B1 – neutralizează dezechilibrul emoțional. Se regăsește în drojdie, produse din cereale și pâine neagră, este distrus de excesul de alcool, pâine albă și cafea.

Vitamina B5 – ajută la depășirea oboselii cauzate de tensiunea nervoasă. Are un efect calmant asupra glandelor suprarenale, prevenind eliberarea excesivă de adrenalină în sânge ca urmare a stresului.

Vitamina B6 – slăbește manifestările externe ale stresului. Se utilizează cu preparate care conțin magneziu.

Vitamina C – reduce nervozitatea și tensiunea.

În plus, cromul, zincul, litiul și magneziul „amorțesc” starea de tensiune emoțională .

Medicina consideră că stresul este un fenomen fiziologic, care amintește oarecum de un spasm al vaselor de sânge – simțim bătăi inimii bruște, greutate în stomac, gât uscat, tensiune musculară.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!