Sursă naturală de sănătate: 5 motive pentru a include prune uscate în dieta ta zilnică

Sursă naturală de sănătate: 5 motive pentru a include prune uscate în dieta ta zilnică

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Astăzi vom vorbi despre prunele uscate. Acest desert dulce-acrișor are o adevărată valoare nutrițională – este bogat în nutrienți și are multe beneficii diferite pentru sănătate. Poate că prunele uscate nu sunt atât de apetisante pentru unii, dar ele au o mulțime de beneficii pentru organism.

Iată care sunt beneficiile prunelor uscate pentru organism:

1. Sunt bune pentru sănătatea oaselor

Consumul de prune uscate este benefic pentru menținerea oaselor sănătoase și puternice. Studiile arată că prunele uscate întăresc oasele și pe lângă asta previn riscul pierderii osoase odată cu înaintarea în vârstă. Această abilitate le face deosebit de bune pentru persoanele în vârstă, ale căror oase sunt supuse modificărilor legate de vârstă.

Toată lumea știe că fructele și legumele au un efect pozitiv asupra sănătății oaselor, dar acest aliment special este un lider excepțional! Studiile au arătat că consumul a 5-10 prune uscate pe zi timp de un an a normalizat densitatea minerală osoasă și a îmbunătățit metabolismul osos la toți participanții cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani.

2. Contribuie la sănătatea inimii

Fiind o sursă abundentă de fibre, prunele sunt deosebit de bogate în lectine. Lectina o fibră solubilă care ajută la echilibrarea nivelului de colesterol. În plus, prunele au proprietăți antioxidante protectoare de 2 ori mai puternice decât alte legume și fructe!

Datorită acestui fapt, prunele ajută la scăderea tensiunii arteriale. Prunele sunt bogate în vitamine și minerale, în fitochimice, în micronutrienți și mai ales în potasiu. Potasiul este un mineral esențial care asigură buna funcționare a inimii și sistemului nervos în întregul organism.

Atenție! Doar prunele uscate sunt bune. Pentru a nu-i face rău organismului, evită să consumi prune afumate!

3. Încetinesc procesul de îmbătrânire

Datorită nivelului lor excepțional de ridicat de antioxidanți, prunele încetinesc procesul de îmbătrânire a corpului. S-a dovedit că consumul lor are un efect benefic asupra reducerii nivelului de anxietate. Acest lucru reduce stresul oxidativ din creier și întârzie efectele adverse asupra funcției cognitive.

4. Contribuie la sănătatea digestivă

Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre, prunele mai conțin și sorbitol și fitonutrienți care îmbunătățesc funcția intestinală. Consumul de prune uscate crește volumul și frecvența scaunelor.

Acest lucru îl face un laxativ natural care promovează mișcările intestinale sănătoase. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont că toți suntem diferiți și prunele ar putea să nu funcționeze la fel de bine pentru toată lumea.

Prunele au și proprietăți prebiotice, asta înseamnă că sunt o sursă de hrană pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestinele noastre.

5. Îmbunătățesc sănătatea ochilor

Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina A, care este esențială pentru sănătatea ochilor. Vitamina A îmbunătățește alimentarea cu sânge a ochilor și protejează celulele de modificările degenerative legate de vârstă.

Cum să adaugi prune uscate în alimentația ta

Există multe moduri diferite de a te bucura de prune uscate ca parte din alimentația ta, de la salate și supe la mâncăruri preparate pentru cină.

Prunele pot fi folosite chiar și ca înlocuitor pentru zahăr și grăsime în produsele de panificație.

Acest fruct uscat delicios este cel mai ușor de savurat singur, dar poate fi folosit și în alte moduri: împreună cu nucile preferate într-un amestec sănătos de casă, ca adaos la fulgi de ovăz sau iaurt, ca adaos la salata de legume sau ca o simplă gustare între mese.

Încă o calitate a prunelor uscate: în ciuda gustului dulce, nu provoacă creșterea glicemiei și a nivelului de insulină așa cum se întâmplă după consumul de produse cu zahăr. Prin urmare, prunele sunt recunoscute în mod clar ca fiind un produs alimentar benefic pentru persoanele în vârstă sau pentru cele care suferă de diabet.

Cine nu ar trebui să mănânce prune uscate

Dacă nu ați consumat prune uscate înainte, începeți cu o cantitate mică. Dacă sunteți predispus la alergii, înainte de a include prunele în alimentație, asigurați-vă că vă sfătuiți cu medicul.

De asemenea, pentru ca prunele să aducă beneficii organismului tău, acest fruct nu trebuie consumat în mod excesiv. O porție de 5-10 prune uscate sunt suficiente pentru a vă bucura de gustul delicios și a satura corpul cu nutrienți benefici.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!