Supararile din trecut te-au facut omul puternic de astazi! Emotiile negative fac parte din dezvoltarea noastra si ne ajuta sa devenim mai buni!

Supararile din trecut te-au facut omul puternic de astazi! Emotiile negative fac parte din dezvoltarea noastra si ne ajuta sa devenim mai buni!

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 February 2020 in Dezvoltare Personala

In practica mea de psihoterapie, multi dintre clientii mei simt emotii tulburatoare cum ar fi furia extrema sau gandurile suicidale. In ultimii ani am observat ca numarul persoanelor care se simt vinovate sau rusinate de ceea ce percep sau simt ca fiind negativ, a crescut. Aceste reactii isi au radacina in presiunea pe care o face cultura noastra cu privire la gandirea pozitiva. Chiar daca este bine sa cultivam emotiile pozitive, problemele apar atunci cand oamenii cred ca ar trebui sa se simta perfcet tot timpul, explica Tori Rodriguez.

De fapt, furia si tristetea sunt parti importante ale vietii si noile cercetari arata ca experimentrea si acceptarea acestor emotii este esentiala pentru sanatatea noastra mentala.

Incercarea de a suprima ganduri ne poate diminua senzatia de satisfactie. „De fapt, a accepta complexitatea vietii poate fi un drum fructuos pentru buna-starea noastra psihologica.”, spune si psihologul Jonathan M. Adler.

Durerea este esentiala

Gandurile pozitive si emotiile, pot sa aduca beneficii extraordinare sanatatii mentale. Teoriile hedoniste definesc starea de bine ca prezenta a emotiilor pozitive, relativa absenta a emotiilor negative si o senzatie de satisfactie in viata.

Sentimentele neplacute, ca si cele pozitive sunt la fel de cruciale pentru dezvoltarea noastra personala. „Amintiti-va ca principalul motiv pentru care avem emotii este ca acestea ne ajuta sa ne evluam experientele”, spune Jonathan M. Adler.

Adler, impreuna cu Hershfield, un profesor de marketing la New York University, a investigat legatura dintre sentimentele emotionale mixte si buna-starea psihologica, la un grup de persoane care parcurgeau 12 sedinte de psihoterapie. Inaintea fiecarei sesiuni, participantii au completat un chestionar in legatura cu starea lor psihologica. „Ma simt trist din cauza a ceea ce mi s-a intamplat dar in acelasi timp ma bucur ca lucrez asupra acestor aspecte.” O atfel de atitudine s-a dovedit a fi foarte buna pentru evolutia dezvoltarii psihologice.

Sa pui si binele si raul laolalta iti detoxifica experientele negative, ajutandu-te sa faci sens cu ele, intr-un mod care te vindeca si contribuie la starea de bine psihologica.

Emotiile negative sunt o parte a strategiei noastre de supravietuire. Un sentiment negativ este un indiciu vital ca o problema de sanatate, de relatie sau alta chestiune importanta are nevoie de atentie. Functia de clopotel de alarma a emotiilor si gandurilor negative te poate ajuta sa intelegi de asemena ca suprimarea lor este… inutila. Un studiu din 2010 a aratat de asemenea ca incercarea de a-ti suprima emotiile negative poate sa provoace o si mai mare reactie emotionala negativa, in loc sa suprimi, mai bine iti recunosti ca esti trist, agitat sau melancolic.

Acceptarea durerii

In loc sa dai inapoi de la emotiile negative, accepta-le. Intelege ce simti, inainte sa te chinuiesti sa iti schimbi starea emotionala. Multi oameni gasesc de ajutor sa respire profund in timp ce invata sa tolereze emotii puternice. Sau isi imagineaza emotiile sub forma unor norisori care zboara pe cer. “Eu le spun adesea clientilor mei ca un gand este doar un gand, iar un sentiment doar un sentiment”, spune Tori Rodriguez.

Daca emotia ta este coplesitoare, te poate ajuta si sa scrii despre aceasta intr-un jurnal sau sa ii spui unei alte persoane. Acest exercitiu iti poate schimba perspectiva si iti poate aduce o senzatie de apropiere fata de acea persoana. Daca starea negativa persista, actioneaza. Spune-i persoanei care te-a ranit ca acel comentariu pe care l-a facut nu ti-a facut bine.

Sau poti incerca tehnici de mindfulness si exercitii care te invata sa devii constient de momentul prezent si sa il experimentezi fara judecata. O metoda de a face acest lucru este sa te concentrezi asupra respiratiei si apoi sa constientizei gandurile si emotiile asociate. Aceasta prcatica te ajuta sa constientizei gandurile negative, fara sa te mai implici emotional.

Este imposibil sa eviti emotiile negative pentru ca a trai inseamna si sa experimentam tot felul de conflicte si oprelisti. Este insa vital a invata sa facem fata acestor emotii. Odata ce iti accepti gandurile si emotiile negative si te eliberezi de rusine si vina reusesti sa iti rezolvi problemele cu o mai mare claritate si mergi pe calea recuperarii tale.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!