“Soţul ar trebui să fie pentru soţie – în funcţie de împrejurări – uneori tată, alteori frate, altădată prieten şi întotdeauna bărbat al ei. ” – Cateva recomandari pentru un sot

Publicitate

Parintele Iosif Vatopedinul – 10 recomandari pentru barbati

1. Într-o căsnicie, dragostea trebuie să vină, îndeosebi dinspre bărbat spre femeie. Acest lucru l-a făcut şi Hristos faţă de Biserica Sa. S-a dat pe Sine Însuşi ca să o facă slăvită.

2. Bărbatul să nu înceteze să-i arate soţiei dragostea sa, precum şi faptul că toata truda şi toată strădania lui au un singur scop: ca ea să fie fericită.

3. Soţul ar trebui să fie pentru soţie – în funcţie de împrejurări – uneori tată, alteori frate, altădată prieten şi întotdeauna bărbat al ei. Dacă va face asta, va avea parte de o atitudine netulburată şi armonioasă din partea soţiei, care, de multe ori este mai binevoitoare şi mai jertfelnică, dar alteori, în faţa unor evenimente neînsemnate, se descurajează şi se teme.

4. Bărbatul, care este cap familiei, să nu trădeze dragostea şi legătura cu soţia, deoarece diavolul şi slujitorii lui nu vor înceta niciodată să-i războiască, pentru a lovi însăşi rădăcina vieţii.

5. Bărbatul „Să trăiască în înţelepciune cu femeia sa, ca fiind făptură mai slabă”, (1Pt. 3,7). Asta înseamnă că înstrăinarea femeii se vindecă prin iubire şi prin delicateţe, nu prin dojană şi mânie.

6. Firea femeii este atât de slabă, încât îndată ce vede că soţul arată o oarecare amabilitate unei alte femei, fie colegă de serviciu, fie prietenă, în sufletul femeiii se aprinde invidia. Nu pentru că ar fi o pornire pătimaşă ci, din pricina dragostei ce i-o poartă soţului. De aceea soţul trebuie, prin tandreţe, să găsească „butonul” de îmblânzire a soţiei.

Publicitate

7. Femeia, după naşterea primului copil, nu mai doreşte atât rolul sexual al soţului, cât tandreţea şi afectivitatea acestuia. De aceea soţul trebuie să cunoască acest lucru şi să fie tandru cu soţia sa.

8. Niciodată nu trebuie ca soţul să-i facă observaţie soţiei în prezenţa altora, pentru că de multe ori, din egoism, soţii îşi mustră soţiile mai ales în prezenţa propriilor rude.

9. Sau, dacă soţia dă telefon soţului la serviciu, acesta să nu-i răspundă răstit: „Lasă-mă, n-am timp acum!”, vorbindu-i cu asprime. Ci să-i spună: „Iubito, am treabă acum, însă te voi suna eu puţin mai târziu”. Când soţia va înţelege şi se va convinge că soţul o iubeşte, atunci devine de bunăvoie aşternut picioarelor lui, gata de orice jertfă.

10. Soţiei nu trebuie să-i ascundeţi nimic, pentru că va veni vremea când veţi fi descoperiţi. Să-i spuneţi totul şi să vă consultaţi cu ea în toate. Nu e bine ca soţia să afle cele ascunse ale voastre de la rude, de la colegi, ori de la prieteni. Dacă femeia nu simte tandreţea soţului, golul din inima ei nu va fi umplut nici de dragostea părinţilor, nici a propriilor copii. Atât de mare e taina căsătoriei, încât golul creat în inima femeii de lipsa afectivităţii soţului nu poate fi umplut nici măcar de dragostea propriilor copii! Așadar, cea mai mare responsabilitate pentru orice rău care intervine în căsătorie o au bărbaţii, deoarece nu îşi manifestă dragostea faţă de soţiile lor. Iubesc femeile, dar, din nefericire, nu pe ale lor. Aceasta este rădăcina răutăţii. Atunci apar gelozia şi bănuiala.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Fie inteligență, putere, frumusețe, sănătate, răbdare… toate sunt darurile lui Dumnezeu pentru oameni

Publicitate

Te întrebi uneori care e rolul tău în viață pentru că nu te știi să ai un talent anume ori nu te vezi foarte inteligent? Dar nu uita că Dumnezeu nu a făcut nimic la întâmplare, cu atât mai mult pe om – singura ființă purtătoare de suflet – căci menirea fiecăruia este bine definită de Dumnezeu încă din pântecele mamei lui. Te aștepți să fii și tu vreun mare arhitect sau pictor? Însă talanții i-a împărțit Dumnezeu oamenilor în mod inegal în funcție de cât a știut că poate duce fiecare. Poate că nu ai cinci talanți, dar un talant sigur ai. Unul are darul de a vorbi frumos, de a scrie sau de a compune. Altul e îndemânatic, e un meșter al uneltelor și construiește frumos.

Ori are darul de a conduce un popor, de a chivernisi bine, de a învăța pe cei din jur. Ori cântă, pictează, sculptează, croiește sau gătește bine. Sau are darul de a inventa și de a descoperi spre folosul celorlalți. Sau are darul de a face pace între oameni. Sau are puterea de a convinge și darul de a sfătui. Sau are darul răbdării, nu se enervează ușor, are răbdare cu cei slabi, neștiutori și neajutorați. Sau are o inimă milostivă și se înduioșează la suferința celor din jur. Sau are darul de a nu vorbi de rău pe nimeni, de a nu ține minte răul chiar dacă a fost nedreptățit. Ori are darul rugăciunii, al privegherii, al postirii și al lacrimilor. Sau are darul de a tămădui bolile, de a nu se scârbi de răni sau sânge, are curajul de a lucra cu foarfecele și cuțitul. Sau are darul dragostei de a îngriji pe cei bolnavi, de a le ușura din suferință…

Publicitate

Fie inteligență, putere, frumusețe, sănătate, răbdare… toate sunt darurile lui Dumnezeu pentru oameni. Cu unele se naște omul, pe altele le dobândește prin sârguință, muncă și rugăciune. Dar în niciun caz nu avem voie să invidiem pe cineva pentru talentul ce îl are. Fiecare este virtuos în felul lui. Tu nu ai putea să faci ce face el pentru că nu ai răbdarea lui. El nu ar putea să facă ce faci tu pentru că nu are priceperea ta.

Tu nu ai putea să fii doctor ca el, pentru că ești fricos și te scârbești ușor. El nu ar putea să fie inginer ca tine pentru că nu are imaginația și tehnica ta. Tu nu ai putea să fii gestionar ca el pentru că cifrele te omoară. El nu ar putea să fie scriitor ca tine pentru că e brut, nu e sentimental, n-are darul de a filozofa, de a povesti…

Descoperă-ți așadar talantul, darul din tine și pune-l în slujba lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor, ca să te simți un om util celor din jur, să ai bucuria că oamenii au nevoie de tine, te vor și primesc și ei alinare și folos de pe urma virtuții tale. Fii cel mai bun în meseria și priceperea ta, pune-te în slujba aproapelui și fă totul pentru ceilalți ca pentru Dumnezeu.

de Elena J.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet