“Soarta” – o scuză pentru leneși, pentru oameni slabi, cărora le e mai ușor să-l învinuiască pe Dumnezeu pentru eșecurile și insuccesele lor.

“Soarta” – o scuză pentru leneși, pentru oameni slabi, cărora le e mai ușor să-l învinuiască pe Dumnezeu pentru eșecurile și insuccesele lor.

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 January 2020 in De Suflet

”Cu ce-am gresit? ”, ”Pentru ce ma pedepseste Dumnezeu? ”, ”Asa a Dat Domnul, asa mi-i soarta! ”

Soarta – o scuza pentru lenesi, pentru oameni slabi, carora le e mai usor sa-l invinuiasca pe Dumnezeu pentru esecurile si insuccesele lor.

Omule, intelege, tu te-ai nascut fericit! Ai avut norocul de-a te naste-n epoca asta. Asta-i unica ce nu ai ales tu. Unica! Restul, totu-i rezultatul gandurilor si actiunilor tale. Stiu, stiu…nu e nimic nou! Peste tot se vorbeste despre asta, peste tot citate gen – ” esti ceea ce gandesti ”,bla, bla, bla… si totusi nu realizam sensul. Citim cuvintele, le intelegem, suntem de acord, postam zeci de poze si stari motivationale. Dar e deajuns sa calcam intr-o balta, dupa ploaie, sa ne udam cu cafea, ca cineva ne-a atins din ”intamplare” sau se ne strice vantul coafura… si gata! Se incepe jalea! Luam ipostaza omului chinuit de viata, numaidecat imbracam costumul, masca omului incruntat, umblam furiosi toata ziua, blestemind si stropind cu venin. Ajungem seara extenuati si nu mai avem chef de nimic.

Asa trec zilele, anii, viata… Da si de unde sa ai tu putere? De unde daca toata ziua-i risipit-o pe timpenii.

S-a varsat cafeaua! S-a murdarit bluza! Tragedia secolului! Cui ii pasa de bluza ta murdara, daca ai zambetul pe fata in acel moment?

Fa gluma din asta, experienta, amintire, peripetie – numeste-o cum iti place, numai nu niorlai! Prea multi muci in lumea asta, prea multi! Si cind spun ca ai avut norocul sa te nasti acum, am invedere posibilitatea de a cunoaste aceste lucruri. Na! Secretul marilor conducatori, ce-l ascundeau cu grija sute, poate mii de ani e deschis. Carti, citate, cantece, poezii, filme… Des ma-ntreb ” Da pentru ce-l ascundeau? ” oricum oamenii aleg intunericul, bezna, lenea, jalea. E ca si cum ai avea bagheta fermecata, dar in loc s-o folosesti, te-asezi pe ea si bocesti cit de nefericit mai esti. Sarmanul de tine, cel mai chinuit om, nimeni nu te jeleste…

Nu vreau sa critic, intelege -ma, vreau doar sa simti si tu cum e sa fii cu adevarat fericit, indiferent de salariul care-l ai, supa prea sarata pe care ai mancat-o la amiaza, sau oameni. Fericirea ta nu trebuie sa depinda de nimic, inafara de tine! Vreau sa vezi cit e de usor si placut sa traiesti asa. Lumea asta-i pentru tine! Cind ai vreo situatie, intreaba-te: „Cu ce am provocat acest lucru?”, „Ce beneficii imi aduce situatia data?” si vei vedea ca chiar si-n cea mai oribila situatie, tu ai ceva de cistigat! Anume asta si a provocat evenimentul!

Nu stim sa ne asumam responsabilitatea. Cind suntem mici si ne lovim de-un scaun de exemplu, cei mari ne mingiie si bat scaunul, pentru a ne linisti. Adica -l pedepsesc pentru durerea pricinuita. Iata samanta! Invinuim scaunele si pedepsim lucrurile, oamenii, situatia. Dar nu era de vina scaunul, tu esti cascat. Casca ochii -nu gura!

Totul are un rost, chiar si scaunul. Trebuia sa-nveti lectia si sa mergi mai departe, sa intelegi ceva, dar tu nu ai inteles. Si te vei lovi de el pana nu vei intelege ori vei muri plin de cicatrice. Asta-i calea ta! Chiar si faptul ca citesti asta acum. De ce anume tu? Doar nu toti il citesc. Tu ai dat de el, intimplator. Oare? Si l-ai citit pina la capat. De ce tu? Altcineva s-a apucat, dar nu l-a finisat, i-a parut lung, sau plictisitor, sau l-a chemat cineva, sau s-a intrerupt electricitatea. Tu, fiindca anume tu aveai nevoie de el, de cuvintele acestea, pentru a deveni cel care vei deveni! Dar vei deveni tu, cel care alegi sa devii, nu care vrei, ci care alegi!

Autor text: Irina Ecin

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!