Sfântul Paisie: pentru ca bolnavii să se însănătoșească trebuie să facă un fel de jertfă

Sfântul Paisie: pentru ca bolnavii să se însănătoșească trebuie să facă un fel de jertfă

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in Spiritualitate

Dacă cerem ceva de la Dumnezeu și nu oferim nimic în schimb, atunci rugăciunea noastră nu este ascultată. Dacă stau cu palmele lipite și spun: „Doamne, te rog, vindecă pe cutare bolnav”, și în același timp nu fac nici un sacrificiu, sunt doar vorbe în vânt.

Dacă am iubire, dacă am o jertfă, atunci Hristos, văzându-le, îmi va împlini rugăciunea – desigur, dacă aceasta îi aduce beneficii altuia.

Unii vin la mine și îți zic: „ Vindecă-mă, am auzit că mă poți ajuta”. Însă acești oameni doresc să primească ajutor fără a depune niciun efort. De exemplu, îi spui unei persoane: „Nu mânca dulciuri, fă acest sacrificiu pentru ca Dumnezeu să te ajute”. Și ea răspunde: „De ce? Nu mă poate ajuta Dumnezeu fără acest sacrificiu? Cu ce Îl ajută dacă nu mănânc eu dulciuri?” Astfel de oameni nu pot renunța la ceva nici măcar pentru ei înșiși.

Atunci cum se vor sacrifica de dragul altuia! Dar sunt cei care nu mănâncă dulciuri pentru ca Hristos să-i ajute pe cei care suferă de diabet, sau nu dorm pentru ca Hristos să le dea puțin somn celor care suferă de insomnie. Astfel, omul intră în rudenie cu Dumnezeu. Și apoi Dumnezeu le dă oamenilor Harul Său.

Când o persoană îmi spune că nu se poate ruga pentru una dintre rudele sale bolnave, o sfătuiesc să facă un sacrificiu de dragul acestui bolnav, să renunțe la ceva care îi dăunează propriei sănătăți.

Odată a venit un bărbat din Germania la chilia mea. Avea o fiică care paraliza treptat. Medicii au refuzat-o pe fată. Nefericitul tată era în totală disperare. „Fă un sacrificiu pentru sănătatea copilului tău”, l-am sfătuit eu. – Altfel nu te poți închina, nici nu te poți ruga.

Ia spune-mi: câte țigări fumezi pe zi? „Trei pachete și jumătate”, a răspuns el. „Fumează un pachet”, i-am spus, „și dă banii pe care i-ai fi cheltuit pe celelalte două pachete și jumătate unui sărac”. – „Părinte, mi-a spus el, ajută-mi copilul să se facă bine, iar eu mă las de tot de fumat”. – „Nu”, spun eu, „când își va reveni, nu va mai avea rost să lași țigările”. Ar trebui să te lași de fumat acum.

Renunță la fumat. Nu-ți iubești copilul?

– Nu-mi iubesc copilul?! Aș sări de la etaj pentru ea, mi-a răspuns el.

– Nu-ți spun să sari de la etaj, îți spun să te lași de fumat. Dacă faci ceva nebunesc și sari de la etaj, îți vei lăsa copilul fără adăpost și îți vei pierde sufletul. Îți sugerez să faci cel mai ușor lucru: renunță la fumat. Renunță chiar acum! “. Dar nu a vrut deloc să se lase de fumat, iar până la urmă a plecat în lacrimi!

Ei bine, cum poți ajuta o astfel de persoană?

Altă dată, a venit o persoană care nu mai avea suflare din cauza mersului. Am înțeles că omul acesta fumează mult și i-am spus: „de ce fumezi atât de mult? La urma urmei, te vei îmbolnăvi”.

După ce a respirat puțin, a spus: „Soția mea este foarte bolnavă și s-ar putea să moară. Te rog să te rogi pentru o minune. Medicii au spus că nu au ce să-i mai facă”.

– „Îți iubești soția?” – L-am întrebat.

– O iubesc, a zis omul ăn lacrimi.

– „Atunci de ce nu vrei să o ajuți singur? Ea a făcut ce a putut, și medicii au făcut tot posibilul. Acum ai venit aici și îmi ceri să fac și eu ce pot: adică să mă rog ca Dumnezeu să o ajute.

– Totuși, ce ai făcut pentru a-ți ajuta soția?

-” Ce aș putea să fac, omule bun? “- a fost surprins.

– Dacă te lași de fumat, soția ta se va simți mai bine.

M-am gândit că, dacă Dumnezeu ar vedea că recuperarea spirituală nu o va ajuta pe soția bolnavă, atunci renunțând la fumat, această persoană ar scăpa măcar de răul pe care îl aduce fumatul.

A trecut o lună și un bărbat vesel a venit să-mi mulțumească.

– „S-a întâmplat un lucru incredibil – mi-a spus el – m-am lăsat de fumat și soția mea și-a revenit”.

După ceva timp, a venit din nou la mine, s-a supărat foarte tare și mi-a spus că încet a început să fumeze din nou și soția sa s-a îmbolnăvit grav din nou.

– „Ei bine, – i-am spus – acum știi singur medicamentul. Renunță la fumat “.

Sunteți de acord cu părerea Sfântului Paisius? Există ceva în sfatul lui care te-a pus pe gânduri?Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!