Se spune ca in fiecare dintre noi traieste un Iuda…

Se spune ca in fiecare dintre noi traieste un Iuda…

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 January 2019 in Spiritualitate

“Nu este suficient să facem tot ce putem, câteodată trebuie să facem și ceea ce trebuie.” – Winston Churchill

Teoria precum ca Iuda ar fi indeplinit o misiune prescrisa in planul lui Dumnezeu, ca fara tradarea lui nu ar fi avut loc rastignirea si, deci, nici izbavirea neamului omenesc, nu are nici un temei. Hristos ar fi fost ucis oricum si asta se vede din alte tentative ale iudeilor de a-L ucide cu pietre. Aceasta idee a circulat si in primele secole, iar astazi o poti auzi in documentarele Discovery si National Geographic. “Evanghelia dupa Iuda” insa este mult mai banala – Iuda a tradat dintr-o greseala.

Iuda nu a conspirat impotriva lui Hristos, nu a vrut sa rastoarne planul mintuirii neamului omenesc, nu era un infiltrat intre apostoli si nu a fost sfatuit de catre nimeni sa tradeze. Partea cea mai deplorabila a tradarii lui Iuda este aceea ca el nu a realizat ca tradeaza. in mintea sa, Iuda facea o afacere.

Iuda credea ca face un “ghiseft” pe prostia arhiereilor si a carturarilor. El era sigur ca Hristos nu poate fi prins, deoarece, cu alta ocazie, atunci cind iudeii au luat pietre sa-l omoare, Hristos a disparut. Iuda vazuse multe minuni pe care le savirsise Hristos, a vazut cum inviase morti si nu avea nici o indoiala ca Hristos nu se va lasa prins, deoarece are o misiune de indeplinit.

Planul era clar: Iuda va lua banii si le va spune arhiereilor unde este Hristos, asa cum le-a fost intelegerea, dar nu este treaba lui daca Hristos va disparea. Cu aceste ginduri il vinde Iuda pe Hristos, gindul comerciantului smecher care vinde ceva conform unei intelegeri, ascunzind detaliul cel mai important, acela ca platitorul nu va avea parte de serviciul pentru care a platit.

Ca lucrurile au stat asa, o arata reactia lui Iuda atunci cind a vazut ca Hristos nu a disparut in chip minunat, ci S-a lasat prins. Iuda alearga disperat la arhierei si le arunca banii: “Am vindut singe nevinovat!”, striga Iuda. El parca ar spune: daca stiam ca asa se vor termina lucrurile, daca as fi stiut ca Hristos se va lasa prins, nu as fi facut asta. Iar faptul ca el innapoiaza banii este cel mai graitor argument ca Iuda a considerat vinzarea lui Hristos o fapta care nu poate fi echivalata in bani. Altceva a fost in mintea lui Iuda – smecheria omului dornic de cistig usor.

Acest fel de tradare colaterala este o fapta foarte raspindita in ziua de azi. De multe ori apreciem ca fiind neinsemnata paguba pe care o putem aduce unui prieten prin divulgarea unei informatii despre el, desi rezultatul poate fi “rastignirea” lui profesionala si sociala.

In fiecare dintre noi traieste un Iuda. Astazi este o vreme buna sa-i judecam faptele si sa ne imbracam in iertare si lumina.

Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc – Matei 5:44

Tine minte: nagativul atrage negativ. Daca reactionam urat la vestile proaste, situatia va devein si mai arzatoare. Unica metoda de a calma lucrurile, este sa raspundem cu bine raului.

Si nu superficial, ci din adancul inimii. Gandeste-te la cei care te-au jignit, te-au ranit sau tradat. Intelege ca ei sunt mai raniti decat tine, odata ce apeleaza la asa metode.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!