Principalele cauze ale durerii de rinichi și modalități de a le ameliora

Principalele cauze ale durerii de rinichi și modalități de a le ameliora

Publicat de Larisa Moldovan pe 12 March 2022 in SanatateSfaturi

Durerea de rinichi poate indica o varietate de probleme de sănătate, cum ar fi modificări ale funcției renale, infecție sau probleme ale coloanei vertebrale, care pot provoca o varietate de simptome, cum ar fi durere puternică și insuportabilă, modificări ale culorii urinei și usturime la urinare.

Durerea poate fi tratată în funcție de cauza problemei, care poate include administrarea de medicamente antiinflamatoare, antibiotice, odihnă și masaj.

Iată principalele cauze ale durerii de rinichi și ce trebuie făcut pentru a reduce durerea și trata problema.

1. Pietre la rinichi

Prezența pietrelor la rinichi provoacă dureri ascuțite care pot ajunge până la nivelul abdomenului sau a organelor genitale, dureri la urinare și urină de culoare roz, roșiatică sau maro din cauza prezenței urmelor de sânge.

Mod de tratare: Tratamentul se face în funcție de tipul de (piatră) calcul format, și poate include administrarea de analgezice sau tratament cu laser, care sparge pietrele în bucăți mai mici, favorizând eliminarea lor prin urinare.

2. Infecție

Simptomele unei infecții renale includ dureri severe de spate, dureri și arsuri la urinare, nevoia frecventă de a urina și urină cu miros puternic de amoniac sau un alt miros deranjant. În unele cazuri, poate apărea și febră, frisoane, greață și vărsături.

Cum să tratați: în primul rând ar trebui să consumați suficiente lichide pentru a ajuta la eliminarea microorganismelor care provoacă durere și să luați antibiotice conform indicațiilor medicului dumneavoastră de familie sau urologului.

3. Boala polichistică de rinichi sau chisturi

Simptomele unui chist la rinichi nu sunt detectate de la începutul formării lui ci apar numai atunci când chistul este deja mare și provoacă durere, urină sângeroasă, hipertensiune arterială și infecții frecvente ale tractului urinar.

Cum să tratați: Tratamentul trebuie recomandat de către un nefrolog și se poate face cu medicamente atunci când chistul este mic sau prin intervenție chirurgicală pentru a elimina chisturile mai mari.

4. Hidronefroza

Această boală reprezintă umflarea rinichilor din cauza acumulării de urină, care se manifestă în principal prin dureri de spate, sângerări de urină, febră și frisoane.

Cum să tratați: Ar trebui să consultați de urgență un medic pentru a elimina urina acumulată și pentru a afla cauza problemei, care poate fi provocată de pietre la rinichi, infecție severă a tractului urinar sau prezența unei tumori la rinichi.

5. Tromboza sau ischemia venei renale

Atunci când nu ajunge suficient sânge la rinichi, celulele încep să moară iar acest lucru provoacă durere acută în zona rinichilor. Este similar cu ceea ce se întâmplă în urma unui accident vascular cerebral sau când aveți un atac de cord.

Cum se poate trata: Doar examinările medicale pot detecta problema, iar tratamentul poate fi cu medicamente sau intervenții chirurgicale, în funcție de gravitatea problemei.

6. Leziuni și accidente vasculare cerebrale

Leziunile și loviturile la spate, în special în partea inferioară a spatelui, pot provoca inflamații și dureri la nivelul rinichilor.

Cum să tratezi: Pune în zona dureroasă un bidon cu apă caldă (sau orice altă metodă care îți încălzește zona dureroasă) și odihnește-te. Suplimentar poți lua și analgezice. Dacă durerea persistă, solicitați asistență medicală.

Semne și simptome ale problemelor renale

Identificați simptomele pe care le aveți și aflați dacă aveți probleme cu rinichii:

 • 1. Nevoia frecventă de a urina
 • 2. Urinarea în cantități mici la un moment dat
 • 3. Durere constantă în spate sau laterale
 • 4. Umflarea picioarelor, mâinilor sau feței
 • 5. Mâncărime pe tot corpul
 • 6. Oboseală excesivă fără un motiv aparent
 • 7. Modificări ale culorii și mirosului urinei
 • 8. Prezența spumei în urină
 • 9. Dificultate la somn sau calitate slabă a somnului
 • 10. Pierderea poftei de mâncare și gust metalic în gură
 • 11. Senzație de presiune în abdomen când urinezi

Dureri de rinichi în timpul sarcinii

Durerea de rinichi în timpul sarcinii este de obicei cauzată de modificări ale coloanei vertebrale datorate de efortul pe care o femeie însărcinată îl face din cauza greutății abdominale. Acest lucru este rareori asociat cu modificări ale rinichilor, dar în cazurile în care apare o durere la urinare, ar trebui să consultați medicul pentru a identifica cauza problemei și pentru a evita complicațiile.

Când trebuie să mergi la medic

Este recomandat să solicitați ajutor medical atunci când durerea de rinichi este foarte puternică, sau când durerea devine frecventă. Deși cauzele durerilor de rinichi sunt multe, acestea pot fi adesea legate de probleme ale coloanei vertebrale, așa că kinetoterapia poate fi o opțiune de tratament.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!