Primele semne ale unui accident vascular cerebral și ce trebuie să faceți

Primele semne ale unui accident vascular cerebral și ce trebuie să faceți

Publicat de Larisa Moldovan pe 23 November 2022 in SanatateSfaturi

Nu dorești nimănui un accident vascular cerebral, dar, din păcate, se întâmplă destul de des. Accidentul vascular cerebral este una dintre primele 3 cauze de deces la nivel mondial. Iar arma noastră împotriva unui accident vascular cerebral este să știm când poate apărea și care sunt semnele sale de debut.

Dacă cunoașteți semnele timpurii ale unui accident vascular cerebral, în unele situații puteți salva o viață. Odată ce un accident vascular cerebral este recunoscut, pot fi făcuți anumiți pași specifici pentru a-l opri sau pentru a reduce efectele negative ale acestuia.

Știm bine că accidentele vasculare cerebrale apar mai des la bătrânețe, după 50 de ani, dar le va fi de ajutor și tinerilor să citească articolul și să ajute la salvarea celor dragi.

Ce este un accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral este o situație în care sângele nu mai curge într-o parte a creierului, iar creierul poate rămâne fără oxigen, ceea ce duce instantaneu la moartea sa.

Cauza principală a accidentelor vasculare cerebrale este boala vasculară, și anume formarea de cheaguri de sânge. Un cheag de sânge se poate forma atât în ​​arterele mari, cât și în cele mici, precum și un cheag de sânge se poate muta de la o arteră mare la una mică și să rămână blocată acolo.

Când o arteră care furnizează sânge creierul este blocată, o întreagă secțiune din creier își poate pierde aportul de sânge.

Cheagurile de sânge nu se formează din senin, există multe motive pentru acest proces. Aceste motive au întotdeauna o istorie lungă, adică se acumulează treptat. Deoarece bolile vasculare s-au acumulat și s-au dezvoltat de-a lungul anilor, au fost și simptome, dar oamenii nu le-au acordat atenție.

Există și o formă ușoară de accident vascular cerebral, ca un micro accident vascular cerebral, și poate trece complet neobservat. Bărbații, în principal, nu acordă atenție afecțiunilor minore, se odihnesc puțin și, dacă se simt mai bine, merg la muncă și uită de asta.

Poți să ignori afecțiunile și să mergi mai departe, dar dacă ai avut un micro accident vascular cerebral, atunci acesta a fost primul clopoțel, primul avertisment. Ulterior, poate apărea un accident vascular cerebral cu drepturi depline.

Semne de avertizare timpurie ale unui accident vascular cerebral iminent

Primul semnal este amorțeala membrelor.

Dacă simțiți că mâinile sau picioarele voastre amorțesc, acesta este un semn clar al unui accident vascular cerebral iminent. Amorțeala brațelor și picioarelor, desigur, se manifestă în intensitate diferită, dar dacă simțiți că amorțeala este foarte puternică, atunci cel mai probabil acesta este debutul unui accident vascular cerebral.

Semnalul numărul 2 – pierderea memoriei și a atenției

Dacă observi că ai uitat ceva foarte simplu, iar gândurile încep să se piardă, acesta este un semn sigur al unui accident vascular cerebral. Dacă ți s-a mai întâmplat asta înainte, poate fi normal pentru tine, li se mai întâmplă oamenilor.

Dacă este prima dată când observi acest lucru sau dacă se întâmplă mai des decât înainte, atunci este un simptom al unui accident vascular cerebral.

Semnalul numărul 3 – tinitus

Dacă tinitusul apare destul de brusc și nu dispare și înainte de asta nu era acolo, atunci este foarte probabil să urmeze un accident vascular cerebral.

Semnalul numărul 4 – schimbarea vorbirii.

Ați simțit o schimbare în vorbirea dvs. și nu puteți pronunța anumite cuvinte din prima ci doar din a doua sau a 3-a încercare.

Semnalul numărul 5 – afectarea vederii sau a auzului

De asemenea, un precursor timpuriu poate fi o afectare a vederii sau a auzului. Dacă acesta este un simptom al unui accident vascular cerebral, atunci vederea și auzul se pot reduce foarte repede, de la câteva ore la câteva zile.

Semnalul numărul 6 – leșin

Dacă în mod normal acest lucru nu s-a întâmplat, dar începe să se repete o dată pe săptămână, atunci și acesta este un semnal.

Semnalul numărul 7 – amețeli

Amețelile care apar sistematic pot fi, de asemenea, un simptom al unui accident vascular cerebral.

Semne ale unui accident vascular cerebral sever iminent

Dacă două sau mai multe dintre semnalele descrise mai sus apar o dată pe săptămână sau mai des și durează timp de două luni sau mai mult, atunci, cu o probabilitate de 80%, ne putem aștepta la o formă severă de accident vascular cerebral în viitorul apropiat.

De asemenea, trebuie să ții cont de 2 indicatori, dacă ești hipertensiv și dacă ai ateroscleroză.

Dacă tensiunea arterială este adesea peste 140 cu 90, atunci aceasta este deja hipertensiune.

Pentru a verifica dacă aveți ateroscleroză, faceți analizele de sânge pentru colesterol, profil lipidic și calculează indicele aterogen.

Indicele aterogen normal pentru persoanele peste 40 de ani nu trebuie să fie mai mare de 3, 3-3, 4.

A doua opțiune pentru a determina ateroscleroza este efectuarea unei ecografii a vaselor gâtului, artera carotidă. Dacă artera carotidă este înfundată cu plăci de colesterol, atunci cu o probabilitate foarte mare putem concluziona că toate celelalte artere sunt, de asemenea, înfundate cu plăci de colesterol.

Ce poți face?

Este necesar să mergeți la medic pentru examinare și să dezvoltați anumite soluții împreună cu specialistul.

Ce se întâmplă în timpul unui accident vascular cerebral sau la debutul acestuia

În primul rând, simptomele descrise mai sus apar într-o formă mai puternică, posibil o durere de cap ascuțită, o reducere accentuată a vederii.

Un ochi poate înceta complet să vadă sau poate apărea sindromul vederii în tunel, când totul devine întunecat la margini și se vede doar ceea ce este în mijloc.

Amorțeală ascuțită a brațului sau piciorului sau a unei părți a feței, necoordonare severă.

Nu puteți amâna un accident vascular cerebral, trebuie să consultați imediat un medic și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu cât ajutorul este oferit mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele unui rezultat favorabil.

Există o tehnică simplă de care trebuie să ții minte, chiar dacă ești tânăr și sănătos, dar ai persoane dragi în vârstă care sunt expuse riscului de accident vascular cerebral.

Amintiți-vă această tehnică, poate fi necesar să o utilizați.

Zâmbet

Dacă persoana are simptome de accident vascular cerebral, cereți-i să zâmbească. Într-o situație normală, poate zâmbi simetric. Dacă are un zâmbet nenatural, unilateral, acesta este un semn foarte sigur al unui accident vascular cerebral.

Coordonare

Cereți persoanei să ridice ambele brațe în același timp și să vedeți cum este coordonarea mișcărilor. Dacă nu poate sta dreaptă și, în același timp, ridică pe rând mâinile, atunci acesta este, de asemenea, un semnal foarte sigur.

Articulare.

Cereți persoanei să rostească cuvântul „articulare”. Dacă nu este capabil să pronunțe acest cuvânt, atunci și acesta este un semn foarte clar.

Soluţie

Dacă a avut dificultăți cu oricare dintre cele trei puncte anterioare, atunci se ia decizia de a apela o ambulanță, iar medicul de la numărul de urgență trebuie să fie informat despre aceste simptome.

Dacă există simptome descrise mai sus, așezați persoana pe o parte, deoarece pot începe vărsăturile, deschideți fereastra și așteptați sosirea ambulanței.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!