Obiceiuri benefice pentru un stil de viata sanatos ce au potentialul de a ne ajuta sa fim mai eficienti in gandire si sa ne transformam modul de a privi viata si lumea in general.

Obiceiuri benefice pentru un stil de viata sanatos ce au potentialul de a ne ajuta sa fim mai eficienti in gandire si sa ne transformam modul de a privi viata si lumea in general.

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 December 2019 in Spiritualitate

Putem integra usor mai multe obiceiuri zen in rutina noastra zilnica pentru a ne pastra mintea limpede si simturile ascutite. Iata 7 obiceiuri zen extrem de eficiente pentru propria persoana.

Obiceiurile zen sunt obiceiuri benefice pentru un stil de viata sanatos ce au potentialul de a ne ajuta sa fim mai eficienti in gandire si sa ne transformam modul de a privi viata si lumea in general.

Obicei zen: Provoaca-ti mintea pentru a capata abilitati noi, pentru a invata mai mult si pentru a actiona in consecinta.

Functia principala a creierului uman, a mintii noastre, este de a absorbi informatie si de a se adapta la medii distincte. Daca nu ne folosim constant mintea pentru a invata lucruri noi avem mari sanse sa experimentam stari de spirit negative precum plictiseala sau chiar depresia. Asadar, pentru o gandire pozitiva si o viata frumoasa este esential san e largim orizonturile, san e dezvoltam abilitatile native si sa ne provocam mintea in fiecare zi.

Obicei zen: Mintea face parte din trup. Hraneste-te sanatos, fa sport si odihneste-ti trupul.

Creierul uman reprezinta 2% din masa totala a trupului nostru si totusi consuma peste 20% din oxigenul si nutrientii existenti in corp. De aceea, esential pentru noi este sa avem o alimentatie sanatoasa si sa facem sport pentru a dezvolta nivelul de oxigen din organism. De asemenea, o minte obosita nu este foarte rar productiva si deci trebuie odihnita corespunzatori. Nu uitati importanta orelor de somn!

Obicei zen: Concentreaza-te asupra prezentului.

Adeseori, noi oamenii ne concentram aproape intreaga atentie asupra unor evenimente din trecut sau asupra planurilor de viitor, insa viata se intampla acum, in prezent. Nu putem sa traim frumos si sa ne concentram asupra persoanelor din viata noastra daca mintea noastra este constant blocata intr-o alta dimensiune temporala.

Este nevoie de doar opt secunde pentru ca mintea noastra sa proceseze o noua informatie si sa o stocheze in memorie. Asadar, sa nu lasam nici timpul, dar mai ales nici mintea sa fuga in alte parti! In loc sa ne refugiem in trecut sau sa ne gandim prea mult la viitor, haideti sa incercam sa ne traim viata in momentul prezent, cu toate bunele si relele pe care le are de oferit.

Obicei zen: Noteaza-ti ceea ce trebuie sa-ti aduci aminte in viitorul apropiat.

Cu cat incercam sa ne organizam sau sa tinem minte mai multe lucruri fara sa le notam, cu atat mintea noastra va deveni mai putin eficienta. Nu exista niciun motiv pentru care sa memoram ceea ce avem de facut ori alte informatii suplimentare. Astfel putem doar sa ne irosim forta cerebrala de care avem atat de multa nevoie pentru a invata lucruri noi si a ne dezvolta abilitatile (vezi Obicei zen: Provoaca-ti mintea pentru a capata abilitati noi, pentru a invata mai mult si pentru a actiona in consecinta.). Asadar, noteaza-ti ceea ce ai de facut undeva si intoarce-te acolo ori de cate ori ai nevoie sa-ti amintesti. Nu-ti incarca memoria cu lucruri nefolositoare.

Obicei zen: Exerseaza.

Pe scurt, Repetitia este mama invataturii. Daca initial incercam sa retinem o informatie, apoi ne concentram pe exersarea abilitatii dobandite in urma acesteia pana cand ea devine ceva natural pentru persoana noastra.

Exercitiul este extrem de important mai ales pentru cei care apar in fata unei audiente. De exemplu, un pianist va repeta o piesa muzicala chiar si dupa ce o va stapani perfect. Sa luam exeplu de la acesti oameni!

Putem aplica acest concept de repetitie in viata noastra cu eforturi minime, iar el va avea efecte benefice majore asupra noastra, ajutandu-ne sa fim pregatiti in orice situatie.

Obicei zen: Dezvolta-ti relatiile cu ceilalti.

Omul este o fiinta sociala. Tocmai de aceea, interactiunile regulate cu prietenii si familia sunt considerate de specialisti cea mai importanta resursa de fericire in viata unei persoane. Atunci cand mintea noastra este fericita si produce doar ganduri positive, suntem mai putin stresati. Iar atunci cand suntem mai putin stresati, devenim eficienti in tot ceea ce facem.

Obicei zen: Fii motivat, pastreaza o atitudine pozitiva si nu uita niciodata sa zambesti!

Fiecare dintre cele sase obiceiuri zen mentionate mai sus ne ajuta sa ne traim viata mai eficient si mai frumos. Combinandu-le cu o gandire pozitiva, efectele lor benefice vor creste exponential!

Gandirea pozitiva este principalul factor al succesului in viata pe orice plan. Mintea trebuie sa creada ca poate face un lucru inainte de a-l face cu adevarat. Asculta-ti gandurile, iar daca acestea sunt negative, inlocuieste-le cu unele positive.

Tine minte ca ceea ce conteaza cel mai mult nu este ce ai retinut sau invatat citind acest articol (sau oricare altul legat de acest subiect), ci cum aplici cunostintele dobandite. Trebuie sa actionezi si sa-ti transformi obiceiurile in obiceiuri zen.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!