Oamenii de știință au aflat de ce viața a apărut pe Pământ, dar nu și pe „geamănul” nostru – Venus

Oamenii de știință au aflat de ce viața a apărut pe Pământ, dar nu și pe „geamănul” nostru – Venus

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 July 2022 in CuriozitățiStiintaViata

Bine, există un efect de seră pe Venus. Dar unde s-a dus toată apa care era aici? Pe Venus, apa ar putea fi în aceeași cantitate ca pe Pământ. Cu toate acestea, vântul solar a măturat treptat toată apa.

Venus continuă să piardă puținul oxigen și hidrogen care se află încă în atmosfera sa.

Desigur, Venus este mai aproape de Soare decât Pământul nostru, ceea ce înseamnă că acțiunea vântului solar este mai distructivă aici. Dar nu este doar atât. Marte, de exemplu, este mult mai departe de Soare și, de asemenea, a pierdut întreaga atmosferă de oxigen și hidrogen. Problema este în câmpul magnetic slab al lui Venus și al lui Marte. Ele nu pot rezista vântului solar. Pământul are un câmp magnetic puternic, și planeta noastră este lovită.

Slăbiciunea câmpului magnetic al lui Venus este influențată de convecția scăzută a mantalei și de rotația lentă.

De unde are Pământul un câmp magnetic puternic, dacă suntem foarte asemănători ca compoziție cu Venus?

Ciocnirea Pământului cu planeta Theia

Ipoteza coliziunii Pământului cu o planetă majoră răspunde deodată la multe întrebări despre unicitatea planetei noastre.

Theia a fost una dintre planetele de mărimea lui Marte din sistemul solar. La un moment dat, ea a părăsit orbita , s-a ciocnit cu Pământul. Acest scenariu a fost destul de posibil în zorii sistemului solar.

Puteți afla mai multe despre această ipoteză pe site-ul Planetary Science Institute.

Iată cum ar putea arăta coliziunea a două planete în etape:

În coliziune, planetele au strălucit și s-au ciocnit ca două bile lichide. Și au făcut schimb de substanță. Miezul Theia a fuzionat cu nucleul Pământului – și s-a dovedit a fi mai dens pentru planeta noastră.

Iar rămășițele au zburat sub forma de… lunii!

Acest lucru explică bine specificul nucleului nostru – s-a dovedit a fi mult mai dens, saturat cu fier decât Venus sau Marte. Și ne-a oferit cel mai important câmp magnetic!

În ceea ce privește Luna, analiza solului acesteia a arătat că compoziția este identică cu cea a Pământului. Dar densitatea nu este suficientă – nu există un miez puternic de fier.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!