O rugaciune pentru suflet “Doamne, fă-mi cunoscut mie chipul meu cel necunoscut!”

Publicitate

“Imaginea unei cruci este alcatuita dintr-o verticala si dintr-o orizontala. Verticala ne aduce aminte ca venim din cer si ca vom merge in cer. Suntem o realitate dubla. Suntem mereu pe verticala si mereu pe orizontala. Mereu cu datorii fata de pamant, si mereu cu datorii fata de cer. Mereu nascuti din pamant, si mereu nascuti din cer.” – Mitropolit Antonie Plămădeală

Stiu cum ma numesc, imi cunosc varsta, stiu ce greutate am, stiu care este culoarea parului meu, dar, pe mine nu ma cunosc.

Pentru mine, acest lucru ramane ascuns si nu-mi este deloc cunoscut.

Tu, insa, Hristoase al meu, tu, care ,,cercetezi inimile si rarunchii”, tu ma cunosti!

Tu cunosti pe fiecare om care vine in lume, ,,din pantecele maicii lui”.

Tu tii in mainile tale, cu care m-ai creat, imaginea chipului meu cel tainic si ascuns, in cele mai mici detalii.

Ce n-as da, Doamne, sa pot vedea si eu acest chip!

Sa il am in fata ochilor.

Si sa vad, in sfarsit, cine sunt eu cu adevarat!

O voce tainica, launtrica, imi spune ca nu as putea sa vad imaginea aceasta a mea, asa cum sunt eu.

Si chiar daca as vedea-o, cum as putea sa ma recunosc pe mine in aceasta?

De aceea, Doamne, sunt bucuros ca Tu, plin de dragoste pentru mine, pastrezi pentru tine aceasta ,,fotografie” a mea, a ceea ce sunt eu, cu adevarat.

Fiindca stiu ca Tu o sa lucrezi in mine ca sa recreezi chipul meu cel adevarat, chipul meu cel dintai, si sa-l arati ,,fara pata sau intinaciune”, ci ,,sfant si fara de prihana”.

Doamne, te las pe Tine sa lucrezi inlauntrul meu si sa ma faci sa devin ceea ce trebuie sa fiu…

Sinelui meu…

Cauta adanc in sufletul tau, cunoaste-te pe tine insuti, analizandu-te cu atentie.

Cerceteaza care este voia Lui Dumnezeu in viata ta.

Fa-te cautator ca sa gasesti margaritarele si pulberea de aur in comoara cuvintelor Lui Dumnezeu. (Matei 13, 44-46)

Publicitate

Deschide-ti inima, goleste-ti sufletul de cele nefolositoare ca sa faci loc harului Lui Dumnezeu sa se salasluiasca inauntrul tau.

Pune la baza existentei tale,,temelia care este Iisus Hristos”(I Corinteni 3, 10-12).

Daca vrei sa urci,,sus”, smereste-te, cauta…

Scruteaza in adancul sufletului tau.

Deschide, Doamne, in adancul sufletului meu, izvorul autocunoasterii si al smereniei mele.

Pentru ce ma rog?

Desigur, nu ca sa-i insir lui Dumnezeu pacatele mele.

Nu ca sa ma mandresc cu faptele mele bune.

Nu ca sa-mi impac constiinta ca nu am neglijat ,,datoria” rugaciunii.

Nu ca sa arat cu degetul pe ceilalti ,,pacatosi” care sunt in jurul meu.

Nu ca sa incep si sa termin ziua ,,religios”.

Ci ca sa cer de la Domnul Preamilostiv sa acopere cu mila sa, multele mele greseli, faptele mele cele bune facute cu de-a sila, lipsa dragostei si a intelegerii fata de fratii mei si multele mele pacate.

Pentru acest lucru ma rog!

Pentru ca sa reinnoiesc sentimentul pacatoseniei mele, dar si increderea mea in mila Lui Dumnezeu.

Iar cand ma rog, sa simt ca sunt langa Dumnezeu cel Sfant.

Monahul Iosif Grigoriatul

“Dumnezeu nu vrea în nici un caz să fie urmat de oameni lipsiţi de personalitate, de oameni lipsiţi de identitate. Dimpotrivă, vrea ca cei care-L urmează să aibă personalitate, să aibă identitatea lor, să aibă demnitatea lor, să ştie ce fac, să fie responsabili pentru ceea ce fac. Lepădarea de sine nu înseamnă ura de sine, ci lepădarea de egoism.” – Mitropolit Antonie Plămădeală

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate

Daca te rogi pentru dusmanul tau, Dumnezeu iti va intoarce fericire!

Publicitate

Unii oameni sunt pe principiul că trebuie să ne iubim și să ne rugăm doar pentru aproapele nostru și să îi urâm pe cei care ne fac rău, pe dușmanii noștri.

În Matei 5:43, este scris așa: „Iubiți-vă dușmanii și rugați-vă pentru cei care vă persecută, ca să fiți astfel fii ai Tatălui vostru, Care este în ceruri! Căci El face să răsară soarele Lui și peste cei răi, și peste cei buni și trimite ploaie și peste cei drepți, și peste cei nedrepți. Dacă-i iubiți doar pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Și dacă vă întâmpinați cu dragoste doar frații, ce lucru neobișnuit faceți? Oare neamurile nu fac la fel? Fiți, deci, desăvârșiți, așa cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit” (Matei 5:43).

Alegând să îi iubim și să ne rugăm pentru cei care ne tratează urât este ceva mai rar întâlnit, pentru că oamenii, în general, tind să fie răzbunători și să urască mai mult decât să iubească. Cei care sunt capabili să își iubească dușmanul și să se roage pentru el vor ajunge în Împărăția cerurilor.

Datoria noastră este să ne iubim semenii, indiferent de cum ne tratează ei. Chiar dacă atitudinea lor față de noi este una negativă și tind să ne facă rău, există și oameni care au nevoie de ajutor, a căror minte nu este lucidă, oameni pentru care nu se roagă nimeni. De aceea e bine să ne rugăm pentru ei, pentru ca sufletul lor să se curețe în fața lui Dumnezeu și ca viețile lor să Îi aparțină Lui.

Dumnezeu ne învață să ne iubim semenii

Dumnezeu ne-a învățat, după propriul exemplu, să ne iubim între noi, să ne rugăm ca și ceilalți din jurul nostru să fie întru numele lui.

Cunoaște-ți adevăratul dușman

Sfânta Scriptură menționează că Satan este dușmanul nostru cel mai puternic. Și totuși trebuie să recunoaștem că în spatele celor pe care îi considerăm dușmani, Satan este pe ultimul loc.

Apostolul Pavel a înțeles acest concept mai mult decât ceilalți discipoli. La un moment dat, el i-a persecutat pe urmașii lui Iisus, punându-se pe el mai presus decât însuși Dumnezeu, pentru a câștiga încrederea oamenilor. El însuși a vrut ca oamenii să moară, iar el să stea și să-i privească cum mor. Pavel îi considera dușmani pe toți urmașii lui Iisus. Dar când Iisus i-a distras atenția lui Pavel în drum spre Damasc, ultima sa șansă de salvare în fața lui Iisus, el a realizat cât de mult greșise și a ascultat cuvântul lui Dumnezeu. A înțeles atunci că urmașii lui Iisus nu erau dușmanii lui, ci, așa cum I-a spus Iisus, însuși Satan era dușmanul lui cel mai de temut.

Publicitate

Apostolul Pavel s-a transformat, astfel, dintr-un dușman al lui Iisus într-un fiu al Lui și a descris această experiență în biserică.

Din învățăturile Apostolului Pavel

Este important să ne amintim că, la fel ca Pavel, fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, dușman al lui Iisus. Și pentru că am simțit pe pielea noastră puterea lui Dumnezeu față de noi, de ce n-am acționa ca și Apostolul Pavel? De ce nu ne-am întoarce și noi cu fața către Dumnezeu, ascultând ceea ce ne îndeamnă?

E bine să ne ascultăm inima, pentru a fi siguri că nu lăsăm răul să își facă loc în ea. Cu căință și iubire față de Dumnezeu să Îi cerem iertare și îndurare și să căutăm, de asemenea, și iertarea celor cărora le-am făcut rău cu vorba sau cu fapta.

Este posibil să fie oameni care ne-au făcut rău nouă sau familiilor noastre la un moment dat. Dacă e așa, Dumnezeu ne îndeamnă să îi iertăm. E necesar să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să îi vedem pe acești oameni prin ochii Lui. E bine să-L rugăm să ne sădească bunătatea în inimă. Uneori, e bine chiar să vorbim cu persoanele respective, să le spunem că le-am iertat, pentru ca relația dintre noi să se schimbe.

Dumnezeu se ruga pentru dușmanii Lui

Iisus avea dușmani… și ei L-au crucificat. Așa cum știm, El a ieșit învingător în final. Dar pentru că Dumnezeu a iubit lumea atât de mult încât l-a trimis pe Iisus să se sacrifice, Iisus nu a părăsit pământul fără a se ruga pentru cei responsabili de moartea Lui. Iisus, care ne-a învățat să iubim și să ne rugăm pentru dușmanii noștri, a demonstrat acest sentiment al iubirii până în ultima clipă: „Tată, iartă-i, că nu știu ce fac!” (Luca 23:34).

Unul dintre cele mai puternice îndemnuri ale lui Dumnezeu a fost să ne iubim dușmanii. Din instinct, noi tindem să acționăm violent sau să ne răzbunăm atunci când ceilalți ne fac rău, însă Iisus a îndemnat la îndurare și iertare…

Cum să ne rugăm pentru dușmani

Dumnezeul nostru este Cel care și-a dat viața pentru noi. Uneori, este greu să ne imaginăm că dușmanii noștri se întorc de la Diavol cu fața spre Dumnezeu, dar El ne înseamnă să ne rugăm pentru ei. Ceea ce ne pare nouă imposibil, Lui îi este posibil. Ce iubire mai mare poate exista decât aceea de a ne ruga pentru ceilalți să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet