O pilda minunata despre iertare – ”Numai cei curajoși știu să ierte!”

Publicitate

A ierta este un semn al puterii noastre, asta pentru că e mult mai ușor să întorci spatele, decât să îmbrățișezi pe cineva care tocmai te-a rănit. Mark Twain spunea, pe bună dreptate, că „Iertarea este mireasma pe care violeta o lasă pe călcâiul care a strivit-o.”

Un profesor a dat fiecărui student ,ca temă pentru lecţia de săptămâna viitoare ,să ia o cutie de carton şi pentru fiecare persoană care îi supără, pe care nu pot să o sufere şi să o ierte ,să pună în cutie câte o piersică, pe care să fie lipită o etichetă cu numele persoanei respective.

Timp de o săptămână, studenţii au avut obligaţia să poarte permanent cutia cu ei: în casă, în maşină, la lecţii, chiar şi noaptea să şi-o pună la capul patului.

Studenţii au fost amuzaţi de lecţie la început, şi fiecare a scris cu ardoare o mulţime de nume, rămase în memorie încă din copilarie.

Apoi, încetul cu încetul, pe masură ce zilele treceau studenţii adăugau nume ale oamenilor pe care îi întâlneau şi care considerau ei că au un comportament de neiertat. Fiecare a început să observe că devenea cutia din ce în ce mai grea. Piersicile aşezate în ea la începutul săptămânii începuseră să se descompună într-o masă lipicioasă, cu miros dezgustator, şi stricăciunea se întindea foarte repede şi la celelalte.

O problema dificilă mai era şi faptul că fiecare era dator să o poarte permanent, să aiba grijă de ea, să nu o uite prin magazine, în autobuz, la vreun restaurant, la întâlnire, la masa, la baie, mai ales că numele şi adresa fiecărui student, ca şi tema experimentului, erau scrise chiar pe pungă. În plus, cartonul cutiei se stricase şi ea ajunsese într-o stare jalnică: cu mare greutate mai putea să facă faţă sarcinii sale.

Publicitate

Fiecare a înţeles foarte repede şi clar lecţia pe care a încercat să le-o explice profesorul când s-au revăzut după o săptămână, şi anume că acea cutie pe care o căraseră cu ei o săptămână întreagă nu a fost decât expresia greutăţii spirituale pe care o purtăm cu noi, atunci când strângem în noi ură, invidie, răceală faţă de alte persoane.

De multe ori credem că a ierta pe cineva este un favor pe care i-l facem acelei persoane. În realitate însă, acesta este cel mai mare favor pe care ni-l putem face chiar nouă înşine.

În cutia ta câte piersici sunt şi ce ai de gând să faci cu ele?

Sursa acestei povestioare este internetul, dar pentru aducere aminte, merită citită și recitită ,așa din când în când, de către fiecare dintre noi.

A greşi este omenesc; a ierta este divin.(după Alexander Pope) . Osho însă nu este de acord cu aceasta afirmație. Asta pentru că a greşi este omeneşte şi a ierta este tot omeneşte. A ierta este divin? – atunci ridici asta prea sus, în afara accesului omului. Adu iertarea la îndemâna omului şi învaţă să ierţi. Învaţă să te bucuri de iertare, învaţă să ceri iertare; nu pierzi nimic când îi poţi spune partenerului tău: „Îmi pare rău, am greşit!”

Să ne fie foarte clar :”Numai cei curajoși știu să ierte!” (Lawrence Sterne)

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
Pilde

Alege o oglinda si afla ce calitate reflecta despre sufletul tau!

Publicitate

Alege o oglinda si afla ce calitate reflecta despre sufletul tau!

1. INCREDERE

 

Prin personalitatea ta pasionala, esti extrem de optimist si independent. Vrei sa ai tot timpul grija de cei singuri si neajutorati.

Esti convins ca lucrul cel mai bun este sa lupti pentru convingerile tale si binele familiei. In plus, esti mereu sincer si dai sfaturi interesante celor care le cer, dar niciodata nu te bagi in vietile cuiva fara sa fi invitat, pentru ca sti cat de importante pot fi independenta si intimitatea.

2. EMPATIE

Deoarece esti empatic si te pui mereu in situatia celorlalti, te dovedesti a fi extrem de loial fiind alaturi de cei dragi pana in panzele albe. Bun de la natura iti pasa mereu de bunastarea si confortul altora, fiind capabil sa te pui pe tine pe locul doi ca sa le fie bine altora, traiesti practic din fericirea celorlalti. Iti doresti numai siguranta si implinirea celor dragi, mai ales daca sunt cu adevarat maturi. Vei fi atent sa nu cheltuiesti aiurea banii, pentru a fi sigur ca toata lumea are tot ce-i trebuie. Depinzi foarte mult de altii si te atasezi repede si pe termen lung, nu renunti la prieteni din orice, iar ca iubit vrei doar sa isi satisfaci partenerii de viata.

3. CREATIVITATE

Datorita energiei si entuziasmului de care dai dovada, esti extrem de creativ, mereu faci cate ceva nou si traiesti fiecare moment la maxim. Esti foarte sociabil si iti faci prieteni oriunde te-ai duce, pentru ca te intelegi cu toata lumea si poti purta cu usurinta conversatii pe orice tema. Creativitatea ta se manifesta si atunci cand trebuie sa dai dovada de simt al umorului, dar si atunci cand trebuie sa avansezi in cariera si nu trebuie sa plictiseasti pe nimeni cu lauda de sine prea directa, tu gasesti insa metode subtile sa iti fie recunoscuta munca.Esti deschis la orice provocare si nu judeci niciodata pe nimeni pe baza credintelor religioase sau politice,esti mai degraba deschis sa discuti oricand orice, venind cu argumente proprii.

4. DRAGOSTE DE FAMILIE

Ti foarte mult la familia ta, ai instinctul matern foarte dezvoltat si te intereseaza constant de bunastarea rudelor. Aceasta abilitate pe care o ai este mai dezvoltata la tine decat la altii si in preajma ta oamenii se pot simti extrem de protejati. Oricine apeleaza la tine cand are o problema si va gasi aici un umar pe care sa planga si o mana de ajutor, chiar si strainii. Esti intotdeauna dispus sa ajuti un om amarat al strazii sau pe cineva care nu are ce manca sau e bolnav. Esti alaturi de prietenii tai cu sfaturi bune, considerandu-i pe cei mai apropiati chiar memebrii ai familiei tale.

5. NATURALETE

Publicitate

Te simti foarte bine in pozitia ta dominanta si esti foarte natural in tot ceea ce faci, esti prietenos si charismatic. Nici o petrecere nu este reusita daca nu esti tu acolo , care sa-i stranga pe toti in jurul lui si sa se distreze la maxim. Cand vine insa vorba despre a-ti recunoaste greselile esti primul care isi da seama daca a facut ceva rau, tu intelegi cat de usor poti jigni pe cineva si tocmai de aceea preferi sa nu dai vina pe altii sau sa ti ascuns. Spui mereu ce ai de gand, deci esti foarte direct si demn de incredere iar toate acestea vin natural pentru tine.

 

6. BLANDETE

In ciuda simtului tau al dreptatii si dorinta ca fiecare sa primeasca ceea ce merita te dovedesti a fi extrem de bland. Te gandesti de multe ori inainte de a face ceva necugetat si rezolvi tactic orice problema s-ar ivi, intr-un mod in care toata lumea sa fie fericita. Te gandesti ce si cum sa faci pentru ca nimeni sa nu sufere si nu asteapti nimic in schimb pentru asta, ti-ar placea totusi ca din cand in cand sa mai auzi cate un “multumesc”. Chiar daca ti-ai dori sa traiesti constant intr-un basm realizeazi ca cei din jur nu se vor purta mereu atat de bine si frumos pe cat o faci tu. Iti dai seama ca ii tratezi pe ceilalti cu politete pentru ca asa trebuie, dar ca nimeni nu este obligat la reciprocitate.

7. PASIUNE

Esti foarte pasional atat in pat cat si in afara lui. Personalitatea ta este foarte intensa si prezenta ta nu trece niciodata neobservata. Esti in stare sa iti controlezi emotiile in societate si nu te faci niciodata de ras cu excese de genul saritului in bratele partenerului in mijlocul strazii sau pupatul obrazului vreunui director de multinationala pe care abia l-au cunoscut. Totusi preferi sa iti exteriorizezi sentimentele mai degraba decat sa ti in tine. Sti sa treci peste orice greutate si sa inveti din fiecare dezamagire, asta pentru ca preferi sa regreti ca nu a iesit bine ceva decat sa regreti apoi toata viata ca nu ai incercat. Mai degraba iti folosesti pasiunea pentru a-i intelege pe cei din jur si a avea mila de cei care gresesc fata de tine decat pentru a concepe planuri de razbunare.

8. CURIOS

Setea ta de cunoastere este dublata de independenta pe care o vrei permanent, nici cand erai mic  nu puteai asculta mereu de parinti si nici intr-o relatie nu te simti prea bine daca esti ingradit in casa si nu ti se lasa libertatea de a iesi singur in oras cu prietenii tai mai vechi. Rareori te agati de cate cineva si ceri ajutor doar daca ai cu adevarat nevoie si te afli intr-o situatie dificila din care nu mai poti sa iesi singur. Ai spirit salbatic, care nu lasa pe nimeni si nimic sa iti distruga viata si nu te lasi cuprins de ganduri negative. Ai mereu o atitudine pozitiva si vezi doar partea plina a paharului. Esti suficient de intelept pentru a-ti da seama de intentiile celor cu care te intalnesti si nu cazi niciodata in capcana.

9. DRAGOSTE NECONDITIONATA

Dragostea neconditionata de care dai dovada atunci cand te dedicai cuiva este completata si mentinuta vie de imaginatia si creativitatea cu care faci mereu lucruri interesante, noi si chiar romantice. Ai o imagiatie extrem de bogata la modul cel mi bun posibil, pentru ca nu traiesti in lumea ta ci o folosesti pentru a-i surprinde si a-i bine dispune pe cei din jur, care ii reti ca fiind persoane cu momente sclipitoare din cand in cand. In cele mai bune momente ale tale adori si protejeazi natura in aceeasi masura in care te chinui sa ii intelegi pe cei din jur macar cat te intelegi pe tine.

Publicitate
Alte Articole
Personalitate
Sfaturi