“Nu trebuie să imiți pe alții, trebuie să creezi o lume a ta” – Psihologul Mihail Litvak, cateva vorbe care iti vor schimba viata

Publicitate

Fiecare om este născut pentru a fi fericit. Totuși, mulți oameni pot să afirme că sunt cu adevărat fericiți? Probabil doar câțiva. Însă care este secretul fericirii adevărate?

Fericirea constă din următoarele componente: „vreau”, „pot” și „trebuie”. În cazul multora acestea nu coincid. Dacă vreau, nu mi se primește. Dacă trebuie, nu vreau. Însă dacă vrei, dar nu poți, încearcă să înveți asta. Trebuie pur și simplu să începi să acționezi.

Atunci când îți setezi un scop, vezi întâi dacă drumul pe care mergi acum duce către acest scop. Principalul e să acționezi fără să eziți. Nu încerca să schimbi circumstanțele și alți oameni, schimbă-te pe tine. Fii un om cu o maturitate psihică.

Trăsăturile maturității psihice:

-Personalitatea matură acționează;

– Omul imatur psihic își concentrează toate forțele pe viața personală. Pentru personalitatea matură este importantă acțiunea, dobândirea îndependenței. În activitatea profesională am întâlnit exemple de oameni imaturi psihic care se plângeau pe viața personală. Le-am recomandat să câștige mai mulți bani. Și, atunci când au realizat asta, au apărut mult mai multe opțiuni de căutare a jumătății;

– Necesitățile omului matur psihic depind de realizările lui;

– Omul matur psihic își setează activitățile singur, cel imatur vrea ca cineva să îi ordone ce să facă;

– Omul imatur psihic își face griji de aspectul său exterior, cel matur nu;

– Omul imatur psihic tinde să ajungă cineva, cel matur nu.

Mulți clienți de-ai mei întâmpină greutăți, pentru că încearcă să pară ceea ce nu sunt în realitate. În realitate trebuie să fii, nu să pari. Trebuie să-ți setezi scopuri mari: spre un scop mărunt există un singur drum, spre un scop măreț – mai multe. Totuși, nu trebuie să uiți că scopurile trebuie să fie reale.

Omul trebuie să placă altor trei oameni: sie însuși, șefului și partenerului. În același timp, de soț (sau soție) poți să te desparți, de la serviciu te poți concedia. Și numai de tine nu poți să fugi. De aia în primul rând trebuie să te iubești pe tine. Mulți m-ar contrazice, ar spune: „Dar copiii?” Copiii sunt pe locul patru în acest clasament. Pe la 12-14 ani aceștia deja încep să fie independenți. La 20 de ani copilul pleacă. Familia însă, dacă e creată corect, poate rezista încă 30-40 de ani. Nu trebuie să trăiești doar de dragul copilului. Trebuie să-l educi, ca la 20 să se poată întreține singur.

Și încă ceva despre soartă. Inițial omul este programat pentru creștere, apoi încep să apară „viruși”. Dacă vrei să schimbi soarta – trebuie să ieși din scenariul obișnuit. Trebuie să te schimbi, ca să poți schimba scenariul vieții. Și cel mai important – să ai o părere bună despre tine.

Nu trebuie să imiți pe alții, trebuie să creezi o lume a ta. Dacă nu faci nimic, cum poate să te ajute cineva? Din băltoaca sorții tale trebuie să ieși, ca să poți merge mai departe.

Publicitate

Nu-ți fie teamă să pari prost, dar să fii unul din ei. Nu trebuie să-ți fie teamă de critici. Trebuie să-ți folosești posibilitățile. Lucrează asupra ta și nu te gândi la alții. Dacă vrei să rămâi așa cum ești, nu te aprecia așa cum te apreciază vecinul. Urmează-ți calea. Omul în căutarea fericirii seamănă cu o bătrână care-și caută ochelarii pierduți, în timp ce aceștia erau pe capul ei. Noi suntem cei care putem schimba totul!

Mi s-a întamplat să aud un schimb de cuvinte între o mama si fiica ei în ultimele momente ale despărțirii pe aeroport. Tocmai se anunța plecarea. Lânga poarta de securitate, s-au îmbrațișat și mama i-a spus

“Te iubesc și îți doresc destul!”

Fata, zâmbind, i-a raspuns:

“Viața noastră împreună a fost mai mult decât destul.

Dragostea ta a fost tot ce mi-am dorit vreodată. Iți doresc deasemenea destul, mama!”

S-au sărutat și fiica a plecat. Mama a facut câțiva pasi înspre fereastra lângă care mă așezasem. Cum stătea acolo în picioare, puteam să văd că o înecau lacrimile, aș fi vrut s-o îmbărbătez cumva, dar nu puteam să intru în intimitatea unui om străin. Ea a deschis conversația întrebându-mă:

“Vi s-a întamplat vreodată, să vă luați rămas-bun de la cineva, știind că il vedeți pentru ultima dată?”

“Da, mi s-a întâmplat.” i-am răspuns.

“Scuzați-mă ca vă întreb, dar de ce credeți că acesta a fost un ramas-bun pentru totdeauna?”

“Sunt batrana, iar ea locuiește foarte departe. Mă asteaptă momente grele înainte și realitatea este nu stiu cand si daca ne vom mai vedea.

“Pe când vă luati ramas bun, v-am auzit spunând, “ Îți doresc destul ”. Pot să vă întreb ce înseamna asta?”

Ea începu să zâmbească.

“Asta este o urare care ni s-a păstrat de la generațiile anterioare. Părinții mei obisnuiau să le-o spună la toți.” A făcut o mică pauză și s-a uitat în sus, ca și cum ar fi încercat să și-o amintească în detaliu, apoi a zambit și mai mult. ”Când spunem “ Îți doresc destul!” vrem ca cealaltă persoană să aibă viața plină cu destule lucruri care s-o susțină.”

Apoi, întorcându-se spre mine îmi recită din memorie urmatoarele:

Îți doresc destul soare, care să-ți lumineze comportamentul, indiferent de cât de mohorâtă ar fi ziua.

Îți doresc destulă ploaie, pentru a aprecia soarele cu atât mai mult.

Îți doresc destulă fericire, ca să-ți țina spiritul viu cât vei trai.

Îți doresc destulă durere, ca până și cea mai mică bucurie a vieții să ți se pară mai mare.

Îți doresc destul câstig pentru a-ți satisface dorințele.

Îți doresc să pierzi destul, pentru a aprecia ceea ce ai.

Îți doresc destule salutări până a ajunge la finalul rămas-bun.

Aici ochii ei se umeziră din nou și se îndepărtă.

Se spune că ai nevoie de un minut pentru a remarca o persoană specială, o oră ca s-o apreciezi, o zi ca s-o iubești și o viață întreagă ca s-o uiți.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

8 lectii pe care le vom invata din greselile noastre, cel mai important este sa nu uitam sa fim oameni!

Publicitate

Când te-ai născut, nimeni nu ți-a dat instrucțiuni despre cum să trăiești. Îţi oferim câteva reguli, scrise inițial în sanscrită, care îţi vor simplifica viața.

Aceste reguli nu sunt porunci, ci pot fi aplicate de fiecare dintre noi. Și dacă te-ai rătăcit brusc – folosește-le. Crede în puterea sufletului tău

8 învăţături din trecut care te vor învăţa să fii OM

1. Ţi-a fost dăruit corpul tău. Îţi place sau nu, dar fără el nu ai cum să trăieşti.

2. Vei învăţa lecţii. Viaţa te va învăţa mereu ceva nou şi în fiecare zi îţi va oferi posibilitate să afli şi mai multe lucruri interesante.

3. Nu există greşeli. Există doar lecţii. Drumul tău spre obţinerea înţelpciunii este plină de experimente, gropi şi greşeli. Compasiunea este doar o apărare împotriva condamnării stricte a ta și a celor din jurul tău.

Iar iertarea nu are numai o natură divină, ci este și un fel de „act de a plăti datoria emoțională”.

4. Lecţiile se vor repeta până când le vei învăţa. Orice lucru care arată ca o problemă și provoacă frustrare sau iritare este numit lecție. Și se repetă până când îl înțelegi și îl asimilezi

Conștientizarea și capacitatea de a te schimba sunt semne că urmezi această regulă. Învinovăţirea cuiva ceva pentru eșecurile tale este privită ca o negare și o încercare de a scăpa de realitate. Tu eşti responsabil pentru soarta ta şi pentru ce ţi se întâmplă.

5. Lecţiile nu se vor sfârşi niciodată. Cât timp vei fi viu, vei avea întotdeauna parte de lecţii noi. Acceptă ritmul vieţii, dar nu te contrapune. Fii suficient de smerit ca să-ți recunoști slăbiciunile și suficient de flexibil pentru a te adapta la noi circumstanțe.

6. Ceilalţi oameni sunt reflexia ta. Îți iubești și urăști pe ceilalți pentru ceea ce-ți place sau nu-ți place în tine. Fii răbdător, acceptă-i pe alții așa cum sunt, caută să te cunoști pe tine și să înțelegi ce simți cu adevărat, gândurile și sentimentele tale.

7. Tu decizi cum să trăieşti. Pentru asta ai tot de ce ai nevoie. Și depinde numai de tine cum te descurci. Poartă responsabilitate pentru viata ta. Învață să renunți la ceea ce nu poți schimba. Și nu te supăra din cauza a ceea ce se întâmplă.

Publicitate

8. Toate răspunsurile se află în interiorul tău. Ai încredere în instinctele tale, fie asta o voce abia şoptită sau de o explozie de inspiraţie.

Iata mai jos 10 lucruri pe care poti sa le faci incepand de acum, pentru a fi un om mai bun si implicit, mai fericit.

1. Respecta-i pe cei din jur, chiar daca nu esti de acord cu parerile lor. Respecta-ti “concurenta” si te vei face remarcat si apreciat.

2. Nu te plange de tot ce nu merge bine in viata ta. Subliniaza toate motivele pentru care esti recunoascator ca traiesti si ai o viata implinita.

3. Nu fi o povara pentru prieteni, incurajeaza-i, asculta-i si nu da sfaturi gratuite.

4. Suna-ti parintii si intreaba-i ce mai fac. Invita-i in oras sau propune-le o scurta vacanta impreuna. Poarta-te elegant cu socrii tai sau cu rudele, chiar daca nu esti incantat de compania acestora.

5. Fii mai tolerant cu cei din jur. Nu te certa cu chelnerii, nu reprosa vanzatorilor ca nu stiu sa-si faca treaba, nu fi tot timpul pus pe scandal. O vorba buna si un zambet te fac in primul rand pe tine mai fericit si apoi pe cei din jur.

6. Fii generos si fa mici cadouri persoanelor apropiate. Acestea nu trebuie sa fie costisitoare. De exemplu, poti trimite un e-mail sau un sms amuzant cunostintelor sau prietenilor, ca sa le inseninezi ziua.

7. Nu astepta rasplata pentru toate faptele bune pe care le faci. Fii altruist si vei avea doar de castigat.

8. Nu fa totul pentru bani. Unele lucruri, cele mai importante, nu costa. Daca esti cu adevarat talentat, optimist si ai incredere in ceea ce faci, vor veni si banii. Nu fa din castigul material un scop in viata.

9. Nu uita sa imparti cu cei din jur succesul. Este aproape imposibil sa nu te fi ajutat cineva in cariera sau viata. Daca ai obtinut ceva important, multumeste-le celor din jur ca ti-au oferit suport si incurajari.

10. Invata sa ierti. Tine-te de promisiuni. Zambeste. Crede. Mediteaza la tot soiul de lucruri.

Sursa: dozadesuccess.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala