Nu te mai simti inferior fata de cei din jur! Construieste-ti o stima de sine puternica si vei putea rezolva problemele mai usor!

Nu te mai simti inferior fata de cei din jur! Construieste-ti o stima de sine puternica si vei putea rezolva problemele mai usor!

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 April 2020 in Dezvoltare Personala

Construirea unei stime de sine puternice si sanatoase nu este usoara si nici nu vine de la sine. Ea cere munca, ceva exercitiu, insa daca reusesti sa o faci intr-un mod corect, vei constata ca beneficiile eforturilor tale sunt enorme, conchide psihologul Guy Winch. Vei reusi sa dezvolti obiceiuri emotionale mai sanatoase si sa iti revii mult mai usor atunci cand suferi un esec.

5 metode prin care iti poti cultiva o stima de sine puternica

1. Foloseste afirmatiile pozitive intr-un mod potrivit.

Afirmatiile pozitive precum “o sa am succes” sunt populare, insa in opinia lui Winch exista o singura problema majora in ceea ce le priveste: au tendinta de a-i face pe oamenii cu stima de sine scazuta sa se simta si mai rau caci adeseori sunt contrare propriilor convingeri existente.

In mod ironic, afirmatiile pozitive functioneaza pentru o anumite categorie de persoane – cele a caror stima de sine este deja mare. Pentru ca afirmatiile sa functioneze si in cazul celor cu stima scazuta, Guy Winch ne sugereaza sa le facem mai credibile, spre exemplu sa inlocuim afirmatia “o sa am succes” cu “o sa perseverez pana cand o sa reusesc”.

2. Identifica-ti abilitatile si dezvolta-le.

Stima de sine creste atunci cand ne demonstram adevaratele abilitati si avem realizari in acele domenii ale vietii noastre care conteaza pentru noi, este de parere psihologul.

3. Invata cum sa accepti complimentele.

Cand ne simtim rau in privinta propriei persoane, este tare greu ca cineva sa ne scoata din haul in care ne indreptam. Unul din aspectele complicate ale unei stime de sine scazute, spune Winch, este acela ca tocmai in momentele in care am avea cea mai mare nevoie de complimente avem tendinta de a le opune o rezistenta mai mare.

In cazul in care stima de sine ne este scazuta, psihologul ne sfatuieste sa apelam la urmatoarea tactica. Sa nu respingem complimentele in totalitate, ci sa ne setam un tel: acela de a tolera complimentele atunci cand le primim chiar daca ne fac sa ne simtim inconfortabil (si o vor face cu siguranta). In cele din urma, pe termen lung, efortul va merita.

Iar cea mai buna modalitate de a evita reactiile reflexe de respingere a complimentelor este, in opinia psihologului Guy Winch, pregatirea unor raspunsuri standard la anumite complimente si folosirea lor, chiar daca la inceput va fi in mod automat si fortat. Aceste raspunsuri ar putea fi lucruri simple precum “multumesc” sau “ce dragut din partea ta.”

Impulsul de a refuza complimentele se va diminua in timp, indiciu ca stima ta de sine devine mai puternica.

4. Inlocuieste critica de sine cu autocompasiune.

Nu-ti da cu pumnii in cap cand esti deja la pamant. Din pacate, de cele mai multe ori tocmai acest lucru il facem. Cand stima noastra de sine este scazuta, avem tendinta de a ne face si mai mult rau adaugand in plus si critica de sine. Psihologul Guy Winch ne recomanda insa sa inlocuim critica de sine cu autocompasiunea. Ori de cate ori simti ca debuteaza monologul interior prin care te critici, intreaba-te daca ai spune toate aceste lucruri unui prieten apropiat daca s-ar afla in aceeasi situatie ca tine. Probabil ca nu, nu-i asa?

Avem tendinta de a fi mai plini de compasiune fata de prieteni decat fata de noi insine, asa ca gandeste-te de doua ori inainte de a incepe sa te critici. In loc sa iti deteriorezi stima de sine prin ganduri critice, ajut-o sa se consolideze.

5. Adu-ti aminte de adevarata ta valoare.

Atunci cand increderea si stima ta de sine au avut de suferit, Winch ne recomanda urmatorul exercitiu pentru a le revitaliza: acela de a face o lista cu calitatile tale care sunt semnificative in contextul respectiv.

Spre exemplu, daca esti respins de o persoana cu care te-ai intalnit de cateva ori, fa o lista cu acele calitati care fac din tine un bun partener, precum loialitatea sau disponibilitatea emotionala. Daca nu ai obtinut promovarea pe care ti-o doreai la munca, noteaza pe o foaie de hartie acele calitati care te fac sa fii un angajat valoros (esti responsabil, de incredere etc).

Apoi, alege o calitate de pe lista ta si scrie un paragraf sau doua in care sa specifici de ce calitatea respectiva este valoroasa si de ce are potentialul de a fi apreciata de alti oameni in viitor. Fa acest exercitiu in fiecare zi timp de o saptamana sau ori de cate ori stima ta de sine trebuie incurajata.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!