Nu mereu vom avea o a doua sansa – o pildă care iți va da de gândit

Publicitate

O pilda frumoasa despre a doua sansa, te invit sa o citesti cu mult drag.

După ce a trăit o viaţă plină de egoism, în care nu s-a gândit decât la el, nepăsându-i de cei din jur, un om a ajuns în iad. Cât de mult s-a căit atunci pentru tot ce făcuse! Dar era prea târziu. Chinuindu-se zi şi noapte în flăcările iadului, se ruga încontinuu:

– Iartă-mă, Doamne, am greşit, dar acum m-am lecuit. Nu mai sunt egoist deloc, ajută-mă, Doamne, că m-am schimbat şi nu mai am pic de răutate în mine!

În timp ce se ruga el, a apărut deodată un înger, care i-a spus:

– Bucură-te, omule! Dumnezeu ţi-a ascultat rugăciunea şi vrea să-ţi dea o şansă să vii în rai, dar oare te-ai schimbat cu adevărat?

– Sigur că da, zise omul cu nerăbdare, sigur că m-am schimbat!

– Bine! A mai spus îngerul. Vezi firul care coboară acum spre tine? Dacă te vei urca pe el, vei ajunge în rai şi vei scăpa de chinurile de aici.

Nespus de bucuros, omul a început să se caţăre pe firul ce atârna deasupra iadului, numai că, pe măsură ce se urca, a băgat de seamă că firul se subţia din ce în ce mai tare. Când s-a uitat dedesubt, să nu-şi creadă ochilor! Mulţi păcătoşi se atârnaseră de firul său, încercând cu disperare să scape din flăcările iadului.

– Ce faceţi ?! Strigă omul speriat. Daţi-vă imediat jos, o să se rupă firul şi o să cad iarăşi. Daţi-vă jos, n-auziţi ?! Ţipa omul cu disperare şi începu să-i lovească cu picioarele. În clipa aceea, firul s-a rupt şi au căzut cu toţii.

– Of, îngerule, uite ce mi-au făcut ceilalţi! Spune-i lui Dumnezeu să-mi trimită alt fir, ca să scap odată de aici!

– Nu se poate! I-a răspuns îngerul.

– Cum aşa? Doar n-am nicio vină, firul s-a rupt din cauza lor!

– Ba nu, firul s-a rupt din cauza ta şi a invidiei tale. Firul acela era firul credinţei şi ar fi putut ţine şi tot iadul dacă ai fi avut încredere în Cuvântul lui Dumnezeu şi dacă nu te-ai fi gândit doar la tine. Ai spus că te-ai lecuit de egoism şi că acum îţi pasă de aproapele tău, dar nu este adevărat. Fiind la fel de păcătos şi rău, firul nu te-a ţinut; de aceea s-a rupt.

În viaţă nu va reuşi cel rău, cel zgârcit şi interesat doar de propria persoana. Poate că va strânge averi, dar în sufletul său cu ce se va alege? Dar cel ce îi ajută mereu şi cu dragoste pe ceilalţi, acela strânge în inimă comori cereşti, devenind om cu adevărat, căci om este doar cel ce trăieşte pentru oameni.

Publicitate

Totul sau nimic?

O femeie care îşi pierde încrederea în bărbatul iubit devine o femeie puternică. Chiar dacă iniţial lumea ei se prăbuşeşte, iar ea se simte cea mai vulnerabilă fiinţă, după un timp, ea învaţă că nu bărbatul de lângă ea era cel care o definea. Cu fiecare care zi care trece, învaţă să se pună pe sine pe primul loc şi învaţă să se privească pe ea însăşi cu alţi ochi.

Încrederea în oameni, dar mai ales încrederea pe care i-o oferi omului de care te îndrăgosteşti, este ceva ce acorzi în totalitate o singură dată în viaţă. Când vine vorba de încredere nu există jumătăţi de măsură. Nu mai există a două şansă. Sau, dacă există, nu mai este ca prima. „Te iubesc” nu va mai fi niciodată „Te iubesc” şi atât, pentru că va fi urmat de o mulţime de întrebări generate de nesiguranţă. Fiecare cuvânt şi gest de iubire va fi trecut prin sita îndoielii, căci încrederea pe care o ai a doua oară este precum un vas spart, pe care l-ai lipit ca un meşter nepriceput. Şi, cel mai probabil, într-o zi se va sparge din nou.

O femeie care îşi pierde încrederea în bărbatul iubit devine o femeie puternică. Dar înainte de asta va termina de plâns tot ce are în suflet de plâns. Şi nu va mai iubi la fel. Nu va mai crede nici măcar jumătate din ce i se va spune. Nu va mai simţi niciodată că iubirea ei e în siguranţă. Va trăi mereu cu un dor în suflet…dorul de femeia îndrăgostită şi credulă, de dinaintea primei trădări.

Eu? Eu nu mai cred de mult în a doua şansă. A doua şansă e mai degrabă un mod prin care îţi produci singur suferinţă. Încrederea nu se mai recuperează, oricât te-ai strădui tu să ierţi sau celălalt să demonstreze că s-a schimbat. E ca şi cum rochia ta preferată s-a rupt în cel mai vizibil loc şi te apuci să o coşi, numai ca să o mai porţi de câteva ori, pentru că îţi pare atât de rău să o arunci. Cusătura, oricât de fină ar fi, e acolo, e vizibilă, îţi aminteşte că rochia ta perfectă e acum defectă. Şi nu o vei mai purta niciodată cu aceeaşi plăcere, pentru că nu o vei mai vedea niciodată cu aceeaşi ochi. Aşa e şi cu „a doua şansă”. Exact aşa.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Testul japonez al vietii sau testul celor 5 animale in desert iti va arata ce este cel mai important pentru tine in viata

Publicitate

“Perfectiunea este dobandita nu atunci cand nu mai exista nimic de adaugat, ci atunci cand nu mai exista nimic de indepartat. ” – Antoine de Saint-Exupéry

Testul celor cinci animale în deșert sau testul japonez al vieții îți arată care sunt lucrurile pe care ești dispus să le sacrifici și ce anume din viața ta ai păstra până la capăt.

Trebuie să-ți imaginezi că te afli în deșert alături de cinci animale – o vacă, un cal, un leu, o maimulță și o oaie – și, după multe zile de mers, rezervele de apă sunt pe terminate.

Pentru a supraviețui, va trebui să lași unul din animale în deșert.

Pe care dintre cele 5 animale îl sacrifici?

Proviziile de apă vor fi însă mai puține decât estimasei și va trebui să renunți și la un al doilea animal. Pe care îl lași în urmă?

Ți-au mai rămas trei animale și ai ajuns la o oază, însă ghinion. Oaza a secat, așa că va trebui să renunți la încă un animal. Pe care-l alegi?

În fine, după un drum istovitor și având doar două animale, vezi totuși marginea deșertului la orizont. Din nefericire, pentru a ajunge acolo, apa este suficientă doar pentru tine și un singur animal. Pe care îl lași în urmă?

Care este cel pe care l-ai luat cu tine până la ieșirea din deșert?

Interpretarea testului, mai jos.

Testul are la baza arhetipurile japoneze, desertul in sine reprezentand una din cumpenele sau greutatile cu care ne confruntam in viata, iar fiecare din cele 5 animale semnificand un aspect al vietii. Ordinea in care sacrificam animalele este echivalenta cu importanta pe care o acorzi acelor lucruri pentru tine. Animalul la care ai renuntat primul reprezinta aspectul vietii cel mai putin important pentru tine. In schimb, animalul pe care l-ai pastrat pana la iesirea din desert reprezinta aspectul vietii cel mai important pentru tine, cel la care nu vei renunta chiar si cu pretul celorlalte.

Publicitate

Prin urmare:

Maimuta reprezinta iubirea, acea persoana pe care o iubesti si fata de care te simti cel mai aproape in aceasta viata. Maimuta reprezinta aspectul vietii in care ai investit cele mai profunde sentimente.

Daca ai renuntat la maimuta, ai renuntat la iubire

Oaia reprezinta bunastarea si prosperitatea, abundenta si confortul financiar, tot ceea ce iti ofera in mod practic si material siguranta si protectie.

Daca ai renuntat la oaie, ai renuntat la bunastarea materiala

Leul reprezinta mandria si curajul

Daca ai sacrificat leul, ti-ai sacrificat mandria

Vaca reprezinta nevoile tale de baza, necesitatile primare, toate acele lucruri primordiale (si aparent insignifiante fiindca le ai!) de care ai nevoie pentru a simti in largul tau.

Daca ai sacrificat vaca, ti-ai sacrificat nevoile tale primare

Calul reprezinta pasiunea vietii tale.

Daca ai sacrificat calul, ti-ai sacrificat pasiunea vietii tale.

Animalul pe care l-ai pastrat reprezinta acel aspect al vietii fara de care nu ai putea trai si la care nu ai putea renunta niciodata.

In functie de animalul pe care ai ales sa il pastrezi, acest lucru poate insemna pentru tine iubire, bunastare, mandrie, nevoile tale primare sau pasiunea vietii tale.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Teste de Personalitate