Motive pentru care alegi mereu de parteneri greșiți

Motive pentru care alegi mereu de parteneri greșiți

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieRelatii

Putem oare să explicăm eșecurile în dragoste și din punct de vedere biologic nu doar din punct de vedere psihologic? De ce ești atât de atras de oamenii care nu-ți răspund? Motivele pentru care suntem atrași de cei care nu avem nevoie s-au dovedit a fi extrem de simple.

Iubirea chinuitoare, suferința din cauza iubirii neîmpărtășite – de ce unele persoane se îndrăgostesc de fiecare dată de acei parteneri care cu siguranță îi vor răni din cauza respingerii? Unul dintre motive a fost descoperit de psihologul și neurobiologul israelian Ruth Feldman. Totul este despre dopamină și despre modul în care acest hormon face ca creierul să se bucure de evenimente neașteptate.

Dar mai întâi ar trebui să înțelegeți ce fel de substanță este. – Ce este dopamina în câteva cuvinte simple!

Dopamina este un neurotransmițător responsabil de plăcere, și în același timp ne ajuta să ne dăm seama ce ne dorim pentru a obține cat mai multe lucruri plăcute pentru noi: o prăjitură delicioasă, o achiziție scumpă. Cu toate acestea, dopamina nu este atât de simplă pe cât pare la prima vedere. Nivelul său în organism crește de mii de ori în mod neașteptat. Aici cresc primele rădăcini ale iubirii, nu reciproce, ci atât de dulce.

Pentru a spune mai simplu, într-o relație pe termen lung, în timp, partenerul devine previzibil. Nu mai este surprinzător, pentru că vă cunoașteți atât de bine, de parcă ați învățat să vă citiți gândurile.

Dar în cazul în care îți dorești pe cineva, fiecare recompensă sub forma unei scurte privire în direcția ta sau a unei acțiuni trecătoare va face dopamina din sânge să crească și îți va oferi fericire. Este ca un drog, vrei acest tip de atenție din nou și din nou.

Vorbind despre dragostea neîmpărtășită din perspectivă psihologică, există mai multe motive pentru care alegi adesea partenerii greșiți.

Ai o stimă de sine scăzută

Oamenii care nu știu să-și protejeze limitele personale ajung adesea în relații cu partenerii greșiți.

Ar putea fi o legătură între pasiune pentru persoana greșită și o stimă de sine scăzută? Se dovedește că dependența este directă. Oamenii care nu știu să-și protejeze limitele personale și evită să spună nu, ca să nu jignească, ajung adesea în relații cu partenerii greșiți.

Le este frică să nu dezamăgească, să nu strice starea de spirit și așteaptă constant momentul potrivit pentru a încerca să rupă relația. Dar rămân blocați în ea, fără să îndrăznească niciodată să vorbească sincer și deschis.

„Odată ce îl voi iubi, mă va iubi și el”

O amăgire populară care ne împinge adesea să ne îndrăgostim de parteneri indiferenți. Dragostea este în primul rând chimie.

Ți-e frică să nu pierzi ceea ce crezi că este o oportunitate importantă

Frica de singurătate îi împinge adesea pe oameni să înceapă relații romantice cu parteneri nepotriviți. Printre acestea se numără și o relație romantică cu o persoană nepotrivită, deși plăcută. Și cum altfel? La un moment dat, niciunul nu va mai acorda atenție relației, nu va mai dori să se apropie.

Dorința de a ajuta

O persoană crede că este fericită într-o relație pentru că își poate ajuta partenerul.

După cum știți, când vrei să ajuți pe cineva, ajungi să te pierzi pe tine. Uneori, victima sindromului salvamarului nici nu observă că mecanismul a pornit deja. Ea crede că este fericită într-o relație pentru că este capabilă să-și ajute partenerul să depășească o perioadă dificilă, să-l sprijine și să-l consoleze.

Îți place să suferi

Uneori se întâmplă asta. Pentru a fi o victimă veșnică, care suferă de comportamentul urât al unui partener, dragostea neîmpărtășită, pur și simplu trebuie să faci pe placul unei persoane. De obicei o persoană căreia îi place să sufere nu va face nimic pentru schimba în bine relația, ci se va plânge celor din jur pentru a se descărca. Cel mai probabil acest comportament este cauzat de o traumă din copilărie.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!