Lectii de viata oferite prin citate de filozoful Lev Tolstoi! Invata din intelepciunea marelui scriitor

Publicitate

“Prieten adevărat este acela care te sfătuiește de bine, iar nu acela care îți laudă nebuniile.” – Anton Pann

Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii. Maestru al fictiunii realiste, filozof, eseist si dramaturg si reformator in domeniul educatiei, autorul a avut o influenta hotaratoare asupra unor personalitati importante din acea perioada.

Tolstoi a fost prima persoana care a refuzat Premiul Nobel pentru literatura.

Noi am adunat cateva dintre citatele sale incredibil de simple, insa foarte intelepte despre viata, dragoste, putere, credinta si fericire:

1. Culege clipele de fericire! Lasa-te iubit, iubeste! Este singura realitate, restul e nerozie.

2. Iubire. Motivul pentru care nu imi place acest cuvant este ca el inseamna asa de mult pentru mine, cu mult mai mult decat tu poti intelege.

3. Legea iubirii nu poate fi descoperita prin ratiune, fiindca este irationala.

4. Nu frumusetea ne face sa iubim, ci iubirea ne face sa vedem frumusetea.

5. E ca si cum am muri atunci cand nu reusim sa-i facem pe altii sa traiasca.

6. E atat de usor sa traiesti pe lume, daca urmezi acel adevar simplu, ca bunatatea, iubirea, deschiderea sunt cele mai bune si mai accesibile cai de a te apropia de oameni.

7. Sunt tot atatea feluri de a iubi, pe cate inimi.

8. In copilarie doresti totul, in tinerete si la maturitate ceva anume, la batranete nimic.

9. Toata varietatea, farmecul si frumusetea vietii sunt faurite din lumina si umbre.

10. Cred ca pentru a afla ce este dragostea cu adevarat, o persoana trebuie sa faca mai intai o greseala si apoi sa o corecteze.

11. Daca binele are motiv, el nu mai este un bine, daca are drept consecinta un profit, el la fel nu este un bine. Inseamna ca binele este in afara cauzelor si efectelor.

Publicitate

12. Imparatia lui Dumnezeu este in tine.

13. Nimeni nu se multumeste cu bunurile pe care le are, in schimb e multumit de inteligenta sa.

14. Unica salvare de oameni e sa-ti ascunzi de ei ranile.

15. A pacatui este o treaba umana, a justifica pacatele este o treaba diavoleasca.

16. In iubire nu exista mai mult sau mai putin. Energia se intemeiaza pe iubire, dar iubirii nu-i poti porunci.

17. Familiile fericite sunt toate la fel; fiecare familie nefericita este nefericita in felul ei unic.

18. Intelepciunea inseamna sa stii unde sa te opresti, sa stii ce e permis si ce e interzis.

19. Activitatea vietii se manifesta prin iubire. Omul nu poate spori iubirea din sine, pentru ca iubirea este esenta vietii insasi. Omul poate numai sa distruga piedicile din calea manifestarii iubirii. In asta consta viata omului, iar eforturile lui trebuie indreptate in aceasta directie.

20. Daca ierti, iarta totul! Altfel n-ar mai fi iertare.

21. Toti se gandesc sa schimbe lumea, dar nimeni nu se gandeste sa se schimbe pe sine.

22. In inima omului se afla inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor.

23. Placerea sta nu in descoperirea adevarului, ci in cautarea lui.

24. Nu este maretie acolo unde nu este simplitate.

25. Cum nu se poate stinge focul cu foc si nici usca apa cu apa, asa nu se poate inlatura rautatea cu rautate.

“Dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A este egal cu x plus y plus z. Munca reprezintă x; y înseamnă joaca; iar z – să ști să taci naibii din gură.” – Albert Einstein

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate

Fiecare dezamăgire trăită este o lecție de maturitate și acceptare.

Publicitate

Cine este soțul? Am întrebat nu o singură dată Universul și am primit următorul răspuns: «Soțul este cel care conduce o femeie în viață ». Îți amintești simbolul sexului masculin – un cerc cu o săgeată. Direcție. Asta este cea mai importantă funcție – celelalte pot fi prezente sau nu.

Minimul absolut. Dacă sunt toate celelalte, iar aceasta nu – el poate fi oricine, însă nu un soț. Cele mai multe din funcțiile pe care le are un soț, aparține de fapt unui tată. Iar o femeie adultă poate să trăiască fără ele. Femeile adulte în cultura noastră nu sunt.

Dacă un bărbat îndeplinește multe alte funcții și de regulă asta se întâmplă, el poate să își piardă interesul față de soția sa.

Una dintre problemele din societatea contemporană este că rolul soțului devine mult mai puțin atractiv din cauza toate responsabilităților suplimentare.

Un bărbat care și-a pierdut drumul în viață devine neinteresant și neatractiv pentru femei. Se transformă într-o sursă suplimentară. Dacă un bărbat face față cu succes rolului de „sponsor”, atunci poate trezi interesul unei femei, oferindu-i bani și protecție socială.

Din cauza că în societatea noastră nu sunt bărbați adulți, apare bărbatul – copil care joacă rolul de tată pentru femeia – copil. Asta este o relație extrem de grea și chinuitoare.

Unicul rol al soției este să-i lumineze calea bărbatului – să fie steaua lui călătoare. Iar înțelepciunea acestei colaborări este – el merge acolo unde ea îl luminează. Alchimie.

Este unica și cea mai importantă responsabilitate a unei soții. Toate celelalte funcții pot exista sau nu. Majoritatea funcțiilor care sunt așteptate de la o femeie, aparțin mamei. Iar un bărbat adult se poate descurca și fără ele. Dacă o femeie este prea influențată de funcțiile materne, atunci ea își pierde această capacitate de a lumina și astfel își pierde interesul față de bărbat.

Și repetând ceea ce am spus mai mult, femei mature în societatea noastră nu există, rezultă faptul că femeia – copil joacă rolul mamei pentru bărbatul – copil. Iar aici vine Freud și bagă marafeturi.

De regulă, noii parteneri sau amanți sunt priviți ca jucători dintr-o altă echipă. Obosită de rolul „mamei”, femeia caută un „tătic”, crezând cu tot sufletul că el este „bărbatul adevărat”. Și invers.

Un cuplu contemporan este alcătuit din doi copii maturi care cară după ei saci giganți plini cu așteptări copilărești. Și în primul moment convenabil, fiecare aruncă acest sac în direcția parterului său. Relația devine mai insuportabilă cu cât mai mulți saci sunt prezenți între un cuplu. Sentimentele de vinovăție și obidă sunt garantate. Din cauza că nicio așteptare nu poate si realizată.

Publicitate

Și astfel cuplurile se destramă și foștii parteneri pleacă în căutarea unor noi candidați , cărând după ei aceeași saci giganți.

În culturile inteligente, bărbatului și femeii li se explică că toate așteptările și speranțele copilărești nu mai pot fi îndeplinite la maturitate. Este trist, însă nu este o catastrofă și asta deoarece viața matură ne oferă mult mai multe lucruri bune. În culturile inteligente.

În societăți primitive, lipsa maturității a bărbatului și a femeii aduce cu sine foarte multe probleme psihologice. Pe fețele multor bătrâni de astăzi vei surprinde chipul unui copil obijduit. Trist, dar adevărat.

Iată ce a scris Alexander Lowen: «Ambii se simt prinși într-o capcană, care le amintește, din diferite motive, de copilărie. Ei pot să rupă această relație, să lupte pentru ea sau să se împace cu speranța pierdută pentru o dragoste sinceră și fericire. Această împăcare că nu pot schimba lucrurile îi determină să lege noi relații deloc mai bune decât precedentele. Pentru a scăpa de această capcană, cuplul trebuie să se alieze împotriva sentimentului de frică în fața iubirii».

Speranțele trăite pe jumătate ne consumă foarte multă energie

O asemenea tendință nu bucură pe nimeni. Și din acest motiv astăzi avem atât de multe relații adolescentine bazate pe prietenie și violență sexuală. Aș fi vrut să scriu ceva pozitiv despre acest fel de relații, însă nu am găsit argumentele necesare.

Defectul acestor fel de relații este sentimentul de nerealizare. Pentru ca un bărbat să își vadă drumul, femeia trebuie să își deschidă sufletul, să înceapă să lumineze. Iar pentru ca ea să simtă că trebuie să meargă după el – bărbatul trebuie să procedeze la fel. Минус таких отношений взаимная нереализованность.

O relație bazată pe sex nu prevede asemenea posibilități pentru că grija partenerilor este să-și protejeze actul sexual. O femeie cu sufletul închis va întâlni întotdeauna bărbați la fel.

Și totuși există un proces natural de tratate a rănilor din copilărie. El constă în acceptarea faptul că în viață vei suferi dezamăgiri.

Fiecare dezamăgire trăită este o lecție de maturitate și acceptare.

Sursa: dozadesucces

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet