Lectii de viata oferite prin citate de filozoful Lev Tolstoi! Invata din intelepciunea marelui scriitor

Publicitate

“Prieten adevărat este acela care te sfătuiește de bine, iar nu acela care îți laudă nebuniile.” – Anton Pann

Lev Tolstoi este considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii. Maestru al fictiunii realiste, filozof, eseist si dramaturg si reformator in domeniul educatiei, autorul a avut o influenta hotaratoare asupra unor personalitati importante din acea perioada.

Tolstoi a fost prima persoana care a refuzat Premiul Nobel pentru literatura.

Noi am adunat cateva dintre citatele sale incredibil de simple, insa foarte intelepte despre viata, dragoste, putere, credinta si fericire:

1. Culege clipele de fericire! Lasa-te iubit, iubeste! Este singura realitate, restul e nerozie.

2. Iubire. Motivul pentru care nu imi place acest cuvant este ca el inseamna asa de mult pentru mine, cu mult mai mult decat tu poti intelege.

3. Legea iubirii nu poate fi descoperita prin ratiune, fiindca este irationala.

4. Nu frumusetea ne face sa iubim, ci iubirea ne face sa vedem frumusetea.

5. E ca si cum am muri atunci cand nu reusim sa-i facem pe altii sa traiasca.

6. E atat de usor sa traiesti pe lume, daca urmezi acel adevar simplu, ca bunatatea, iubirea, deschiderea sunt cele mai bune si mai accesibile cai de a te apropia de oameni.

7. Sunt tot atatea feluri de a iubi, pe cate inimi.

8. In copilarie doresti totul, in tinerete si la maturitate ceva anume, la batranete nimic.

9. Toata varietatea, farmecul si frumusetea vietii sunt faurite din lumina si umbre.

10. Cred ca pentru a afla ce este dragostea cu adevarat, o persoana trebuie sa faca mai intai o greseala si apoi sa o corecteze.

11. Daca binele are motiv, el nu mai este un bine, daca are drept consecinta un profit, el la fel nu este un bine. Inseamna ca binele este in afara cauzelor si efectelor.

Publicitate

12. Imparatia lui Dumnezeu este in tine.

13. Nimeni nu se multumeste cu bunurile pe care le are, in schimb e multumit de inteligenta sa.

14. Unica salvare de oameni e sa-ti ascunzi de ei ranile.

15. A pacatui este o treaba umana, a justifica pacatele este o treaba diavoleasca.

16. In iubire nu exista mai mult sau mai putin. Energia se intemeiaza pe iubire, dar iubirii nu-i poti porunci.

17. Familiile fericite sunt toate la fel; fiecare familie nefericita este nefericita in felul ei unic.

18. Intelepciunea inseamna sa stii unde sa te opresti, sa stii ce e permis si ce e interzis.

19. Activitatea vietii se manifesta prin iubire. Omul nu poate spori iubirea din sine, pentru ca iubirea este esenta vietii insasi. Omul poate numai sa distruga piedicile din calea manifestarii iubirii. In asta consta viata omului, iar eforturile lui trebuie indreptate in aceasta directie.

20. Daca ierti, iarta totul! Altfel n-ar mai fi iertare.

21. Toti se gandesc sa schimbe lumea, dar nimeni nu se gandeste sa se schimbe pe sine.

22. In inima omului se afla inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor.

23. Placerea sta nu in descoperirea adevarului, ci in cautarea lui.

24. Nu este maretie acolo unde nu este simplitate.

25. Cum nu se poate stinge focul cu foc si nici usca apa cu apa, asa nu se poate inlatura rautatea cu rautate.

“Dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A este egal cu x plus y plus z. Munca reprezintă x; y înseamnă joaca; iar z – să ști să taci naibii din gură.” – Albert Einstein

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Citate

Sunt momente in viata cand ajungem sa simtim ca viata pe care o traim nu este ceea ce ne dorim… ce facem atunci?

Publicitate

“Nu trebuie să-ți fie frică de nimic în viață. Trebuie doar să înțelegi.” — Marie Curie

Ai trăit vreodată senzaţia că te învârţi în cerc, repetitiv şi obsedant, fără energie, fără satisfacţie? Este foarte posibil să te afli în ceea ce se cheamă ”blocaj energetic”.

Ţi se pare uneori că viaţa nu-ţi mai apaţine şi te simţi spectatorul trist al propriei tale existenţe?

Cum ne ajutăm atunci când suntem într-o astfel de situaţie? Iată câteva soluţii:

Nu-ţi lua viaţa atât de în serios! Crezi sau nu, această existenţă este doar un joc. În vechea religie hindusă se face referire la “Leela”- jocul divin. Această lume este ca un loc de joacă iar fiinţele vii sunt jucatori care fac cunoştinţă cu tărâmul fizic. Totul e doar pentru distracţie.

Viaţa este în mod inerent lipsită de sens şi nu are o “agendă”. Se păstrează doar explorarea- ea aduce manifestări noi, menite să te facă să experimentezi şi să te bucuri. Dacă nu iei viaţa prea în serios, ai învins scopul existenţei.

Încearcă să înţelegi că tu şi viaţa ta nu sunteţi două entităţi separate. Principala cauză a stresului este frica permanentă că trebuie să ai grijă de viaţa ta, că ai nevoie să faci ceva pentru ca lucrurile să se întample. Adevărul este însă că viaţa are grijă de tine şi viaţa face ca lucrurile să se întample. Nu există niciun lucru “izolat” ca şi eveniment, pentru că totul este interconectat, nu este doar “o” viaţă”. Experienţa ta este în legătură cu totalitatea existenţei tale. Când te simţi separat de viaţă ai pe umeri povara acestui fapt şi asta îţi provoacă mult stres.

Publicitate

Lasă-ţi viaţa să lucreze prin tine. Când ai înţeles că viaţa este tot ceea ce există şi ea are grijă de toate, ştii că fiecare problemă vine cu o soluţie şi fiecare situaţie va avea grijă de tot ce ai nevoie. Atunci când suntem stresaţi, înseamnă că ne opunem fluxului vieţii. Lasă-te în vâltoarea vieţii, cu abilitatea unui cârmaci care înţelege că nu poate lupta împotriva lui însuşi. Lasă grijile deoparte şi ai să vezi cum viaţa „aşează” lucrurile în noi şi fascinante experienţe.

Evită să trăieşti la suprafaţă, pătrunzând adânc în interiorul fiinţei tale. Viaţa este asemănătoare unui ocean. Cu cât trăieşti mai mult la suprafaţă, prinzi doar stresul valurilor mişcătoare şi pierzi frumuseţea şi măreţia adâncurilor.

Când te afli într-o situaţie stresantă, nu cere un răspuns minţii tale. Coboară în inima ta. Acolo vei găsi cele mai creative soluţii, care te vor scoate din impas.

”A fi bine” este dreptul tău din naştere. Nu te-ai născut pentru a te chinui şi a te război cu viaţa. Existenţa are propria ei conştiinţă superioară şi nu ar genera ceva redundant. Fiecare fiinţă a venit pe lume cu un scop – acela de a experimenta viaţa în mod unic, prin diversitatea dimensiunii noastre fizice. Deşi suntem toţi atât de diferiţi ca şi formă sau – mai bine zis – materie, viaţa este un măreţ şi unic numitor comun.

Renunţă la ideile care te condiţionează şi trăieşte-ţi viaţa în adevăr. Când renunţi la ideile false ale vieţii tale, stresul dispare şi intri într-o stare de graţie care îti permite să înţelegi că viaţa nu poate lucra împotriva ta.

Stresul este complet inutil şi dispare atunci când fiinţa umană se trezeşte la adevărata sa natură. Încrede-te în natura ta şi mergi înainte fără frică. Soluţiile nu vor întârzia să apară.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala