Efectul Roseto, sau care este secretul sănătății și al bunăstării

Efectul Roseto, sau care este secretul sănătății și al bunăstării

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 November 2022 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

De ce depinde longevitatea? Se știe că oamenii cu o sănătate puternică trăiesc mai mult. Sănătatea, la rândul ei, este influențată de alimentație, activitate fizică și stres. Aceasta este rețeta comună pentru a menține sănătatea și a prelungi tinerețea.

Cu toate acestea, există factori care au un impact mult mai mare asupra sănătății. Doctorul în științe medicale Stuart Wolf a explicat în detaliu despre acești factori, după ce a analizat viața locuitorilor orașului american Roseto.

Imigranții europeni s-au stabilit în acest oraș. Unul dintre medicii locali i-a spus lui Woolf că în 17 ani de practică nu a avut niciun pacient cu probleme de inimă având vârsta mai mică de 65 de ani.

Ca medic, lui Stewart nu i-a venit să creadă. Însă certificatele de deces și fișele medicale ale locuitorilor acestui oraș au confirmat cele spuse de medicul cardiolog.

Atunci Woolf a decis să-și conducă propriile cercetări. La început, a crezut că oamenii din Roseto țin o dietă specială. Dar, după ce a aflat că dieta lor era 40% grăsime, a renunțat la această versiune.

Poate este vorba despre sport sau yoga? Dar nu, locuitorilor acestui oraș nu le plăceau astfel de activități.

Apoi doctorul s-a gândit că probabil secretul de fapt îl reprezintă genele speciale ale acestor oameni. După ce a trecut în revistă fișele medicale ale mai multor generații, nu a găsit nimic special care să-i distingă pe oamenii din Roseto de alte persoane.

Comparând terenul din Roseto și orașele din apropiere, Stewart nu a găsit diferențe semnificative. Aceasta înseamnă că nici mediul nu a fost un factor decisiv în sănătatea lor.

Treptat, Woolf a ajuns la concluzia că secretul lui Roseto nu constă în dietă și sport, nici în gene și nici în locație. Soluția misterului se afla în oraș. Rătăcind în jurul lui și interacționând cu locuitorii săi, Woolf și asistentul său, sociologul Brun, au început să observe amprenta pe care istoria o lăsase asupra lui Roseto.

Citește continuarea pe pagina 2 >


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!