Dragoste sau Dorinta? Cum iti dai seama daca cineva te iubeste sau doar vrea sa te foloseasca

Dragoste sau Dorinta? Cum iti dai seama daca cineva te iubeste sau doar vrea sa te foloseasca

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 October 2019 in LifeStyleRelatii

Te-ai intrebat vreodata daca te-ai indragostit sau daca este vorba doar de o dorinta de moment?

Stiati ca dragostea apare cu timpul, iar calatoria de la atractia initiala la dragostea romantica profunda este un curs previzibil care depinde de multi factori diferiti?

Dragostea este un sentiment intens de afectiune pe care-l simtim fata de o alta persoana. Este o atractie profunda si grijulie care conduce la formarea unui atasament emotional.

Pe de alta parte, dorinta reprezinta o atractie puternica de natura intima care se bazeaza pe atractia fizica. Dorinta se poate transforma in iubire romantica profunda, dar de obicei acest este un proces care se petrece cu timpul.

Doua persoane pot transforma dorinta lor in dragoste, atunci cand se vor vedea pe ele insele cu adevarat si vor trece de etapa fanteziilor.

Dr. Helen Fisher, un cercetator foarte cunoscut in acest domeniu, a identificat trei etape in care se incadreaza majoritatea oamenilor atunci cand vine vorba de dragostea pentru partener.

Tu in ce etapa te afli?

Etapa 1: Dorinta

Dorinta reprezinta prima etapa prin care treci atunci cand urmeaza sa te indragostesti de cineva.

Dorinta este condusa de la spate de catre atractia amoroasa, hormonii fiind foarte importanti in acest stadiu. Potrivit expertilor, aceasta etapa poate incepe imediat si poate dura ani de zile in anumite cazuri exceptionale.

Semne ale dorintei: Esti concentrat pe aspectul fizic al obiectului dorintei tale. Exista o dorinta profunda sa faceti dragoste iar discutiile profunde lipsesc cu desavarsire. Acesta etapa reprezinta nivelul de fantezie al relatiei, discutiile despre sentimentele reale lipsind cu desavarsire. Sunteti iubiti, nu neaparat prieteni.

Etapa 2: Atractia

Aceasta este faza “fluturasilor din stomac”. Etapa in care va petreceti timpul visand cu ochii deschisi despre iubitul sau iubita voastra, etapa in care va pierdeti pofta de mancare si somnul.

Neurotransmitatorii joaca un rol extrem de important in aceasta etapa, acestia fiind serotonina, dopamina si noradrenalina. Acestia sunt neurotransmitatorii care ne fac inima sa bata cu putere.

Etapa 3: Iubirea Profunda si Atasamentul

In momentul in care cei care formeaza cuplul ajung sa se cunoasca cu adevarat, adica sa ajuga sa-i cunoasca partenerului intreaga personalitate, calitatile si defectele si aleg in continuare sa se accepte reciproc pentru ceea ce sunt cu adevarat, un hormon al dragostei denumit oxitocina preia controlul.

Acesta este hormonul angajamentului. Acesta este eliberat in timpul orgasmului si are ca scop promovarea uniunii intre cei doi parteneri.

Semne care-ti arata ca te afli intr-o relatie de dragoste romantica

Aces tip de dragoste nu este doar o emotie, este deasemenea o dorinta. Exista o dorinta emotionala puternica, dorinta de iubire fiind mult mai puternica decat dorinta de a face dragoste.

Doriti sa petreceti timp de calitate impreuna in afara timpului pe care-l petreceti facand dragoste.

Va pierdeti in conversatii si uitati notiunea timpului.

Exista o dorinta sincera de a asculta sentimentele partenerului si de a va face unul pe altul fericiti.

El sau ea te motiveaza sa devi o persoana mai buna.

Doresti sa-i cunosti prietenii si familia.

Te gandesti foarte des la el sau la ea.

In cadrul acestei etape, in loc de separarea dorintei de iubire, noua cale pe care trebuie sa o urmati cere ca cele doua sa fie completate una de celalata: comfort si pasiune, securitate si exaltare, continuitate si noutate, siguranta si aventura. Cele mai fericite cupluri sunt cele care au gasit echilibrul perfect intre iubire si dorinta, sustin cei de la mindbodygreen.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!