Din ce material trebuie sa fie vasele in care gatim pentru a nu ne afecta sanatatea. Bine de stiu pentru gospodine!

Din ce material trebuie sa fie vasele in care gatim pentru a nu ne afecta sanatatea. Bine de stiu pentru gospodine!

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 May 2020 in Sanatate

Prepararea alimentelor este foarte importanta pentru sanatatea noastra. De aceea, este bine ca fiecare gospodina sa stie care sunt cele mai sanatoase vase de gatit. Pentru cine nu stie in ce vase sa gateasca, iata cum sa gatesti cat mai sanatos in cele mai bune vase din bucatarie.

Despre aluminiu se stie ca este un material nociv, ce nu se foloseste la gatit. Acesta are efecte daunatoare asupra organismului uman, de la tulburari ale sistemului hormonal la aparitia bolii Alzheimer. De altfel, aluminiul este pe lista celor mai periculoase substante toxice, lista facuta de Departamentul de Sanatate SUA.

Pentru cine are vase de aluminiu in bucatarie, cel mai bine ar fi sa nu gateasca in ele, ci doar sa pastreze anumite alimente in ele. Vasele de aluminiu se spala cel mai bine cu apa si putin amoniac amestecat. Daca sunt patate, acestea se freaca cu suc de lamaie si se fierb din cand in cand in apa amestecata cu otet.

Cele mai sanatoase vase pentru gatit – teflonul, asociat cu aparitia unor tipuri de cancer

Probabil ca cele mai multe familii au in casa unul sau mai multe vase de teflon. Ei bine, se pare ca teflonul nu este cel mai sanatos material pentru vasele de gatit, mai ales atunci cand este indepartat de pe vase. Aceasta deoarece cele mai multe vase sunt din aluminiu, acoperite cu un strat de teflon. Unele studii au aratat ca teflonul este asociat cu aparitia unor tipuri de cancer, din cauza prezentei in compozitia sa a acidului perfluorooctanoic sau PFOA, a cadmiului si plumbului. De altfel, Protectia Mediului SUA a cerut inlocuirea PFOA cu alte materiale mai putin daunatoare.

Cuprul nu este nici el o alegere buna atunci cand alegem cele mai sanatoase vase de gatit. Acesta poate iesi din vasul de gatit la temperaturi mari si exista riscul intoxicatiei. Ingredientele acide oxideaza si schimba gustul si proprietatile mancarii. Asadar, evitati vasele de gatit din cupru.

Cele mai sanatoase vase pentru gatit – vasele de lut si sticla, printre cele mai bune vase din bucatarie

Nu degeaba exista si azi vase de lut ramase de la bunicii nostri, deoarece acestea sunt printre cele mai sanatoase vase de gatit. Se stie ca vasele de lut nearse, daca sunt unse cu lapte proaspat, devin impermeabile. Vasele de lut rezista la temperaturi foarte mari, se incalzesc usor, nu elimina nicio substanta toxica pentru organism si nici nu sunt periculoase pentru alimente.

Vasele de sticla sunt la fel de bune pentru gatit, pentru cuptor cele din yena sunt foarte rezistente si nu se sparg. Vasele de sticla se pot curata eficient cu partea alba de la coaja de portocala.

Cele mai sanatoase vase pentru gatit – inoxul, material sigur pentru gatit, dar foarte pretentios de ingrijit

Vasele din inox sunt o alegere la fel de buna, insa mai degraba pentru fiert, decat pentru copt. Nu elibereaza substante toxice si este un material sigur pentru alimente. Ai grija ca vasele din inox sa nu aiba manere din aluminiu.

Cele mai sanatoase vase pentru gatit – ceramica, material excelent pentru tigai

Vasele din ceramica sunt si ele o alegere buna, insa atunci cand sunt deteriorate, trebuie aruncate. Unele studii au aratat ca tigaile din ceramica, folosite la temperaturi mai mari de 260 de grade pot fi cancerigene. Oricum, vasele de ceramica sau cu un strat gros de ceramica sunt vase sigure pentru gatit.

Cele mai sanatoase vase pentru gatit – emailul si fonta

Alte vase sigure pentru gatit sunt cele din email sau cele cu strat gros de email. Acesta este antibacterian, nu retine mirosuri, nici resturi alimentare. Se folosesc la orice temperatura fara probleme, insa au un defect, atunci cand sunt zgariate trebuie aruncate. Asadar, este bine sa nu le freci niciodata cu cutitul sau buretele de sarma, caci emailul plesneste foarte usor.

Vasele de fonta sunt si ele o alegere buna, dar ele se incalzesc foarte greu si pastreaza caldura foarte mult timp. Pentru mancarurile care necesita fierbere indelungata, ele sunt perfecte.

Important de stiut

In ceea ce priveste restul vaselor sanatoase din bucatarie, este bine sa stiti ca lemnul si sticla sunt cele mai sigure. Si cand vine vorba de caserole, cele mai sigure sunt tot cele de sticla, cele de plastic sunt toxice. Mai mult, daca pe codul de reciclare al caserolelor de plastic apar cifrele 3 sau 7, caserola nu trebuie sa ajunga in frigider.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!