De ce nu ar trebui să te apropii prea mult de vecinii tăi

De ce nu ar trebui să te apropii prea mult de vecinii tăi

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2022 in Lecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Din păcate, VECINII, la fel ca familia, nu putem să-i alegem. Ne sunt oferiți „în dar” împreună cu casa sau apartamentul. Iar un cartier rău ne poate transforma viața într-un iad. De ce să nu apropiați prea mult distanța față de acești oameni?

Înainte de a construi o casă, trebuie să-ți alegi vecinii, spune o vorbă înțeleaptă străveche. Vecinii îți pot face viața un iad, ceea ce se întâmplă destul de des. Însă la bloc nu putem să-i alegem. Oricine poate fi lângă tine. Și oameni bolnavi mintal, și invidioși, și dependenți, și agresivi, și cei care cer bani cu împrumut…

Păstrați distanța față de vecini

O femeie s-a mutat în altă țară cu familia ei. Însă nu a fost foarte norocoasă cu vecinul ei – în apropiere locuia un bătrân supărat.

Era un pensionar singuratic care se distra sunând la poliție de fiecare dată. Iar acolo sosește repede poliția. Copiii fac zgomot și strigă – vine poliția. Oaspeții au venit și au vorbit tare sau au cântat o melodie – poliția. Gunoiul nu a fost sortat și aruncat în același mod – pot veni și dacă sună bunicul.

Iar acest vecin vorbea foarte răutăcios, ochii îi scânteiau de sub sprâncenele cenușii și mormăia ceva amenințător.

Femeia a ajuns chiar și la psiholog din cauză că nu mai putea fi liniștită și a primit un sfat: trebuie să stabilești o relație cu vecinul tău. Va începe să fie mai tolerant, va înceta să se plângă și astfel va începe fericirea. Trebuie să mergi la bătrân, să-ți ceri scuze pentru cele întâmplate și să-i duci o mică atenție. Se va topi!

Femeia a urmat sfatul psihologului. A făcut o profitură, a pus-o pe o farfurie frumoasă și s-a dus la vecin. Și-a cerut scuze și i-a oferit projitura. Apoi i-a explicat frumos că sunt vecini și trebuie să găsească înțelegere reciprocă. Vecinul a mormăit neîncrezător, dar a luat farfuria. De atunci, femeia îi ducea mereu câte ceva dulce când pregătea. Și relația s-a îmbunătățit. Au devenit prieteni!

Aș dori să închei povestea cu această notă. Dar povestea continuă. Acum bunicul vine în fiecare zi să viziteze vecinii primitori. Nu avea cu cine să vorbească înainte. Însă acum vorbește cu bucurie ore întregi despre tinerețe, despre rude, despre sănătate și despre politică. Stă ore întregi pe canapea. Și mănâncă prăjituri. În fiecare zi sună la ușă și întreabă: „ce ai copt azi?”. Iar noaptea sună și se plânge de sănătatea lui. Sună și dimineața și spune cum se simte. Și le oferă, de asemenea, sfaturi – cum să trăiești corect.

Îmi pare rău de bătrân, desigur. Dar îmi pare rău și pentru femeie. Pentru că a-i cere unui vecin să nu vină înseamnă a-l mânia și a-l face dușman. Și, în general, a spus deja tuturor că această familie este prietena lui. Aproape ca o rudă. Și trebuie să o apeleze dacă i se întâmplă ceva. Îl va însoți de la spital și, în general, îi va oferi asistență.

Așa că a te apropia prea mult de vecini nu este mai puțin periculos decât a te certa cu ei. Iar certurile apar mult mai des după apropiere, aceasta este legea. Este neplăcut să vedem că suntem tratați urât și nu suntem primiți. Dar putem supraviețui.

Să deschizi ușa unui oaspete neinvitat în fiecare zi este mult mai dificil. Și să răspunzi cu blândețe la întrebarea: “ce ai copt astăzi?” … Sau împrumută-mi niște bani. Sau zahăr. Sau a sta cu copiii altora…

Apropierea de vecini este bună atunci când aceștia sunt la fel ca noi și vrem să fim prieteni cu ei. Ești pregătit pentru prietenie? Dacă nu ești pregătit, ar trebui să te gândești de trei ori înainte de a te grăbi la ușa alăturată cu plăcintel…Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!