De ce apare suferinta atunci cand ne despartim de cineva

Publicitate

Dacă ar fi să fim sinceri, suferinţa a început cu mult înainte ca ruptura propriu-zisă să se producă. Indiferent cine pe cine a părăsit. Nu contează cine a spus primul „gata”. Chiar şi în cazul aceluia care înşeală – căci dacă era fericit cu ce avea, nu mai alerga aşa de repede după altcineva din ograda vecină.

Atunci, n-ar fi mai logic să respiri uşurat în loc să te chinui? Dacă tot ai scăpat de cauza problemelor, ce rost are acum să plângi după ea? Dar suferinţa după despărţire e ca febra care anunţă că o să-ţi treacă răceala. Fierbinţeala e semnul că organismul se luptă cu microbii, că sistemul imunitar funcţionează şi e pe cale să te vindece. Dacă funcţionează cum trebuie…

Aşadar, de ce suferi după despărţire?

Pentru că de-a lungul timpului cumva ţi s-a inoculat ideea – greşită – că nu eşti complet fără celălalt. Aici nu e întru totul vina ta, căci întreaga societate pare să-şi dea silinţa să te convingă de asta. Toate filmele, toate reclamele, industria nunţilor şi instituţia matrimonială sunt dovezi clare în acest sens.

Adevărul e că nu eşti deloc incomplet, aminteşte-ţi cum erai în copilărie şi în adolescenţă. Când nu erai în nicio relaţie cu nimeni şi – culmea – atunci parcă te-ai simţit cel mai viu din viaţa ta. Şi dacă ar fi să fim sinceri: cât la sută din activităţile pe care le faci acum împreună cu cineva chiar sunt ceea ce tu doreşti să faci?

La câte filme pe care nu le-ai fi văzut niciodată singur te-ai uitat numai ca să fii înpreună cu „jumătatea” ta? De câte ori ai fi vrut să fii pe munte în timp ce ea (sau el) a vrut pe malul mării? De câte ori nu ai renunţat la ceva ce-ţi doreai în favoarea unui „ceva” ce părea mai mare, mai important, pentru „noi”?

Unii oameni se pierd pe ei înşişi atât de mult în relaţii, că în final nici nu-şi mai dau seama cine sunt. Ajung să facă o mulţime de lucruri care nu îi reprezintă şi apoi au nevoie de consiliere de specialitate. Ce ciudat să ai nevoie de altcineva care să te înveţe cine eşti tu!

Când suferi că ai rămas fără celălalt, e ca şi cum ai recunoaşte că îi repartizesei lui sarcina de a te face fericit. Îţi declari oficial dependenţa. Şi totul începuse atât de frumos! Erai în tabăra celor care găsesc cuvinte să spună ce e iubirea – chiar dacă era vorba de un singur cuvânt: „iubesc”!

Publicitate

Oricine recunoaşte iubirea atunci când o trăieşte. Problema e că iubirea nu e ca o etichetă care rămâne lipită pe tine for ever. Cum nu te poţi îndrăgosti prin propriile puteri, se poate spune că iubirea „ţi se dă”. E ca un copil în adopţie. E vie, are nevoie de mâncare, de haine, de educaţie, de grijă. Cum ţi-o creşti aşa o ai.

Dacă nu mai poţi să fii tu din cauză că a apărut ea, atunci poate că nu ai încă nivelul de a o îngriji, de a o ţine în viaţă, de a o trăi. Şi atunci, dacă ar fi să fii sincer, de ce nu răsufli uşurat că ai scăpat?!

Teoretic e simplu. Practic, sunt o mie de lucruri care te leagă de celălalt – o întreagă realitate pe care aţi creat-o împreună şi care acum sucombă. Chiar dacă e clar pentru toată lumea că atât tu cât şi celălalt sunteţi două entităţi libere şi complete, după ce legalizaţi acte de proprietate comună faţă de firme, case, copii, câini şi pisici, lucrurile se complică.

Nu e ca şi cum te-ai întoarce pe călcâie şi ai pleca într-o zi. Pentru că plecarea respectivă e sinonimă cu o apocalipsă care, chiar aşa, la scară redusă, se simte mai dihai decât cea adevărată, pentru simplul motiv că e pe pielea ta.

Şi atunci, ce să facem? Să nu ne mai legăm unii de alţii? Să nu ne mai construim lumi comune? Să facem mereu ce dorim, fără să ne intereseze ce părere are celălalt? Dacă îi convine, bine; dacă nu, treaba lui. Nu cădem astfel într-un egoism feroce?

Indivizii umani nu sunt făcuţi să trăiască singuri – ca dovadă această nesfârşită încrengătură de relaţii care este societatea. Cum ar trebui să trăim ca să nu mai uităm de noi înşine? Cum ar trebui să fie iubirea noastră ca să nu mai suferim?

Einstein spunea că nu poţi să rezolvi o problemă de pe acelaşi nivel de pe care a fost creată. Dacă vrei să faci ordine în grădină, trebuie să ai o minimă viziune a ei ca întreg. Ca să poţi repartiza lucrurile, să le optimizezi în aşa fel încât să aibă fiecare parcelă – şi cea de flori, şi cea de roşii, şi cea de căpşuni – ce are nevoie.

Cred că atunci când o să învăţăm să ne vedem ca întreg, să nu mai uităm de noi, când o să avem fiecare scopuri clare şi idealuri bine definite, nici nu se va mai pune vreo clipă problema vreunei suferinţe.

Lumile pe care ni le vom crea împreună cu ceilalţi vor exista pentru a lucra împreună la ceva mai înalt. Pentru a ne ajuta să creştem. Şi atunci sigur vom şti cum să fim fericiţi.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Lasa trecutul in trecut si nu privi la el! Invata sa privesti inainte, la ceea ce conteaza cu adevarat pentru viata ta

Publicitate

“Zambetul este fericirea care se afla chiar sub nasul tau.” – Tom Wilson;

Nu lăsa trecutul să te definească, ci reinventează-ți mereu felul de a fi, în funcție de circumstanțe sau de lucrurile care te fac fericit. Cu toții alegem ce vrem să devenim și lucrurile care nu au mers bine în trecut nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă chiar acum.

Iată cum trebuie să procedezi pentru a privi mereu înainte:

1. Conștientizează că este timpul să mergi mai departe – Cel mai difcil lucru este să te hotărăști să treci de ceea ce s-a întâmplat. Este dificil să faci noi alegeri dacă ești afectat de greșelile din trecut, dar este important să știi că viitorul îți aparține. Nu ai de ce să rămâi blocat în perspectiva vechilor amintiri, ci poți începe să clădești viața pe care vrei să o ai.

2. Fă o listă cu lucrurile pe care le poți face din nou – Viața nu ne dă prea des a doua șansă de a face ceva, dar specialiștii îți recomandă să faci o listă cu lucrurile pe care le-ai face altfel dacă ai putea să te întorci în timp. O astfel de listă te ajută să înveți din propriile greșeli și, în același timp, vei găsi noi idei pentru cum ar trebui să acționezi în prezent pentru a preveni consecințele nefaste. Vei deveni mai organizat, iar experiențele din trecut vor deveni baza succesului din viitorul tău.

3. Ai încredere în tine – Durerea sau suferința fac parte din viața tuturor și dacă vei avea încredere în tine îți va fi mult mai ușor să depășești sentimentele negative. În acest mod vei fi din nou optimist, iar gândirea pozitivă te va face să mergi mai departe și să nu te gândești constant la amintirile care te afectează.

4. Meditează – Dacă te simți frustrat sau deprimat din cauza trecutului tău meditația te va ajuta să fii mai calm și să îți poți analiza obiectiv sentimentele. Respiră adânc și distanțează-te pentru câteva minute de ritmul agitat al vieții cotidiene. Liniștea pe care o vei găsi va favoriza neutralizarea emoțiilor negative, a anxietății sau a îngrijorării constante care ți-ar putea periclita sănătatea.

Publicitate

5. Trăiește în prezent – Dacă nu te bucuri de clipele pe care le trăiești acum nu vei avea șansa de a crea un viitor mai bun. Nu lăsa regretele să-ți întunece clipele fericite din prezent. Nu ai cum să te întorci în timp, așa că ieși mai des cu prietenii, fă sport, fii plin de energie și vei vedea că activitatea constantă și focalizarea pe lucrurile pe care le poți realiza acum îți vor da o nouă perspectivă și vei începe să observi că ai multe lucruri pentru care ești recunoscător.

6. Uită de teamă – Dacă ai avut un eșec în trecut este posibil să-ți fie teamă să realizezi acea activitate din nou, gândindu-te că rezultatul va fi identic. Dacă nu poți depăși această teamă ai putea deveni stresat sau tensionat. Specialiștii îți recomandă să iei teama ca pe o provocare și să realizezi, pe rând, toate acțiunile de care te temi. Nu mai ești aceeași persoană din trecut și, pe măsură ce-ți vei depăși temerile, vei fi mai optimist, gata de noi realizări.

7. Nu uita de principii și valori – Dacă vrei să ai succes contează să rămâi loial setului tău de valori și principii morale.
Întâmplările neplăcute pot aduce schimbări care de multe ori afectează valorile, dar o atitudine pozitivă și respectarea constantă a propriilor principii îți vor oferi o bază solidă pentru a trece mai repede peste lucrurile care te afectează.

8. Iartă – Greșelile pot apărea oricând, dar dacă îți amintești mereu ce s-a întâmplat va fi greu să-ți continui viața. Dacă ai făcut greșeli cere-ți scuze, consolează-i pe cei afectați și iartă-te. Dacă tu ai fost victima unei greșeli este la fel de important să ierți și să mergi mai departe pentru a fi fericit din nou.

9. Fii convins că ai făcut tot ce ai putut – Percepțiile au un impact decisiv asupra sentimentelor și acțiunilor. Felul în care reacționezi la ceva din trecut ți-ar putea afecta prezentul și chiar viitorul. Dacă te simți vinovat și crezi că ar fi trebuit să procedezi altfel, repetă-ți că ai făcut tot ce puteai în acel moment. Înțelege că efortul tău nu a fost făcut degeaba și folosește acel moment ca bază pentru a-ți îmbunătăți comportamentul și a avea un viitor de succes.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet