Curiozitati despre persoanele cu ochii albastri – ” aproximativ 8% din populatia globului are ochii albastri”

Curiozitati despre persoanele cu ochii albastri – ” aproximativ 8% din populatia globului are ochii albastri”

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 May 2019 in Curiozități

“Uneori, inima vede ceea ce este invizibil pentru ochi.” – H. Jackson Brown, Jr.

Albastrul nu este foarte popular in natura. In afara de cateva pasari care au penajul albastru, cateva flori si o specie foarte rara de homari, albastrul este destul de rar intalnit in natura. Si numai cativa oameni se bucura de frumusetea ochilor albastri. Dar care este misterul acestora?

Care este secretul din spatele ochilor albastri?

Destul de ciudat, insa ochii albastri nu contin pigment albastru asa cum te-ai astepta. Culoarea lor este cauzata de efectul Tyndall, un fenomen similar cu efectul care face cerul sa fie albastru. Irisul, partea colorata a ochiului, este alcatuit din doua straturi de celule: stroma de deasupra si epiteliul de dedesubt. In cazul ochilor albastri, stroma este un strat translucid si contine zero pigmenti, in urma unei mutatii genetice. Cand o lumina alba vizibila este reflectata in ochi, lumina este imbrastiata.

Albastrul este imprastiat mai mult decat alte culori, deoarece merge in valuri mai scurte, ceea ce face ca albastrul sa fie reflectat mai usor si sa fie mai vizibil. Aceiasi ochi albastri pot arata mai vibranti in anumite momente decat in altele. Culoarea lor depinde de calitatea luminii din camera.

Stroma din ochii caprui contine niveluri ridicate de melanina, un pigment negru si maro, ceea ce inseamna ca o culoare maronie este pur si simplu reflectata inapoi. In cazul ochilor gri, este vorba despre un fenomen similar cu al ochilor albastri, cu exceptia faptului ca stroma contine mai mult colagen.

Acest lucru face ca stroma sa fie mai putin translucida si sa atenueze nuantele albastre. Chiar si in cazul ochilor verzi apare efectul Tyndall. Cu toate acestea, stroma contine concentratii scazute de melanina, ceea ce face ca reflectia albastra sa apara intr-o culoare mai inchisa si mai verde.

Atunci cand te uiti la cer intr-o zi senina, albastrul apare datorita imprastierii luminii, nu pentru ca exista particule pigmentate cu albastru in cer. Acest efect este cunoscut sub numele de fenomen Rayleigh.

Desi, in mare masura, este un efect similar, difera deoarece particulele de dispersie a luminii sunt mult mai mici decat lungimea de unda a luminii.

Revenind la ochii albastri, este vorba despre colorare structurala, spre deosebire de colorarea pigmentilor. De fapt, de multe ori cand vezi albastru in lumea reala, este vorba despre o colorare structurala. Multe pasari cu un colorit albastru nu au, de fapt, penele albastre. Chiar si anumite fructe de padure profita de acest truc.

Iata cateva caracteristici ale persoanelor cu ochii albastri:

– barbatii cu ochii albastri spun ca femeile cu ochii albastri sunt irezistibili;

– persoanele cu ochii albastri tolereaza durerea foarte bine;

– studiile au aratat ca majoritatea oamenilor cu ochii albastri sunt mai buni la problemele care implica gandirea strategica decat alte persoane;

– de cele mai multe ori culoarea albastra a ochilor este asociata cu frumusetea, eleganta, rafinamentul si chiar si cu bogatia;

– persoanele cu ochii albastri se adapteaza foarte repede la schimbari;

– este posibil ca multi dintre cei cu ochii albastri sa aiba ochii diferiti la culoare;

– sunt multi oameni care nu au incredere in persoanele cu ochii albastri;

– oamenii cu ochii albastri sunt foarte atractivi;

– persoanele cu ochii albastri sunt foarte directe, nu ezita foarte mult cand trebuie sa spuna ceva si, probabil, de cele mai multe ori spun adevarul;

– o multime de cantece au fost dedicate ochilor albastri;

– aproximativ 8% din populatia globului are ochii albastri.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!