Cum sa ne rugam corect astfel incat cererea noastra sa fie ascultata de Dumnezeu!

Cum sa ne rugam corect astfel incat cererea noastra sa fie ascultata de Dumnezeu!

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 January 2020 in Spiritualitate

„Domnul s-a aratat in vis lui Solomon noap­tea si Dumnezeu i-a zis: «Cere ce vrei sa-ti dau».(…) «Daruieste-i dar robului Tau minte priceputa, ca sa asculte si sa judece poporul Tau si sa deosebeasca ce este bine si ca este rau; caci cine poate sa povatuiasca pe acest popor al Tau, care este nesfarsit de mare?” »… Cererea aceasta a lui Solomon a pla­cut Domnului” (Regi III 3:9).

Iata ca Biblia ne spu­ne si cate ceva despre „cererea corecta” in ru­ga­ciune. Regele Solomon n-a cerut bogatii mai mari, nici victorii in razboi, ci „intelepciune si capacitate de dis­cer­na­mant”. O inima priceputa inseamna o minte blan­da si in­teleapta, capabila sa judece corect si sa distin­ga intre ce este bine si ce este rau. Mintii „ii lip­ses­te aceasta capacitate”, asa cum afirma unii din­tre marii cercetatori moderni ai con­sti­intei. Su­biectivitatea perceptiei face ca noi sa… ne iz­bim de dificultati majore in puterea de a distinge intre „bine si rau” sau intre ceea ce este adevarat si fals. Ca urmare, cererea facuta de So­lo­mon poate deveni in fiecare zi si „cererea noas­tra”, in cazul in care cautam „adevarul” si ne dorim sa traim… in comuniune cu valorile binelui.

„Cererea corecta” si prima dintre toate cererile in rugaciune ar putea fi chiar „cererea lui Solomon”. Chiar si a constientiza limitele ratiunii si ale gandirii noastre, generate de subiectivitatea perceptiei, ar insemna mai mult decat… orice lucru maret am face in viata de zi cu zi. Incapacitatea structurala a mintii de a distinge intre bine si rau devine sursa greselilor, a erorilor si a interpretarilor negative, responsabile de ceea ce s-ar putea numi „eroare umana”.

Intelepciunea inimii poate… distinge intre bine si rau si tocmai pentru ca inima detine o judecata bazata pe iubire, ea devine sursa de inspiratie pentru judecata dreapta. Fara iubire, riscam sa judecam stramb. Fara iubire am putea deveni instrumente ale nedreptatii, chiar atunci cand – aparent – cautam dreptatea si adevarul. Mintea poate crea o alta nedreptate in vreme ce tocmai „indreapta o nedreptate” si mecanismul acesta este teribil de evident in viata de zi cu zi. Onestitatea apartine inimii si de aceea „cererea corec­ta” in rugaciune incepe cu cererea „placuta lui Dumnezeu”: aceea de a avea intelepciunea ini­mii.

„Rugaciunea” se afla intr-un camp de atrac­tie, asa cum lumea poluata de ganduri negative este un alt camp de atractie. Prin comparatie, un camp impodobit cu cele mai frumoase flori ne stimuleaza creierul in a percepe frumusetea, miro­sul placut al florilor, ne stimuleaza simtul tactil prin adierea jucausa a vantului si imprima pe retina… dansul frumusetii existente, deja, in camp. In contradictie cu un camp de flori am putea ima­gina… un loc de depozitare a gunoa­ie­lor, captusit in existenta sa cu mirosuri nepla­cu­te, cu cersetori si cu sobolani. Creierul va prelua automat senzatia de neplacere, de urat, de rau si va emite ganduri corespunzatoare, care definesc starea acestui camp al… gunoaielor.

Rugaciunea este campul nostru cu flori! „Cere ce vrei sa-ti dau”, ii spune Domnul lui Solomon. Si Solomon suntem si noi, fiecare dintre noi. Sa te rogi inseamna sa ceri ce vrei, dar sa vrei mai inainte de toate discernamantul, precum a vrut Solomon, caci altfel mintea poate sa ceara raul, crezandu-l bine si pustiirea, crezand-o plinatate. In afara inimii nu avem dis­cer­na­mant cu adevarat si putem confunda dramatic bi­nele cu raul, iar asta-i drama esentiala a lumii noastre. Este drama lumii in care oamenii cred ca ucid din dragoste, ca il distrug pe altul in nu­me­le dreptatii, ca il lovesc in numele adevarului si-l mutileaza in numele lui Dumnezeu si la fel face cu sine insusi.

Acest minunat pasaj biblic dezvaluie ca putem sa-i cerem lui Dumnezeu orice, dar dupa ce am cerut mai inainte o inima priceputa, care sa discearna intre bine si rau. Poate ca in acest scurt pasaj avem una dintre marile chei care deschid seiful rugaciunii corecte, iar cheia ne spune ca ne vom ruga corect atunci cand inima noastra cere cu iubire, caci discernamantul nu este posibil fara iubire.

de Maria Timuc – Pasi catre tine insutiDistribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!