Cum să încetezi să te distrugi cu gânduri negative: vindecarea conștiinței în 14 pași

Cum să încetezi să te distrugi cu gânduri negative: vindecarea conștiinței în 14 pași

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in Dezvoltare PersonalaSpiritualitate

Cu tristețe constat faptul că mulți oameni nici măcar nu observă cum gândirea negativă se strecoară minunat în conștiința lor. Sunt pregătiți să găsească trei mii de argumente și motive, să încrimineze situația în țară, să critice membrii familiei, să caute vinovați pretutindeni, doar pentru a avea din nou dreptate – lumea este groaznică, complicată, grea, totul este dezgustător în ea.

Este greu să-i convingi că trebuie să lucreze cu ei înșiși, că trebuie să acorde în sfârșit o atenție deosebită la ceea ce se întâmplă în mintea lor, la sentimente și senzații.

Gândirea negativă este mai rea decât substanțele care produc dependență. Se leagă de viața unei persoane atât de subtil încât este imposibil să observi exact ziua în care acest “vecin” de coșmar s-a mutat în viața ta.

Și iată că acest vecin începe să conducă balul. Acum, dintr-un motiv oarecare, decide ce și cum gândești, când te bucuri, ce circumstanțe se întâmplă cu tine, ce reacții ai asupra lumii.

Pare că ești același om. Vrei să vezi binele, să simți bucuria, să te întâlnești cu miracole și ușurință, dar vecinul te lovește cu un băț în cap și spune:

“Oprește-te, ce naiba faci? Acum te vor înșela. Toată lumea îți e dușman. Lumea este crudă. Toată lumea vrea să te înșele. Noi abia supraviețuim aici. Fericirea nu există. Nu ai bani nici pentru tine. Ești un nimic. Fără cale de salvare. Acceptă. Nu te agita. Doar apără-te și atât.”

Și tu, într-un fel, îl asculți și îți ajustezi întreaga ta lume și viață în conformitate cu aceste recomandări. Însă asta este o crimă împotriva ta – să împuținezi spațiul cu negativitate constantă și așteptarea negativului.

Desigur, atunci când creierul este setat pe ceva rău, va vedea, întâlni și experimenta doar lucruri rele peste tot. Este evident.

Un experiment simplu: dacă cumperi lucrul visurilor tale, pe care, pare-se, nimeni altcineva nu îl are, începi să observi peste tot lucruri identice. Sau mașini. Sau altceva. Cu alte cuvinte, creierul tău se concentrează asupra unui obiect specific și începe să-l observe.

La fel se întâmplă și cu lucrurile negative și la fel și cu cele pozitive.

Dacă te trezești dimineața și începi ziua cu strigăte, scandaluri, aruncat lucruri, te lovești de colțuri, urăști întreaga lume, atunci uimitor, toată ziua ta rămâne exact așa: semafoarele sunt roșii, cineva te stropșește cu noroi dintr-o baltă, la locul de muncă apare un scandal, partenerul cu siguranță te va răni, copiii vor face prostii, casiera va adormi cu prăjitura ta în mână, afișând un semn “pauză tehnică”.

Știi toate acestea fără să îți zic eu și cu siguranță ai întâlnit astfel de zile de nenumărate ori.

Trebuie să lucrezi cu conștiința ta și să te dezvolți, să antrenezi gândirea pozitivă, să eliberezi mintea de buruieni și convingeri distructive. Citești despre asta, știi, dar tot continui să asculți acest “vecin” enervant, care te convinge că totul este absurd și sunt doar coincidențe, că trebuie să te aperi și să-ți acoperi urechile.

Așa că creierul încearcă să te mențină în zona ta de confort, unde totul îți este deja cunoscut și înțeles. Acesta este motivul pentru care “vecinul” negativ prospere în culori strălucitoare.

Norocul constă în faptul că creierul este o unealtă foarte puternică. Poți lucra cu el, negocia și îndrepta în direcția dorită. Gândirea pozitivă este o obișnuință. Pentru asta, trebuie să te vindeci, să lucrezi pentru un timp asupra buruienilor mentale și emoționale.

Corpul tău este capabil să se vindece singur. Trebuie doar să-l ajuți și să-l sprijini în acest sens.

1. Ai intuiție și sensibilitate. Aceștia sunt markerii principali ai vieții tale. Învață să le înțelegi, să citești semnalele atunci când le transmit. Nu trebuie să trăiești în stres și teamă constantă, așteptând lovitura. Trăiește liber, ai încredere în lume și fii liniștită. Dacă ceva rău începe să se întâmple, îl vei simți și vei fi în situația de care ai nevoie. Atunci trebuie să iei decizii, să acționezi și să reacționezi. A te pregăti în avans într-o poziție defensivă înseamnă să te omori în fiecare zi și cu siguranță nu te protejează.

2. Învață o chestie foarte importantă, care este disponibilă doar oamenilor demni și puternici: iertarea. Să știi să te ierți pentru eșecuri, pentru experiențele trecute, pentru bagajul pe care îl tragi după tine și pentru modul în care te chinui în fiecare zi. Învață să-i ierți pe alții pentru imperfecțiunile lor, pentru incapacitatea de a-ți citi gândurile, pentru faptul că fac totul după bunul lor plac.

3. Oamenii simpli cred că iertarea este o slăbiciune. De fapt, iertarea este un dar imens. Un dar pentru tine însăți. Iertând, te eliberezi și oferi libertate, oferi putere să mergi înainte ușor, întâmpinând lucruri noi și bune.

4. Să știi să te bucuri de ceea ce ai chiar acum. Fii prezent în proces și simte clipa. Ascultă cu siguranță sentimentele tale. Ele îți vor spune dacă ești la locul potrivit sau nu. Dacă simți că este dificil și greu, atunci îți permiți să ieși din asta. Gândește-te cum poți schimba sau îmbunătăți situația.

5. Nu-ți transforma viața într-o continuă verificare a suspiciunilor tale. Ai încredere în ea și acceptă ce face pentru tine. Tot ce se întâmplă este experiență, lecții, exact ce ai nevoie. Nu te supăra pe viață, nu o critica și nu o învinui. Respectă acțiunile și circumstanțele ei, acceptă-le cu interes. Nu te trezi dimineața cu gânduri despre ce fel de rahat te așteaptă azi; trezește-te dimineața cu gânduri despre ce aventură interesantă îți va oferi viața astăzi. Fă-ți intrarea în aceste aventuri cu o atitudine ușoară și energie fluidă. Este cu adevărat interesant!

6. Iubește și mulțumește cu siguranță locului în care trăiești chiar acum. Dar visează la locul pe care ți-ai dori să-l ai.

7. Eliberează-te de ceea ce este vechi sub forma resentimentelor, oamenilor nespuși la iertare și situațiilor neprietenoase. Ele nu mai există. Doar imaginează-ți asta: ele au dispărut demult, au plecat în altă parte, dar tu încă nu reușești să te desparți de ele.

8. Concentrează-te pe viața care se întâmplă acum și aici. Astăzi construiești viitorul tău. Ești puternică, curajoasă și vrednică de fericire. Dar nu trebuie să te grăbești, să te agiți, să te chinui și să suferi din cauza trecutului. Ești liberă de toate acestea.

9. Ceea ce îți împiedică fericirea sunt zidurile gândurilor și convingerilor negative. Zidurile pe care le-ai construit singură și în care ai lăsat vecinul. Poți să-l scoți pe vecin afară pe ușa conștiinței tale și să demolezi zidurile. În locul lor, creează un spațiu de libertate, ușurință și strălucire în viață.

10. Orice gând poate fi schimbat, pentru că este doar un gând. De fapt, tu ești cea care îl gândește, nu altcineva. Alege gânduri bune și pozitive pentru tine. Urmează gândurile negative și distructive, lovește-le cu ciocanul și aruncă-le departe.

11. Învață să privești viața ta și lumea cu alți ochi. Cu ochii unei femei iubitoare, bune și delicate. Antrenează-ți gândurile să devină la fel de bune, iubitoare și delicate. Ascultă-ți senzațiile – prin gânduri pozitive, corpul tău va deveni armonios, calm și vei simți echilibrul. Nu te va trage în jos și nu te va face să te ascunzi.

12. Nu acuza pe nimeni și nimic. Învață să îți asumi responsabilitatea. Este la fel și cu iertarea. Îți va fi mai ușor și mai simplu. Astfel, vei opri să te implici în situații absurde, să te legi de oameni nepotriviți. Îi vei putea detecta de la o poștă, ascultându-ți inima și vocea interioară. Pentru că nu mai poți da vina pe altcineva. Ești stăpâna propriului tău Univers.

13. Nu aștepta nimic. Astfel, vei înceta din nou să trăiești în prezent și vei călători într-un viitor care nu există. Plutește prin viață cu dragoste tocmai pentru viața pe care o primești.

14. Încearcă, începând de mâine, să iubești viața ta. Fără condiții. Așa cum este ea. Uită-te la cât de bogată este, cât de strălucitoare, câte surprize ascunde și încă nu ai descoperit.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!