Cum să faci față trădării din partea unei persoane dragi

Cum să faci față trădării din partea unei persoane dragi

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Ți s-a părut vreodată că lumea s-a prăbușit peste tine și că nu vei mai putea niciodată să te îndrăgostești, să te deschizi față de o persoană sau să o lași să intre în viața ta? Trădarea este foarte dureroasă, dar te vei vindeca în cele din urmă, nu vei rămâne pentru totdeauna cu această traumă în minte.

Să spunem că ai aflat că partenerul tău te-a înșelat, ce faci mai departe, închei imediat relația? Există situații în care vrei să ierți o persoană, nu să o alungi, dar vei putea vreodată să te împaci cu trădarea unei persoane dragi? Răspunsul este da, complet. Dacă nu ai posibilitatea să mergi la un specialist, îți sugerăm să iei în considerare următoarele tehnici concepute de psihologi.

Acceptă-ți sentimentele

Nu-ți mai ascunde propriile emoții de tine, spune sentimentele cu voce tare sau începe să ții un jurnal în care să-ți notezi gândurile și sentimentele.

De îndată ce te duci la o ședință cu un psiholog sau psihoterapeut, specialistul îți va pune negreșit următoarea întrebare: ,,Ce simți în acest moment?”. Dacă nu poți merge încă la psiholog, măcar nu-ți mai ascunde emoțiile de tine. În fața trădării unei persoane dragi, este absolut normal să simți furie, întristare, durere.

Desigur, la început, și poate pentru mult timp, vei continua să te gândești la acea infidelitate, revenind la emoțiile negative din nou și din nou. Psihologii sfătuiesc să nu le ții pentru tine, cu siguranță tăcerea nu va ușura lucrurile.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci dacă vrei să supraviețuiești trădării unei persoane dragi și să mergi mai departe cu viața ta este să-ți recunoști sentimentele și fricile. Spune-le cu voce tare sau începe să ții un jurnal în care să-ți notezi gândurile și sentimentele. Cu timpul, va deveni mai ușor, iar la un moment dat vei simți o ușoară eliberare.

Nu mai idealizați relația care a existat înainte de trădare

Una dintre tehnicile propuse de psihologii specializați în terapia de cuplu este următoarea: trebuie să renunți la toate ideile despre idealitatea relației tale dinainte de ceea ce s-a întâmplat.

În cazul trădării, aproape niciodată nu se întâmplă ca un singur partener să fie de vină. Cel mai probabil, pur și simplu nu ai observat toate acele premise sau momente dificile. Idealizarea este extrem de periculoasă atât pentru relații, cât și pentru individ.

Psihicul experimentează scindarea a ceva „ideal” mult mai dificil decât ceva „obișnuit”. De aceea, psihologii, care lucrează cu persoane care s-au confruntat cu trădarea din partea unei persoane dragi, încep adesea cu tehnica îndepărtării de perfecționism.

Nimeni nu este perfect: nici tu, nici partenerul tău, nici relația ta. Cu toții avem unele defecte, așa că trebuie să le găsim și să le acceptăm.

Nu alunecați într-o negativitate orbitoare

Sau cu alte cuvinte: urmăriți-vă gândurile. Da, a face față infidelității și trădării unui bărbat este o lovitură incredibil de dureroasă. Dar poți să treci peste această traumă și să îl ierți dacă faci un efort și dacă vrei. Totul vine în primul rând din capul nostru.

De aceea, psihologii insistă: nu trebuie să rămâi fixat pe infidelitate, altfel vei avea acest gând în minte de fiecare dată când partenerul va pleca de acasă.

Majoritatea femeilor care au fost înșelate încep să gândească exclusiv negativ. „Dacă s-a întâmplat o dată, se va întâmpla din nou”, „Voi avea mereu parteneri care înșală”, „Nu sunt suficient de bună, de aceea mă înșală”.

Dacă ai decis să nu te despărți de partenerul tău după infidelitate, ci să încerci să repari situația, alungă gândurile rele. Încearcă să identifici momentul în care încep gândurile negative și să le oprești.

Cu toate acestea, cea mai bună soluție este să contactați un psiholog specializat în relațiile de cuplu.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!