Cum să aveți grijă de inimă pe perioada sezonului rece pentru a vă proteja împotriva bolilor

Cum să aveți grijă de inimă pe perioada sezonului rece pentru a vă proteja împotriva bolilor

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 November 2022 in SanatateSfaturi

Odată cu apariția vremii reci, este important să rămâneți sănătoși. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele în vârstă. Și în primul rând cei care au probleme cu sistemul cardiovascular.

Studiile arată că vremea rece și precipitațiile crescute pun sistemul cardiovascular la un risc crescut. Prin urmare, înainte de debutul iernii, este important să luați măsuri pentru întărirea inimii și a vaselor de sânge.

De ce este important să ai grijă de sănătatea inimii tale iarna?

Pe timpul sezonului rece, este mult mai ușor să faceți o boală decât în ​​sezonul cald. Majoritatea oamenilor își schimbă stilul de viață, activitatea, somnul și alimentația, ceea ce, combinat cu fluctuațiile de temperatură, duce adesea la o deteriorare a sănătății. În primul rând, acest lucru se aplică sistemului cardiovascular.

În plus, iarna crește adesea anxietatea, mai ales la persoanele peste 55 de ani. Acest lucru se datorează înrăutățirii condițiilor meteorologice, izolării forțate, costurilor crescute pentru încălzirea locuințelor și altor probleme sociale.

Iarnă și insuficiență cardiacă

Răcirea provoacă vasoconstricție. Acest lucru duce la o scădere a fluxului sanguin și a aportului de oxigen. Ca urmare, sarcina asupra inimii crește, deoarece va trebui să muncească mai mult.

Persoanele cu boli de inimă sunt mai susceptibile la viruși și bacterii. Adesea, chiar și o răceală ușoară poate agrava simptomele bolilor de inimă și poate agrava starea de sănătate.

Cum să fii sănătos în sezonul rece

Urmarea unor sfaturi simple în sezonul rece te va ajuta să eviți suprasolicitarea psihofizică și să îți menții mai bine sănătatea inimii.

1. Alegerea corectă a alimentelor sănătoase

Vremea rece este asociată cu mâncăruri calde și copioase care încălzesc, întăresc și susțin sistemul imunitar. Cu toate acestea, este important să vă asigurați că alegeți alimente sănătoase pentru inima.

Consumul multor fructe și legume de sezon este primul pas în planificarea meselor de iarnă. Adesea oamenii cred că au mai puține opțiuni sănătoase iarna, dar acest lucru nu este adevărat. Iarna se găsesc multe legume sănătoase și ușor de gătit: varză, sfeclă, morcovi, dovleac, napi, ceapa, usturoi etc.

În plus, iarna, peștele de mare și nucile trebuie să fie prezente în alimentație. Și, de asemenea, alimente bogate în potasiu – caise uscate, prune uscate, banane, avocado.

2. Activitate fizică suficientă

Vremea rea ​​și lumina mai puțină interferează cu regimul de activitate fizică. Frigul, vântul și precipitațiile pot interfera chiar și cu o plimbare obișnuită. Dar este important să rețineți că activitatea fizică în timpul iernii este la fel de importantă pentru sănătatea inimii și sănătatea generală fizică și psihică, ca și în orice altă perioadă a anului.

Ieși afară timp de 15-30 de minute zilnic. Purtați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate pentru a vă menține corpul cald și uscat. Dacă nu este posibil să faceți acest lucru, faceți exerciții fizice acasă.

3. Dormi suficient

Un somn de calitate suficient este esențial pentru o bună sănătate mentală și fizică. Somnul slab duce la dezvoltarea unor boli, inclusiv probleme cardiace, hipertensiune arterială și alte afecțiuni nesănătoase.

Majoritatea adulților au nevoie de la 7 până la 9 ore de somn de calitate în fiecare noapte.

4. Eliberați stresul în mod corect

Stresul ne poate afecta în orice moment al anului, dar este ridicat în perioada sezonului rece. Odată cu schimbarea anotimpurilor și a rutinelor zilnice, instrumentele importante de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile fizice și alimentația sănătoasă, pot să nu fie utilizate pe deplin.

În plus, iarna apar noi factori de stres: oboseală, o dispoziție proastă din cauza zilelor mai întunecate, o deteriorare a bunăstării și incapacitatea de a face hobby-urile sau munca preferată. Găsirea de activități interesante care ajută la calmarea minții și la relaxare te va ajuta să te simți mai bine iarna.

5. Nu te expune la rece

Este ușor să te expui la frig în sezonul rece. Păstrarea căldurii corpului este foarte importantă atunci când sunteți în aer liber și acasă. Frigul poate agrava simptomele bolilor de inimă sau poate stimula apariția de noi simptome neplăcute.

Urmând aceste sfaturi simple vei putea să te pregătești corect pentru sezonul rece, să-ți îmbunătățești sănătatea și starea de bine.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!