Cum afectează hipertensiunea arterială funcția creierului la adulți și la persoanele în vârstă

Cum afectează hipertensiunea arterială funcția creierului la adulți și la persoanele în vârstă

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 November 2022 in Sanatate

Astăzi vom vorbi despre impactul hipertensiunii arteriale asupra funcționării creierului.

Un nou studiu din 2021 a constatat că până și o creștere treptată, moderată a tensiunii arteriale duce la modificări degenerative ale creierului și la afecțiuni asociate (tulburări cognitive, tulburări de memorie, demență etc.).

De ce chiar și oamenii tineri și sănătoși trebuie să-și monitorizeze îndeaproape tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială compromite sănătatea creierului, memoria și inteligența. Acest lucru se datorează faptului că tensiunea arterială crescută în mod constant duce la modificări structurale ale creierului. Din cauza lor, la vârsta adultă și la vârsta înaintată, devine mai dificil să gândești clar, să-ți amintești ceva și să rezolvi problemele de zi cu zi.

Esența studiului

Cercetătorii au studiat traiectoriile tensiunii arteriale la 8.000 de adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă, pe baza măsurătorilor efectuate pe o perioadă de 30 de ani.

Aproape de sfârșitul perioadei, toți acești participanți au fost supuși imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a vedea dacă au avut modificări structurale ale creierului asociate cu demența și declinul cognitiv.

23% dintre participanți au avut constant tensiune arterială normală. Aproximativ 25% dintre participanți au avut o tensiune arterială ușor crescută, care a crescut treptat în timp. Alți 14% dintre ei au avut tensiune arterială destul de crescută, care a crescut constant în perioada de studiu.

Rezultatul cercetării

În comparație cu persoanele care au avut tensiune arterială scăzută pe parcursul studiului, persoanele care au avut tensiune arterială moderată sau crescută sau care a crescut în timp, au avut cantități semnificativ mai mari de substanță albă anormală în creier.

Cum funcționează creierul

Celulele creierului care ne controlează toate gândurile, mișcările și funcțiile corpului sunt din materie cenușie. Conexiunile dintre celulele care transportă mesaje în tot creierul formează substanța albă. Pe măsură ce cantitatea de substanță albă anormală crește, conexiunile sunt întrerupte, iar semnalele trebuie să călătorească pe căi mai lungi și mai dificile.

Ca urmare, procesul de gândire încetinește, rezolvarea problemelor mentale durează mai mult. În același timp, unele acțiuni mentale complexe care necesită stocarea unei cantități mari de informații în minte și manipularea acestora devin complet imposibile. De exemplu, repovestirea a ceva ce ai auzit sau număratul în minte etc.

Sănătatea creierului se deteriorează din cauza anomaliilor substanței cenușii și albe.

Pe lângă deteriorarea substanței albe, studiul a constatat, de asemenea, o scădere semnificativă a fluxului sanguin către substanța cenușie la persoanele cu tensiune arterială moderată sau crescută, care a crescut în timp. Asta înseamnă că creierul nu va primi suficienți nutrienți. Drept urmare, gândirea nu va fi doar încetinită, ci și perturbată.

Trebuie menționat separat faptul că aceste modificări sunt ireversibile. Chiar și cu o normalizare a tensiunii arteriale pentru o lungă perioadă de timp, creierul nu își revine.

Legătura dintre hipertensiunea arterială și abilitățile cognitive

Studiul din 2020 a evaluat tensiunea arterială și abilitățile cognitive pe o perioadă de 20 de ani la peste 17.000 de adulți de vârstă mijlocie și mare.

Persoanele cu hipertensiune arterială au avut de-a lungul timpului un declin cognitiv mai pronunțat. Cu toate acestea, gradul de declin cognitiv a fost mult mai mic la persoanele cu tensiune arterială ușor crescută.

Astfel, este deosebit de important ca tensiunea arterială să fie menținută la un nivel normal încă de la o vârstă fragedă. Uneori este suficient doar să duceți un stil de viață sănătos.

Menținerea unei alimentații sănătoase, a unei greutăți sănătoase și mișcarea sunt componente cheie ale sănătății la orice vârstă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!