Cinci pasi importanti pentru a atinge pacea interioara si a ajunge la iluminare!

Cinci pasi importanti pentru a atinge pacea interioara si a ajunge la iluminare!

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 January 2020 in Spiritualitate

Pacea interioara este cel mai pretios lucru pe care il putem atinge, insa, in acelasi timp, este foarte greu de explorat. Picatura de Zen de astazi te invata cum sa fii fericit cultivandu-ti pacea interioara.

Cel care traieste in armonie cu sine insusi, traieste in armonie cu Universul, spunea Marc Aureliu, perfect constient de puterea pe care o are un om atunci cand detine pacea interioara. Pacea interioara este cel mai pretios lucru pe care il putem cultiva, insa, in acelasi timp, este foarte greu de explorat. Putem cu usurinta sa cautam pacea interioara in cele mai nepotrivite locuri…

Nimeni nu ne poate ajuta sa obtinem sau sa pastram pacea interioara, gandurile noastre fiind singurele care o influenteaza in mod pozitiv sau negativ. Pentru a ajunge sa experimentam pacea interioara nu este nevoie sa ne izolam de lume si de prieteni intr-un loc pustiu. O putem experimenta aici si acum. Trebuie doar sa o valorificam si sa ne chinuim din rasputeri pentru a transforma pacea interioara in realitate. Rezultatele vor demonstra ca a meritat cu desavarsire.

“Posesiunea bogatiilor materiale, fara pacea interioara, este ca si cum ai muri de sete in timp ce faci baie într-un lac”. ( Paramahansa Yogananda)

Pasi importanti pentru a atinge pacea interioara

1. Simplifica-ti viata.

Viata moderna ne tine constant in priza si ne face sa simtim ca nu avem niciodata destul timp. Cum obtinem deci pacea interioara intr-o lume care ne acapareaza constant atentia si nu ne da voie sa ne exploram spiritualitatea, tinandu-ne ocupati incontinuu?pacea interioara

Primul pas ce ne ajuta sa dobandim pacea interioara este SIMPLIFICAREA vietii noastre. Exista numeroase lucruri fara care viata noastra ar fi la fel de frumoasa, insa, de multe ori (din obisnuinta), avem tendinta sa ne incarcam programul cu responsabilitati inutile. Ideal ar fi sa rezolvam fiecare problema/responsabilitate pe rand, cu rabdare, concentrare si calm si sa ne stabilim limite concrete pentru a resimti mai putin stres si a avea rezultate mai bune.

Pentru a experimenta pacea interioara este esential sa evitam activitatile si grijile inutile in viata noastra.

2. Controleaza-ti gandurile.

Gandurile sunt cele care ne determina starea de spirit. Asadar, daca suntem constant “imbibati” in ganduri negative ori distructive, pacea interioara ramane doar o proiectie indepartata a eului nostru pozitiv. Trebuie cu orice pret deci sa ne inundam cu ganduri pozitive. Acest lucru nu este posibil intr-un timp scurt, ci se realizeaza prin meditatie si controlarea emotiilor. In orice moment putem sa ne reamintim totusi ca noi decidem ce ganduri urmam si ce ganduri respingem. Daca atingem pacea interioara, nimeni nu ne poate forta sa devenim sclavii realitatii exterioare sau victime ale propriilor ganduri.

3. Accepta-te pe tine asa cum esti si accepta-i pe cei din viata ta asa cum sunt.

Sa acceptam situatiile in care suntem pusi sau starea in care ne aflam nu inseamna sa renuntam. Inseamna doar ca suntem constienti de propriul caracter, propriile abilitati si situatia noastra intr-un anumit moment. Deoarece prin pacea interioara dobandim o viziune mai clara asupra vietii, vom putea actiona in consecinta, fara a schimba felul nostru de a fi.

La fel, pacea noastra interioara nu depinde doar de propriile emotii si sentimente, ci si de starea de bine pe care o au persoanele din jurul nostru. Daca suntem indiferenti fata de ceea ce simt ceilalti, este imposibil sa experimentam pacea interioara. Primim inapoi ceea ce oferim, iar daca suntem buni, semenii ne vor trata cu bunatate. Acceptarea noastra si a celor din jur (a infatisarii, credintelor, personalitatii si comportamentului) ne aduce pacea interioara si linistea sufleteasca de care avem nevoie.

4. Iarta, elibereaza-te de gandurile negative.

Putem dobandi pacea interioara doar atunci cand experimentam cu adevarat iertarea. Iertarea inseamna sa lasam trecutul deoparte si, in concluzie, sa ne corectam perceptia gresita asupra celor din viata noastra. Acceptand lucrurile asa cum sunt ne este mai usor sa iertam si sa cream noi inceputuri in interactiunile cu persoanele din jur.

De ce este important sa iertam? Pentru ca atat timp cat tinem suparare din cauza unei persoane suntem legati de aceasta, gandurile noastre intorcandu-se la ea in mod constant. Legatura emotionala formata ne va crea suferinta si o framantare interioara. Atunci cand iertam nu eliberam doar persoana care ne-a facut un rau, ci ne eliberam pe noi insine de agonie, obtinand pacea interioara.

5. Fii activ, fa ceea ce iti place in viata (insa lipsit de egoism).

Dupa cum am mai spus, pentru a obtine pacea interioara nu trebuie sa ne izolam de lume si sa ducem o viata de calugar. Putem resimti pacea interioara facand ceea ce ne place, fiind activi, insa nu intr-un mod egoist. Atunci cand facem lucruri pentru ceilalti uitam de propriul eu, capatam pacea interioara si ne armonizam cu universul exterior, reusind sa realizam lucruri pe care nici nu ni le-am fi imaginat!

Sa nu uitam sa ne cultivam pacea interioara…

In fiecare zi ne petrecem in jur de opt ore pentru a ne castiga traiul. De ce nu am putea sa ne rupem din zi macar un sfert de ora pentru a ne cultiva pacea interioara? Indiferent cati bani am castiga, acestia nu ne vor aduce niciodata linistea sufleteasca de care avem atat de multa nevoie insa, daca ne dedicam o mica parte din programul nostru meditatiei si relaxari, avem sanse mari sa experimentam pacea interioara si sa ne bucuram altfel de viata.

Nu putem nicidecum cumpara pacea interioara. Ea trebuie creata prin meditatie si un trai mai frumos, prin transcederea lumii gandurilor.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!