Cinci obiceiuri ale persoanelor cu un psihic puternic!

Publicitate

„Peste douăzeci de ani vei fi dezamăgit din cauza lucrurilor pe care nu le-ai făcut, nu din cauza celor pe care le-ai făcut.” Mark Twain

Cei mai multi dintre noi acordam o atentie deosebita sanatatii fizice. Purtam haine calduroase cand e frig, facem regulat analize si ne tratam eventualele rani sau zgarieturi si evitam situatiile periculoase. Dar la fel de des cum ne putem rani fizic, putem suferi rani si la nivel psihologic, doar ca pe acestea din urma le neglijam si de multe ori traim cu ele multa vreme, fara a incerca sa le vindecam.

Iar efectele pot fi devastatoare.  Iata ce sa incerci:

Redobandeste controlul in urma unui esec – Esecul are capacitatea de a ne distorsiona perceptia asupra scopurilor noastre, dar si asupra capacitatii de a le atinge. Dupa un esec, simti ca nu poti face prea multe pentru a reusi, esti demoralizat si iti pierzi motivatia. Adopta obiceiul de a ignora aceste stari care se pot instala in mintea ta. In schimb, concentreaza-te asupra factorilor care te pot ajuta sa obtii ceea ce vrei, cum ar fi perseverenta, pregatirea, planuirea sau diverse abordari care depind de tine. Apoi gandeste-te la ce poti face pentru a imbunatati toate acestea. Astfel vei redobandi controlul si iti vei spori sansele de a avea succes data viitoare.

Gaseste un inteles in evenimentele traumatizante – Una dintre trasaturile esentiale ale oamenilor puternici din punct de vedere psihic este capacitatea de a gasi un inteles si de a da o semnificatie evenimentelor traumatizante si dureroase prin care trec. Bineinteles, acest proces este unul de lunga durata, asa cum este si cel de vindecare si adaptare la noua realitate. Atunci cand reusesti sa vezi nu doar ceea ce ai pierdut, dar si ce ai castigat in urma unei experiente neplacute, vei putea sa capeti noi perspective asupra vietii si sa devii mai puternic.

Nu mai insista asupra momentelor neplacute – Atunci cand ne gandim fara incetare la evenimentele neplacute pe care le-am trait nu reusim sa le intelegem mai bine. De fapt, nu faci altceva decat sa repeti la infinit acel scenariu neplacut in mintea ta, ceea ce te face sa te simti si mai rau si iti accentueaza emotiile negative. Prin urmare, incearca sa renunti la acest obicei. De fiecare data cand descoperi ca te gandesti la un astfel de moment neplacut si il intorci pe toate partile, distrage-ti atentia prin activitati care necesita concentrare, asa cum ar fi un joc sudoku, sa-ti amintesti ordinea exacta a statiilor de autobuz sau metrou pana acasa sau sa te uiti la un serial captivant.

Publicitate

Ingrijeste-ti stima de sine – Stima de sine poate fluctua, astfel ca in unele zile te poti simti increzator in fortele tale, iar in altele simti ca esti la pamant. Dar cei mai multi dintre noi devin exagerat de autocritici atunci cand stima de sine este deja la un nivel scazut. Pentru a-ti imbunatati starea psihica, adopta obiceiul de a considera stima de sine ca pe un sistem imunitar la nivel emotional si care are nevoie de sustinere atunci cand este scazuta. Cea mai buna metoda de a vindeca stima de sine scazuta este compasiunea fata de propria persoana. Atunci cand realizezi ca ai ganduri critice fata de tine, imagineaza-ti ce ai face daca un prieten apropiat ar avea astfel de ganduri. Scrie pe o foaie ceea ce i-ai spune prietenului, daca ai vrea sa-i arati sustinere si compasiune. Apoi citeste pentru tine ceea ce ai scris.

Redobandeste-ti increderea dupa ce ai fost respins – Respingerea este atat de dureroasa incat de multe ori incercam sa justificam suferinta gasindu-ne defecte. Iar ratiunea gresita este aceea ca daca suferi pentru ca ai fost respins, inseamna ca esti slab, penibil, prea sensibil sau ca nu meriti sa fii acceptat si apreciat. Respingerea te afecteaza atat de mult nu pentru ca ar fi ceva in neregula cu tine, ci pentru ca asa a evoluat creierul uman sa o perceapa. Cea mai buna metoda de a reduce suferinta emotionala dupa o respingere este aceea de a reafirma aspecte ale personalitatii tale pe care le apreciezi si calitati care ti se par importante, precum loialitate, compasiune, creativitate etc. Fa o lista cu toate aceste calitati.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Este intradevar ziua de marti o zi ghinionista? Iata ce ne spune Scriptura despre acest lucru

Publicitate

Şi tatăl dumneavoastră ţinea marţea, spuneţi, ca pe o zi nenorocoasă, iar dumneavoastră faceţi la fel. Eu cred că atât dumneavoastră cât şi tatăl dumneavoastră aţi păcătuit faţă de Sfântul Ioan Botezătorul socotind ziua lui drept zi nenorocoasă. Şi totuşi, slava voastră e chiar Sfântul Ioan.

Sau nu ştiţi, poate, că Biserica a închinat marţea acestui mare şi minunat sfânt? Nu una singură, ci toate zilele de marţi de peste an. Mai înainte de toate, însă, îngăduiţi-mă să vă lămuresc pe scurt, cui este închinată fiecare zi a săptămânii. Biserica Ortodoxă, călăuzită de Duhul Sfânt, a închinat: lunile, Sfinţilor îngeri ai lui Dumnezeu, marţile, Sfântului Ioan Botezătorul, miercurile, Cinstitei cruci a Domnului, joile, Sfinţilor apostoli ai lui Dumnezeu, vinerile, Cinstitei cruci a Domnului, sâmbetele tuturor sfinţilor mucenici pentru credinţă, duminicile, Învierii lui Hristos.

Potrivit cu aceste afierosiri sunt şi citirile, cântările şi rugăciunile pentru fiece zi din săptămână, pe care dumneavoastră, ca „bun ortodox” cum vă numiţi, ar trebui să le citiţi şi să le ştiţi. Şi fiecare dintre aceste afierosiri ne slujesc drept chezăşie a biruinţei noastre în lupta şi osteneala pentru mântuirea sufletului. Nebiruiţii îngeri ai lui Dumnezeu, ca păzitori şi însoţitori ai noştri, ne întăresc neîncetat ca să nu cădem cu duhul. Sfântul Ioan s-a biruit şi pe sine, i-a biruit şi pe ucigaşii săi, a biruit şi vremea.

Cinstita cruce a Domnului este simbolul biruinţei adevărului Dumnezeiesc asupra neadevărului şi a dreptăţii Dumnezeieşti asupra nedreptăţii. Sfinţii apostoli ai lui Dumnezeu au biruit lumea. Toţi sfinţii mucenici pentru credinţă au biruit prin cinstita lor moarte toţi chinuitorii şi toate puterile iadului. Iar Hristos este Biruitorul de căpetenie al păcatului, iadului şi morţii. El reprezintă insuflarea şi sinteza tuturor bunelor biruinţe. Ca atare, duminica reprezintă, prin excelenţă, biruinţa biruinţelor. Noi, creştinii, credem că puterile biruitoare ale luminii au stăpânire asupra zilelor, nicidecum vreo ursită astrologică de neînvins. Prin Hristos, omul este mai mare decât stelele şi mai tare decât toate constelaţiile.

Publicitate

Aşadar, marţea, ziua marelui proroc şi înainte-mergător al lui Hristos, nu are nimic rău în sine, afară de răul pe care oamenii îl aruncă asupra ei – fiindcă zilele şi vremurile sunt în stăpânirea lui Dumnezeu. Şi Dumnezeu ne dă zilele ca pe nişte file curate, luminate de mândrul soare, încât fiecare om lasă urma sufletului său pe fiecare dintre aceste file, de la naştere până la moarte, aşa cum Mântuitorul a lăsat urma feţei Sale pe marama sfintei Veronica.

Gândiţi-vă câte imagini hâde şi dezgustătoare ale noastre vor fi date în vileag înaintea Judecăţii lui Dumnezeu dacă nu ne vom pocăi şi îndrepta la vreme! Iar dacă ne vom pocăi, Dumnezeu va albi toate zilele noastre murdare şi va preface imaginile noastre hâde în chipuri strălucitoare de îngeri, după cuvântul prorocului: de vor fi păcatele voastre ca porfira,ca zăpada le voi albi (Isaia 1,18).

Nu vă e limpede că nu zilele ne fac pe noi nenorocoşi, ci noi facem nenorocoase zilele? Nu cade ghinionul zilei asupra oamenilor, ci ghinionul oamenilor păcătoşi asupra zilelor lui Dumnezeu. Ca nişte pete întunecate!

Şi totuşi, rămâne o taină înfricoşătoare în privinţa zilelor. S-a întâmplat ca cineva să dea foc casei vecinului într-o zi de vineri. Vinovatul a rămas nedescoperit. N-a trecut multă vreme, şi copiii celui care pusese foc au dat foc la propria lui casă – într-o zi de vineri. Este vinerea zi aducătoare de ghinion? Nu, ci păcatul aduce ghinion.

Unul dintre împăraţii bizantini, luptător împotriva icoanelor, a aruncat icoanele din Sfânta Sofia de Naşterea Domnului, în anul următor a fost ucis de uneltitori la intrarea în Sfânta Sofia – de Naşterea Domnului. Şi atunci, este Naşterea Domnului zi aducătoare de ghinion? Nu, ci păcatul aduce ghinion. Cine vede în cele povestite o fatalitate oarbă a zilei, acela ghiceşte; iar cine descifrează aceste întâmplări ca pe nişte avertismente sau semnale ale Celui Atotvăzător, acela descifrează cu înţelegere.

De obicei, oamenii se tem de ziua în care s-a săvârşit o fărădelege. Această cumplită frică o toarnă în ei, însă, tot Cel Atotvăzător, nu ziua în sine. În orice caz, toate zilele lui Dumnezeu sunt curate şi nevinovate.

Pace ţie şi bucurie de la Domnul! Episcop Nicolae Velimirovici

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet