Chiar și cei mai buni oameni au dreptul să spună „nu”

Chiar și cei mai buni oameni au dreptul să spună „nu”

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 December 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Doar pentru că iubim pe cineva, nu înseamnă că trebuie să suportăm toate capriciile acelei persoane.

Oamenii buni încearcă mereu să mulțumească pe toată lumea, să facă gesturi drăguțe, să ajute, să fie acolo pentru cineva, dar uneori bunătatea poate deveni epuizantă. Oamenii buni nu pot refuza pe nimeni, pentru că nu vor să supere pe nimeni. Iar când oamenii din jur realizează acest lucru, încep să profite de bunătatea lor și să îi folosească pentru scopurile proprii, pentru că știu că nu vor fi refuzați.

În cele din urmă, totul iese la iveală, iar când oamenii buni vor realiza că au fost folosiți, sufletul li se va umple de dezamăgire. Din această cauză, acești oameni se închid în ei înșiși și își pierd încrederea în ceilalți, le este greu să se deschidă în fața oamenilor și astfel pierd oportunitatea de a fi fericiți.

Iată ce trebuie să înțeleagă acești oameni:

Învață să spui ,,nu”

Nu mai accepta să faci anumite lucruri doar ca să nu superi persoana care te roagă. Dacă nu vrei să faci ceva, atunci nu trebuie să-l faci, nu ești obligat să-l faci. Învață să spui ,,nu” oamenilor. Gândește-te la tine. Acest timp poate fi petrecut făcând ceva care îți place.

Nu mai face lucruri doar pentru că te crezi ,,obligat”. Nu ai obligații față de nimeni și nu ești dator nimănui. Este nerezonabil să te lași pe tine doar ca să mulțumești pe altcineva. Trebuie să te pui pe tine pe primul loc în viață. Doar atunci vei putea fi fericit. Trebuie să înțelegi că refuzul tău nu te face o persoană rea.

Ești liber și poți alege singur ceea ce consideri că merită cu adevărat făcut. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine cine te iubește cu adevărat pentru cine ești. La urma urmei, se întâmplă de multe ori ca unele persoane să stea în viața noastră doar pentru că au anumite beneficii de pe urma noastră. Un prieten real nu se va supăra niciodată pentru că nu l-ai ajutat, te va înțelege.

Chiar și dragostea are nevoie de limite

Pentru ca alții să te respecte, prima dată trebuie să înveți să te respecți pe singuri. Umilința și răbdarea nu au legătură cu dragostea. Trebuie să fii capabil să spui ,,nu” acelor oameni care îți provoacă suferință.

Chiar și dragostea profundă trebuie să aibă propriile limite. Nu putem deveni un întreg, pentru că avem dorințe, gânduri și aspirații diferite. O persoană cu adevărat iubitoare trebuie să-ți accepte propria părere și să înțeleagă că nu poți fi de acord cu ea tot timpul.

Cuvintele „te iubesc” nu înseamnă că „sunt gata să fac orice îmi ceri”. În dragoste, ne pasă unul de celălalt, dar ne îngrădim libertatea de alegere.

Refuzul nu te face o persoană rea

Pentru ca oamenii să nu întreacă limita, spune un „nu” clar și decisiv. Dacă nu vrei să faci o favoare, nu trebuie să o faci. Nu acționa împotriva voinței tale de teamă că vei supăra acea persoană dacă o refuzi. Pentru a nu fi influențat de alții, trebuie să ai o stimă de sine sănătoasă.

Fă numai ceea ce îți place

Dacă faci ceea ce se așteaptă alții să faci zi de zi, pur și simplu nu vei putea trăi viața pe care vrei să o trăiești cu adevărat. Adesea sacrificiul nostru de sine nu este apreciat și în loc de recunoștință auzim doar reproșuri. Fă numai ceea ce vrei dacă ai puterea, dispoziția și dorința pentru asta. Nu rata ocazia, pentru că mâine s-ar putea să nu o mai ai.

Dacă spui „nu”, asta nu înseamnă că ai încetat să mai iubești pe cineva, este doar modul tău de a-i face pe alții să înțeleagă că ești obosit și că vrei să te odihnești. Cei care te prețuiesc vor înțelege acest lucru imediat.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!