Image

Cele șase greșeli veșnice ale omenirii conform lui Cicero

Publicat de Patricia Esca pe 13 February 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Cicero a fost un politician, avocat, scriitor, filosof și cel mai faimos orator roman. Viața sa a coincis cu căderea Republicii Romane.

Marcus Tullius Cicero s-a născut la 3 ianuarie 106 î.Hr. în Arpinum. El a devenit cunoscut în urma carierei sale politice din 63 î.Hr., când a ocupat un post consular și a reușit să afle despre planul senatorului Catilina. Catilina se număra printre cei mai apropiați oameni ai fostului dictator Sulla.

Ei au încercat să preia puterea la Roma, certându-se cu membrii Senatului, dar Cicero a reușit să afle despre complot înainte de a fi ucis. Discursurile sale în fața Senatului, în care a acuzat-o pe Catilina de trădare, au reușit să-i convingă pe senatori de vinovăția acesteia și a oamenilor care erau implicați. Discursurile lui Cicero împotriva Catilinei au devenit un model de oratorie , iar descoperirea planului de trădare l-a făcut și mai faimos.

Între septembrie 44 î.Hr. și aprilie 43 î.Hr., Cicero a rostit faimoasele sale discursuri politice de acuzare împotriva lui Marcus Antonius în Senat și în fața Adunării Naționale. Însă, după ce Octavianus l-a pârât pe Cicero, în timpul încheierii celui de-al doilea triumvirat cu Marcus Antonius și Lepidus în octombrie 43 î.Hr., Cicero și alți 16 susținători proeminenți ai republicii au fost incluși în listele de decapitare.

Citeste si  Cum sa iti dai seama daca cineva incearca sa te manipuleze! 7 metode pe care sa le recunosti usor

Cicero a fost ucis în luna decembrie a acelui an în timp ce încerca să părăsească Italia. Capul și mâna dreaptă îi sunt duse lui Anthony și el poruncește să fie înțepenite pe tribuna Forului Roman.

În lucrările lui Cicero , se evidențiază trei tratate teoretice: Pentru orator, Pentru stat și Pentru legi. Ele au fost scrise în perioada 55-51 î.Hr, urmând exemplul dialogurilor filozofilor antici greci Platon și Aristotel .

Iată care sunt cele șase greșeli pe care omenirea le face în mod constant , potrivit lui Cicero :

1. Iluzia că progresul personal se realizează doar doborându-i pe alții din cale;

2. Tendința de a vă face griji cu privire la lucruri care nu pot fi schimbate sau corectate;

3. Afirmația că ceva este imposibil doar pentru că nu suntem capabili să o facem;

4. Refuzul de a renunța la preferințele noastre meschine;

5. Neglijarea perfecționării spiritului și lipsa obișnuinței de a citi și de a învăța în mod constant;

Citeste si  8 tipuri de oameni toxici care nu trebuie să rămână în viața ta în noul an

6. Încercări de a ne impune credințele și stilul de viață altora.


Distribuie pe Whatsapp Distribuie pe Facebook Distribuie pe Telefon

Despre Patricia Esca

Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Patricia, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!