Ce se întâmplă cu organismul tău dacă bei cafea pe stomacul gol dimineața. Iubitorii de cafea ar trebui să știe despre asta!

Ce se întâmplă cu organismul tău dacă bei cafea pe stomacul gol dimineața. Iubitorii de cafea ar trebui să știe despre asta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2022 in Sanatate

Toată lumea a auzit că, consumul de cafea pe stomacul gol este dăunător, dar aproape nimeni nu știe despre adevăratele motive. Pentru a verifica dacă cafeaua vă dăunează sănătății, vom analiza în detaliu efectele cafelei pe stomacul gol.

O ceașcă de cafea pe stomacul gol imediat după trezire dimineața vă poate dăuna sănătății. Chiar și mulți dintre cei care știu acest lucru nu iau în serios această amenințarea reală. Oamenii obișnuiau să bea această băutură dimineața pentru a se trezi, energiza și a se pregăti de muncă.

Cum și la ce oră să bei cafeaua corect?

 • Consecințele consumului de mâncare pe stomacul gol
 • Efect asupra stomacului
 • Cum să eviți răul?

Cofeina chiar revigorează, dar nu pentru mult timp, iar după ce efectul ei se termină, organismul primește mai multe lovituri:

 • asupra sistemului circulator;
 • asupra creierului;
 • asupra ficatului.

În plus, consumul zilnic al unei băuturi revigorante înainte de micul dejun se transformă rapid într-un obicei. Îți va fi mai ușor să scapi de acest obicei prin înțelegerea proceselor negative care apar în organism după ce ai consumat o doză de cofeină pe stomacul gol.

În primele ore ale dimineții, fondul hormonal din organism se modifică – după ce te-ai trezit, concentrația de cortizol crește. Acest hormon este responsabil de stres, atenție, vigilență.

Însă tot el este cel care declanșează activitatea multor organe și sisteme ale corpului uman, iar consumul de cafea neagră pe stomacul gol estompează acest efect.

După 1-2 săptămâni, organismul încetează să se mai trezească și să se adapteze la lucru fără o doză de cofeină, dar acesta nu este cel mai neplăcut lucru. În timp, sistemele principale încetează să-și îndeplinească funcțiile principale în mod corespunzător, atenția și concentrarea unei persoane se reduc, iar rezerva de energie scade.

Dar acestea nu sunt toate consecințe negative. Nocivitatea cafelei înainte de micul dejun pe stomacul gol este, de asemenea, asociată cu o modificare a proceselor digestive și un efect negativ asupra tractului gastrointestinal în ansamblu.

Efectul cafelei pe stomacul gol

Deci, de ce nu este bine să bei cafea pe stomacul gol dimineața și cum îți afectează stomacul? Acest organ intern este cel mai negativ afectat de cofeină și de alte substanțe, cum ar fi zahărul.

Cafeaua conține acid clorogenic, care crește aciditatea stomacului și duce la arsuri. Irită membrana mucoasă și stimulează producția de acid clorhidric, ceea ce afectează negativ pereții organului intern.

Se poate spune că, în timp ce stomacul este încă gol, o ceașcă de cafea îi va provoca iritații severe. Durerea se va diminua probabil când mănânci micul dejun, dar răul va fi deja făcut până atunci.

Dacă bei cafea doar pe stomacul gol pentru a pierde în greutate și nu mănânci micul dejun, crezând că este corect, te înșeli. În acest caz, acidul clorhidric produs nu are cu ce să se amestece pentru că nu există alimente în interior care să fie digerate. Deci, acidul distruge pereții stomacului, digerându-i.

Unele femei beau cafea înainte de cardio pe stomacul gol și merg la antrenament. Ale fac acest lucru pentru a se energiza și pentru a nu supraîncărca corpul cu alimente înainte de activitatea fizică. Aceasta este o mare greșeală care duce la probleme de sănătate. Pe termen lung, acest obicei poate duce la gastrita sau chiar un ulcer gastric.

Cafeaua instant cu sau fără zahăr este cea mai dăunătoare pentru stomac. Nici forma cafelei nu contează, care se întâmplă să fie:

 • pudra;
 • granular;

Toate sunt la fel de nocive. În ceea ce privește cafeaua măcinată, aceasta conține zațul care este cel mai dăunător datorită conținutului ridicat de substanțe agresive pentru tractul digestiv. Zațul nu trebuie aruncat nici în chiuvetă pentru că înfundă canalizarea.

Cum să bei cafea dimineața fără să-ți facă rău?

Există și beneficii ale cafelei băute dimineața, doar că nu trebuie să o bei pe stomacul gol. Toți medicii și nutriționiștii recomandă cafeaua după micul dejun (de preferință după 20-30 de minute). În acest timp, vor începe procesele digestive, iar acidul clorogenic din băutura revigorantă va crește aciditatea, aducând beneficii și nedeteriorând pereții stomacului.

După argumentele de mai sus, nu ar trebui să existe întrebări dacă poți bea sau nu cafea pe stomacul gol dimineața. Pentru a obține doar beneficiile unei băuturi revigorante, vă recomandăm să urmați un anumit program ținând cont de ceasul biologic intern.

Intervalele optime de timp pentru consumul de cafea sunt considerate a fi:

 • de la 10 la 11 dimineața;
 • de la 12 la 14;
 • de la 17 la 18 seara.

Desigur, acesta este un timp aproximativ. Chiar și la prânz, cafeaua îți face rău dacă o bei pe stomacul gol.

De asemenea, vă recomandăm să folosiți numai cafea naturală măcinată, renunțând la cafeaua instant.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!