Ce facem atunci când tensiunea arterială este prea scăzută

Ce facem atunci când tensiunea arterială este prea scăzută

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2022 in SanatateSfaturiViata

Se știe că hipotensiunea ortostatică afectează aproximativ 5% dintre persoanele sub 50 de ani și până la 20% dintre persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste. Potrivit cercetărilor, persoanele care suferă de hipotensiune arterială ortostatică au un risc mai mare de a avea un atac de cord, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral în viitor decât cei care nu au.

Amintiți-vă că tensiunea arterială scăzută atunci când stați în picioare poate fi un semnal roșu pentru bolile de inimă ascunse!

Dacă vă simțiți amețit după ce vă ridicați în picioare, faceți un test de tensiune arterială.

Măsurați tensiunea în poziție șezând, apoi ridicați-vă și măsurați tensiunea după 1 și 3 minute de stat în picioare. Dacă presiunea sistolice (primul număr) scade cu mai mult de 20 mm Hg. sau presiunea diastolică (al doilea număr) scade cu cel puțin 10 mm Hg., este posibil să aveți hipotensiune ortostatică.

Această prevalență este mai mare la persoanele în vârstă, deoarece au mai multe șanse să ia medicamente care pot agrava tensiunea arterială scăzută.

Deci, țineți cont că tensiunea arterială scăzută este considerată patologică numai dacă provoacă simptome. Dacă ați avut întotdeauna tensiune arterială scăzută și nu aveți probleme, este probabil ca acest lucru să fie normal pentru corpul dumneavoastră. Persoanele care au tensiunea arterială scăzută în general, nu au un risc atât de mare de atac de cord și accident vascular cerebral ca și pacienții hipertensivi, astfel încât tratamentul hipotensiunii cronice nu este practic dezvoltat.

Dar hipotensiunea arterială acută (brută) pe fondul colapsului de șoc, infarct miocardic acut, aritmii severe etc. necesită îngrijire acută de urgență.

Recomandări pentru persoanele cu tensiune arterială scăzută.

1. Bea suficiente lichide pe parcursul zilei, exclude alcoolul.

2. Ridică-te încet, mai ales dimineața. După ce ai dormit, ai stat mult timp așezat sau ai mâncat o masă completă, nu te grăbi să te ridici. Respirați adânc înainte de a vă ridica.

3. Ciorapii de compresie care strâng picioarele pot ajuta și ei.

4. Este posibil să se reducă doza sau să se anuleze medicamentele care pot provoca o scădere a tensiunii.

5. Dacă apar amețeli după masă, încercați să mâncați mai puțin, dar mai des. Limitați cantitatea de carbohidrați digerabili rapid. Alimentele trebuie să conțină o cantitate suficientă de proteine , sare și vitamine.

6. Evitați stresul (emoțiile negative sunt un factor important pentru o scădere puternică a tensiunii arteriale).

7. Oferiți-vă somn și odihnă suficiente.

Un stil de viață sănătos este cel mai bun mod de a preveni hipotensiunea arterială.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!